Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Cassandra Clare – Orasul oaselor (seria Instrumente mortale, volumul I)

Articol postat de

Cassandra Clare - Orasul oaselor (seria Instrumente mortale, volumul I)Autor: Cassandra Clare;
Titlu: Orasul oaselor (seria Instrumente Mortale, volumul I);

“Orasul oaselor” mi-a atras atentia datorita ecranizarii din 2013 “The Mortal Instruments: City of Bones”. Mi s-a parut interesant trailerul, stiam vag ca exista o serie scrisa si am zis sa merg sa-l vad. Actori tineri si simpatici, actiune cat cuprinde si un Jace cat se poate de atragator si bun luptator. Mi-a placut filmul, desi e posibil ca incasarile sa nu fi fost pe masura asteptarilor, lucru care poate rezulta in necontinuarea ecranizarilor seriei. Ceea ce ar fi pacat.

Plecand de aici, am devenit interesata si de autoare in sine, asa ca am citit si seria “Dispozitive infernale”: “Ingerul mecanic” si “Printul mecanic”. Exista si o a treia carte in aceasta serie, insa din pacate inca netradusa la noi, si anume: “The Clockwork Princess”. Din nou o serie superba. De fapt, chiar mai frumoasa decat “Instrumente mortale” din punctul meu de vedere.

Ce se intampla in “Orasul oaselor”? Avem un personaj principal, Clary, o adolescenta de doar 15 ani, cu o viata normala si care nu ar fi crezut vreodata ca ar avea ceva iesit din comun. Pana intr-o seara intr-un club cand vede cu ochii ei… o crima. Daca pana aici pare ceva neobisnuit, problemele abia incep. Pentru ca… este singura care vede crima.

Cel care o comite este Jace, un adolescent misterios, cam dur si ironic pentru rabdarea de care dispune Clary. Simte insa o atractie greu de inteles si de controlat inca din momentul in care il cunoaste. Si pentru ca itele sa fie incurcate, apare si cliseul triunghiului amoros. Inainte de a-l cunoaste pe Jace, Clary avea un prieten bun, pe Simon, pe care ea il vede ca pe un frate. Simon vede insa lucrurile altfel, iubind-o de mult timp in secret si negasind moment mai oportun sa ii prezinte adevarul decat atunci cand simte pericolul sa o piarda in favoarea noului barbat cu superputeri aparut la orizont.

Jace nu este uman. El este un vanator de umbre care urmareste si ucide demoni. Practic, crima lui nu a fost una impotriva oamenilor, aspect care ulterior il transforma dintr-un criminal abominabil intr-un adevarat erou. Un aspect interesant in a fi vanator de umbre il reprezinta relatia dintre parabatai. Doi vanatori de umbre devin un soi de frati, au grija unul de celalalt si trebuie sa-si apere viata reciproc in fata pericolelor. Profunzimea unei astfel de interdependente este redata mult mai frumos in “Dispozitive infernale” decat aici. In “Instrumente mortale” nu gasesti foarte multe detalii referitoare la apropierea dintre Jace si Alec (parabataiul lui), ba chiar deviaza spre o relatie cu inclinatii homosexuale din partea lui Alec.

De data aceasta nu am sa va recomand sa cititi mai intai cartea si apoi sa vizionati filmul. Desi e posibil ca ordinea in care o faceti sa influenteze modul in care priviti cele doua modalitati de prezentare a povestii. Cei mai multi spun ca intotdeauna cartea bate ecranizarea. Dar avand in vedere faptul ca deseori, oamenii isi indreapta atentia spre carti tocmai datorita filmelor pe care le-au vazut la cinema, tind sa spun ca regula nu se mai aplica de mult sau oricum nu in toate cazurile. Asa ca va recomand si sa cititi cartea, dar si sa vizionati filmul. Eu cred ca o sa va placa ambele.

Poti comanda online cartea “Orasul oaselor – Seria Instrumente mortale” de Cassandra Clare de pe site-ul editurii Leda.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Cassandra Clare - Orasul oaselor (seria Instrumente mortale, volumul I), 9.5 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Cassandra Clare, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Leda | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.