Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Andrei Makine – Une femme aimee

Articol postat de

Andrei Makine - Une femme aimeeAutor: Andrei Makine;
Titlu: Une femme aimee;

Oleg, un regizor aflat la inceputul carierei, este indragostit, mai bine zis, fascinat de o femeie. Unii ar spune ca este perfecta, incitanta prin controversele nascute in jurul ei, curajoasa, inteligenta precum Voltaire si agila precum Machiavelli. Eruditia dublata de un talent erotic iesit din comun aminteste de o curtezana venetiana, imbinarea dintre seductie si legendele intunecate tesute in jurul ei o apropie de Lucrezia Borgia, iar dezradacinarea si deciziile greu de  acceptat o fac sora de suferinta cu tiza ei din Franta – Caterina de Medici. Dar pe Oleg nu-l sperie. Pregatit s-o ia asa cum e, cu bune si rele, cu lumini si umbre, se loveste de un obstacol: timpul.

Femeia pe care o iubeste a trait in urma cu doua secole, fiind recunoscuta drept tarina care a modernizat Rusia, dar a socat prin comportamentul ei rebel. Iubitorii de istorie si-au dat seama ca este vorba despre Ecaterina cea Mare, o eroina cruda, o conducatoare avangardista pentru epoca ei, ce nu se teme sa adere la ideile progresiste (uneori antimonarhice) ale filosofilor iluministi. Une femme aimee poate fi un omagiu adus unei femei grandioase prin schimbarile produse in jurul ei sau acel elogiu demitizant adus carnalitatii din culisele erotice ale puterii.

Despre marea Ecaterina s-a spus ca a fost o nimfomana fara scrupule, care aprecia calitatile barbatilor ce au marcat politica Imperiului doar dupa testarea prestatiilor sexuale. Isi pedepsea rivalele fara mila, cheltuia averi pentru a-si rasplati iubitii mult mai tineri, unul devenind el insusi cel care facea selectia pentru dormitorul tarinei, fiind un fel de codos imperial. De multe ori, cartile pun in lumina aceasta latura pasionala a Ecaterinei, transformanu-i domnia intr-un vodevil mult prea picant, uitand sa adauge reformele ce vizau educatia si modernizarea politica a Imperiului. Apetitul pentru cultura, atractia fata de ideile lui Voltaire si abilitatea de a-si insusi rapid limbile straine palesc in fata legendelor ce vizeaza apetitul sexual greu de stavilit chiar si de amantii tineri, spuneau gurile rele, ce nu erau putine mai ales dupa moartea sotului ei, ucis in chinuri de cei ce si-au dovedit loialitatea in dormitorul tarinei.

Scormonind prin biografiile mai mult sau mai putin oficiale ale Ecaterinei, Oleg isi cauta de fapt propriul trecut, incercand sa uite prezentul din Rusia comunista. Asemenea Ecaterinei, care a venit din tinuturi germane pentru a conduce un colos macinat de revolte, foamete si diferente sociale inspaimantatoare, cum era considerat Imperiul Rus in secolul al XVIII-lea, Oleg se afla intre doua patrii. Are origini germane, ce i-au atras eticheta de “fiu de nazist”, si un viitor slav incert. Se simte din ce in ce mai legat de tarina admirata si hulita in acelasi timp, se indragosteste de femeile care ii seamana si, mergand prin labirintul sovietic in care s-a tranformat fostul imperiu, are impresia ca poate fi salvat numai de imaginatia care il trimite in tinuturile unde Ecaterina evada alaturi de amantii ei. Si-o imagineaza bucurandu-se de prima zapada, intoarce capul dupa femeile care ii amintesc de portretul incropit in mintea lui si il macina o singura intrebare: A fost aceasta mare tsarina exceptionala iubita in momentele in care isi dadea voie sa reintre in rolul de femeie fara coroana ? Si-a iubit amantii sau a fost doar o pioniera a sexualitatii libertine, care isi transforma iubitii in simple accesorii erotice?

Desi regizeaza un film in care activitatea politica a tarinei este umbrita de scenele din alcov, Oleg nu cauta picanterii, ci umanul, firescul. O da jos de pe soclu pentru a face din ea un arhetip feminin, o imagine care sa reuneasca tot ce are feminitatea mai frumos. Ecaterina cea Mare devine in cartea lui Makine un parfum din esente tari, narcotic, avand note luminoase, dar si nuante intunecate, atat de amestecate, incat nu mai poti distinge granita dintre ele. Un parfum pe care ai vrea sa-l urasti daca ai principii morale rigide, dar pe care ajungi sa-l inspiri in secret, deoarece marea tarina refuza anonimatul si nu vrea sa te lase indiferent.

Ecaterina vazuta de Makine prin ochii lui Oleg a fost o actrita desavarsita, invatand ceva de la secolul primelor enciclopedii si al marilor frivolitati de salon. Nimic nu parea sa fie luat prea in serios in acel secol (al XVIII-lea) aflat sub influenta lui Voltaire, dar si a lui Sade si Casanova, a senzualitatii expuse cu fast la curtea franceza. Insasi iubirea semana cu tablourile lui Fragonard, unde invitatii la petrecerile galante se uitau pe sub faldurile bogate ale doamnelor ce pluteau intr-un leagan deasupra privirilor experimentate. Unele dintre cele mai frumoase pasaje ale cartii sunt dedicate acestui secol, in care seducatoarea inteligenta era o actrita in spatiul public, jongla cu masti si aluzii, niciodata cu declaratii care sa limpezeasca misterul legat de adevaratele trairi.

Meditand asupra veacului in care a trait Ecaterina, Oleg isi da seama ca nimeni nu dorea certitudini, nu unele rostite fatis, pentru a nu tulbura voluptatea jocurilor psihologice si a placerilor aflate la indemana simturilor. Insasi Ecaterina, daca ne luam dupa curtenii dedati clevetirilor, era o adepta a placerilor imediate, oferite de niste amanti rasplatiti generos, prin titluri si proprietati. Cu fiecare pagina te intrebi unde va duce obsesia lui Oleg pentru ea. Spre marile secrete ascunse printre randurile insemnarilor lasate in urma de aceasta, sau spre propriile ascunzisuri emotionale?

Puteti comanda online cartea Une femme aimee de pe site-ul librariei online Books Express.

Autor: Andrei Makine An aparitie: 2013
Titlu: Une femme aimee Pret: 58.73 lei
Nr. pagini: 162 Editura: Seuil
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Andrei Makine - Une femme aimee, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Andrei Makine, _Comentator: Adriana Gionea, Librarie: Books Express | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Andrei Makine – Une femme aimee”

  1. Prin blogosfera literara (25 – 31 august 2014) | Recenzii filme si carti Says:
    01, 09, 2014 la 1:01 pm

    […] Gionea scrie la TownPortal despre ‘Une femme aimee’ a lui Andrei Makine: ‘Ecaterina vazuta de Makine prin […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.