Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Frederic Beigbeder – Shitter’s Club

Articol postat de

Frederic Beigbeder - Shitter's ClubAutor: Frederic Beigbeder;
Titlu: Shitter’s Club;

Shitter’s Club este un roman cu un nume cat se poate de sugestiv, in doua sensuri: unul voit, care surprinde sarcastic numele unui club construit pe o fosta baie publica, cu un ring de dans chiar in forma de WC (!), peste care la un moment dat chiar se trage apa (!), si un sens cu siguranta neplanuit, si anume predestinarea acestei “opere” in sectorul unui tip de “literatura” moderna, pe care eu o numesc “trash literature” sau, in cazul de fata, chiar “shit literature”, de ce nu. Totusi, a folosi termenul de literatura pentru acest tip de scriitura mi se pare prea mult, aproape o pangarire a acestei arte. Unii scriitori moderni insa trec de orice limite, facand tocmai din asta “arta” lor.

Am spus la un moment dat ca cel de-al doilea sens al titlului nu este unul tocmai voit. Cum va suna Shitter’s Club ca titlu de carte? (Sa va mai intreb cum v-ar suna in traducere?) Mie imi suna predestinat genului de asa zisa literatura de care v-am pomenit mai sus. Insa banuiesc ca autorul nu si-ar dori ca operele lui sa fie incluse in categoria cartilor bune de aruncat la gunoi. Cu siguranta ca Frederic Beigbeder este mandru de scrierile lui. Eu in locul lui nu as fi…

Despre ce este vorba in Shitter’s Club? Marc Marronnier, un tip de 27 de ani, este invitat la deschiderea unui club de un prieten disc-jockey, mai pe scurt, un DJ, pe nume Joss Dumoulin. Plecand de aici, il urmarim pe Marc timp de o noapte petrecuta in clubul cu pricina, incepand cu ora 19 pana la ora 7 dimineata.

Romanul prezinta exclusiv petrecerea din club. Pe ici pe colo mai sunt scoase la iveala si starile interioare si gandurile personajului principal, bantuite de cele mai multe ori de depresie si de sentimentul nimicniciei personale (nu neaparat umane in general). Personajele care il inconjoara sunt unele dintre cele mai grotesti, dedate orgiilor, alcoolului, drogurilor si sadismului. O noapte petrecuta parca in iad, care intrece cu mult o iesire in club obisnuita. Personajele lui Beigbeder simt un gol permanent pe care incearca sa il umple cu astfel de activitati, numai ca rezultatul este exact invers: golul se mareste si mai mult. Sunt oameni falsi, care isi amortesc simturile si constiinta cu stupefiante si bautura. Mai pe scurt, romanul de fata prezinta degradarea umana, in forma ei moderna, bineinteles. Nu neg realismul si talentul de a crea adevarati monstri umani, dimpotriva. Scriitorul si-a atins scopul, ne trezeste indignarea si dezgustul fata de tot ce inseamna decadere, chiar si pentru o noapte.

Imi place literatura moderna, insa incep sa ma calce pe nervi acesti autori cu scriitura buna de aruncat la gunoi si cu subiecte atat de vulgare, care se autointituleaza revolutionari si creatori de directii. In orice caz, daca in aceasta directie se indreapta literatura timpurilor noastre, eu ma las de citit.

“Shitter’s Club” face parte dintr-o trilogie, alaturandu-se altor doua aparitii, si anume: “Jurnalul unui tanar ticnit” si “Dragostea dureaza trei ani”. Ce pot sa va mai spun… dupa Shitter’s Club, nu prea imi mai arde de nici o alta carte de-a lui Beigbeder. Plus ca, in cazul romanului de fata, scris mult prea aerisit, cu spatii mult prea largi, mai ca iti pare rau ca s-a consumat prea multa hartie. Cu un font obisnuit, romanul ar fi incaput pe jumatate din numarul paginilor folosite.

Puteti comanda online cartea “Shitter’s club” de Frederic Beigbeder de pe site-ul editurii Pandora (care face parte din grupul editorial Trei).

Autor: Frederic Beigbeder An aparitie: 2008
Titlu: Shitter’s Club Pret: 32,90 RON
Nr. pagini: 280 Editura: Pandora (Trei)
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.1/10 (16 votes cast)
Frederic Beigbeder - Shitter's Club, 9.1 out of 10 based on 16 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Frederic Beigbeder, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Pandora M | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.