Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Arthur Schnitzler – Night Games and other stories and novellas

Articol postat de

Arthur Schnitzler - Night GamesAutor: Arthur Schnitzler;
Titlu: Night Games and other stories and novellas;

Nu ratati cartile scrise de Arthur Schnitzler daca ati dezvoltat o pasiune pentru scriitura psihologica! Vienezul acesta a strans tot ce are traditia europeana mai bun in materie de analiza a partii abisale din fiinta umana. A imprumutat de la Cehov talentul unei proze dense, cu final greu de intuit, aminteste de lentoarea prin care amintirile curg in prezent intalnita la Proust si de flerul necesar pentru a dibui secretele din spatele actelor constiente, pe care il descoperi la Freud. Nu intamplator multi l-au considerat pe Schnitzler dublura literara a marelui psihanalist din acea Viena Belle Epoqu, ce ii bantuia pe Sandor Marai sau pe Zweig. Daca limba germana este o necunoscuta, poti apela si la traducerea in limba engleza a operei sale. Night Games este o buna introducere in lumea scriitorului, fiind o colectie de povestiri si nuvele reprezentative. Una dintre acestea, Dream Story, l-a inspirat pe Stanley Kubrick atunci cand a realizat controversatul Eyes Wide Shut, cu Nicole Kidman si Tom Cruise.

Personajele create de Schnitzler devin simple marionete in mana unui papusar care a fost langa ele mereu, dar pe care nu-l pot cunoaste niciodata in totalitate – inconstientul, acea parte a psihicului uman ce scapa analizei exact cand au nevoie de raspunsuri concrete, pregatit sa le saboteaze actele constiente mai ales cand exista o ruptura intre ceea ce vor si ceea ce se cuvine din punct de vedere social, dar neconsimtit de partea emotionala sau instinctuala. Cand empatic si plin de compasiune pentru eroii sai luati prin surprindere de propriile dorinte refulate, cand necrutator si diabolic, scriitorul cunoaste arta rasturnarilor de situatie exact in ultimele paragrafe, chiar daca, la inceput, povestirile si nuvelele sale iti pun rabdarea la incercare printr-o lectura poticnita.

Ceea ce impresioneaza la prozele scriitorului austriac este jocul ambiguu al relatiilor amoroase, dar mai ales, al relatiei pe care fiecare personaj o are cu sine. La sfarsitul fiecarei povestiri si nuvele, personajelor nu li se joaca feste. Nu este nevoie de interventia unui strain cu intentii sadice. Masochismul si tendinta lor de a-si juca lor insele feste va fi suficienta. Nimeni nu le poate intrista, tortura si pacali mai bine decat o fac ele, fie ca este vorba de zgandarirea vinovatiilor din relatiile fraterne (Blind Geronimo and His Brother), a geloziei obsesive si tragice (Death of a Bachelor si Dream Story) sau a imposibilitatii de a rezista dependentelor (Night Games, A Farewell, The Dead Are Silent sau Baron von Leisenbohg’s Destiny).

Dream Story este proza care il defineste cel mai bine pe Schnitzler in calitate de vizionar al scriiturii psihologice, din tot volumul. Moartea, fidelitatea, pasiunea si moralitatea sunt privite folosind lentilele unui psihanalist cu state vechi. Sa nu ignoram un detaliu care ii sporeste valorea literara. A fost scrisa intr-o perioada in care fanteziile si zonele obscure ale psihicului erau tinute sub tacere, asemenea unui tabu periculos, ce poate dinamita bunul mers al societatii burgheze. Curajul lui Arthur Schnitzler este cu atat mai mare cu cat ii acorda personajului feminin puterea de a cobora in subteranele pline de obsesii, dar si de voluptati, in timp ce partenerul este coplesit de confesiunile protagonistei, care initiaza discutiile referitoare la tentatii si jocuri sexuale.

Prozele din acest volum, prin amestecul din eros si moarte, pot fi la fel de bine punctul de pornire al unui scenariu demn de un thriller. Pur si simplu, anumite detalii si decoruri bine dramuite de Schnitzler te vot infioara prin sugestia psihologica, nu prin amanunte ostentative. O strada vieneza laturalnica in plina noapte, gesturile meticuloase ale unui personaj ce asteapta prea mult inainte de a lua o decizie, reactiile unei femei obligate sa recurga la divulgarea unui secret macabru sunt bine alese pentru a te tine in suspans, oferindu-ti o doza tare de proza psihologica veritabila, menita sa te puna pe ganduri.

Puteti comanda online cartea Night Games de pe site-ul librariei online Books Express.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Arthur Schnitzler - Night Games and other stories and novellas, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Arthur Schnitzler, _Comentator: Adriana Gionea, Librarie: Books Express | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.