Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Yasushi Inoue – Dragostea, si moartea, si valurile

Articol postat de

Yasushi Inoue - Dragostea, si moartea, si valurileAutor: Yasushi Inoue
Titlu: Dragostea, si moartea, si valurile

Scriitorii japonezi au straniul talent de a imbina frumusetea cu tristetea cea mai adanca, de parca si disperarea trebuie sa devina un act estetic subtil, nu s-o ia pe calea exteriorizarii ostentative. Unul dintre clasicii literaturii nipone moderne, Yasuhi Inoue, nu se abate de la acest canon al sensibilitatii artistice. Daca ar fi fost un pictor, si-ar fi transformat personajele fragile in linii ivite din tusul capricios, linii ce vorbesc despre nostalgii si temeri sub forma unei flori singuratice pictate pe matase. Dragostea, si moartea, si valurile este asemenea unui paravan format din trei piese, ale carui elemente decorative capata profunzimea unor scene dramatice.

In stilul altui mare autor japonez, Yasunari Kawabata, Yasushi Inoue alege o proza formata mai mult din scene vizuale (aproape) statice, inghetand naratiunea. Nu au loc intamplari spectaculoase, pana si amenintarea unui final tragic venind sub forma unor imagini incarcate de lirism, a unui peisaj marin plin de nuante delicate. Nici vorba de culori cu tenta sinistra, desi anumite pasaje te cutremura.

Daca ai mai citit proze scrise de autori japonezi, ambiguitatea exprimarii afective, trairile difuze si detaliile in care se vor scurge tensiunile dintre personaje te vor face sa afirmi ca Inoue s-a facut tema. Cele trei povestiri din acest volum sunt asemenea unei miniaturi iesite din mana unui artizan rabdator pastreaza viu spiritul nipon. Totusi, Aniversarea casatoriei si proza care da titlul cartii iti amintesc de obsesia lui Cehov pentru incarcatura psihologica a unor amanunte absurde pentru cei din exterior, dar pline de sens in lumea personajelor, dar si de povestirile unui autor contemporan, obisnuit sa descrie mincinosii care se pacalesc pe ei insisi in final, jucandu-le feste atunci cand decid sa isi vada propria viata sub forma unei tragedii- Eric-Emmanuel Schmitt, iar povestirea Dragostea, si moartea, si valurile arata ca nu este vorba despre o comparatie fortata intre doi scriitori din epoci si tari indepartate.

Poate acea povestire care pastreaza cel mai bine atmosfera japoneza creata in proza de la inceputul modernitatii este Gradina de piatra. Cititorul va regasi aceeasi preocupare a scriitorului nipon pentru gasirea unui spatiu unde personajele isi proiecteaza emotiile, iar gradina unui templu medieval, care pastreaza estetica zen, devine un loc al meditatiei sau, in cazul unui cuplu, al amintirilor grele, rascolite dupa aproape douazeci de ani. Totusi, Inoue nu a vrut sa urmeze in totalitate drumul clasic si a renuntat la un deznodamant subtil si ambiguu in favoarea unuia care face din trairile protagonistilor o sentinta ce taie legaturile dintre ei rapid si ferm, precum sabia unui samurai.

Fie ca este vorba despre zgarcenia absurda ce ascunde anxietatea care impiedica un cuplu sa se bucure de singura calatorie in afara orasului sau de intalnirea unui mostenitor falit avand ganduri sinucigase cu o femeie ce dorea la randul ei sa se arunce de pe stanci, sfarsitul dramelor este deturnat spre o destinatie imposibil de intuit la inceputul povestirilor, incat iti vei imagina un dialog ce sfideaza timpul intre Inoue si Eric-Emmanuel Schmitt, mai ales dupa ce ai terminat de citit povestirea Dragostea, si moartea, si valurile.

Prin aceste miniaturi incarcate de lirismul nostalgic al primelor zile de toamna, Inoue se prezinta ca un maetru al imprevizibilului si al jocului afectiv incarcat de nuante, ivit in intimitatea unui cuplu, acel cuplu gasit oriunde, in Japonia, in Rusia lui Cehov sau, de ce nu, intr-o mansarda boema de pe malul stang al Senei.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Yasushi Inoue - Dragostea, si moartea, si valurile, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Yasushi Inoue, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.