Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Care Santos – Incaperi ferecate

Articol postat de

Incaperi ferecate - Care SantosAutor: Care Santos;
Titlu: Incaperi ferecate;

Incaperi ferecate” este una dintre acele carti cu care trebuie sa ai rabdare. Multa rabdare. Nu stiu daca am mai spus-o si in alte recenzii, dar ma omoara cartile cu prea multe personaje. Nu reusesc sa le urmaresc, le uit numele, nu mai stiu cine este cine si cine se inrudeste cu cine. Si din cauza ca uit repede personajele si numele lor, nu reusesc nici sa le fac un portret si astfel pierd sirul actiunii. Iar daca ma intrebi care este subiectul cartii, este o probabilitate destul de mare sa fi uitat tot sau in orice caz sa nu reusesc sa formulez un fir narativ logic. 

Romanul de fata urmareste istoria unei familii burgheze catalane, de-a lungul, tineti-va bine, a trei (3!) generatii. Adica destul de multe personaje (17 care apartin de familie, unde mai pui si multe alte personaje secundare) incat sa realizezi ca nici macar arborele genealogic de la final de carte nu te ajuta prea mult sa ai o viziune mai clara asupra oamenilor despre care se vorbeste acolo.

Trecand insa peste dificultatea data de numarul mare de personaje, romanul prezinta istorii atractive si mistere de familie, care au de cele mai multe ori farmecul lor. Este destul de tentanta posibilitatea de a te uita pe gaura cheii in cazul unor incaperi ferecate, a unor secrete demult ingropate si scoase ulterior la lumina de urmasii curiosi sau poate dornici de purificarea de trecut.

Violeta Lax, al carei bunic, Amadeo Lax, a fost un pictor renumit, incearca sa redescopere o lume demult uitata, pentru a-si cunoaste mai bine familia si, implicit, pentru a se cunoaste mai bine pe sine. Prin cercetarile ei va “acoperi” ca si perioada de timp doua secole, care vor reprezenta totodata evolutia orasului lui Gaudi. Interesant de urmarit este faptul ca in roman se intalnesc personaje reale cu personaje fictive, iar intamplarile reprezinta de asemenea un melanj intre realitate si fictiune.

Fiind o saga de familie, dar mai ales un roman – tablou al vietii umane, vom intalni diverse tipologii si personalitati, care se destainuie pe fundalul unor intamplari cand obisnuite, banale, de zi cu zi, cand exceptionale. Exact ca in viata.  Iar dezvaluirile din trecut se fac pas cu pas, ca si cum incaperi vechi si uitate sunt descuiate treptat:

“Intre timp, Amadeo tragea de usa din zid. Conchita observa ca acea usa era singura din toata casa care parea veche. Tocmai avea de gand sa-i spuna copilului sa o lase in pace, cand se auzi un trosnet si usa se deschise.

– E o incapere secreta, zise Amadeo, cu o emotie neobisnuita scanteindu-i in ochi.

Ceilalti doi copii venira sa vada noua si interesanta descoperire. Au intrat cu totii in incapere. Era destul de mare si cu peretii neregulati.

– E o magazie, zise Concha dupa ce s-a asigurat ca locul nu prezenta niciun pericol, dar nici nu era demn de interes. Haideti sa mergem, copii, e frig. Haideti inauntru.

In salon, cativa muncitori aduceau niste fotolii imbracate intr-o superba catifea galbena.

Dar copiii erau prinsi intr-o reuniune secreta, cu capetele foarte apropiate, atatati de misterul incaperii secrete. Seful era Amadeo, desigur, si tinandu-i pe ceilalti doi pe dupa umeri, le-a soptit atat de incet incat Concha sa nu auda:

– Acum punem bazele societatii secrete a debaralei. Eu sunt presedintele si voi directorii de onoare. In fiecare luni dupa-amiaza ne adunam aici. Nu avem voie sa spunem nimanui despre asta, iar cine spune, va muri. Intelegeti?

Cu fete speriate, cei doi copii au dat din cap ca au inteles. Amadeo a dat mana cu ei, extrem de oficial, si a plecat cu o tinuta de presedinte recent investit. Juan s-a intors catre Violeta si a zis:

– Ai inteles: daca spunem ceva, se omoara.

Violeta a batut din palme, multumita, fara sa inteleaga ceva, apoi s-a pornit sa repete:

– Se omoara! Se omoara!”

Poti comanda online cartea “Incaperi ferecate” de Care Santos de pe site-ul editurii Humanitas.

 

Autor: Care Santos An aparitie: 2013
Titlu: Incaperi ferecate Pret: 42 lei
Nr. pagini: 416 Editura: Humanitas Fiction
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (20 votes cast)
Care Santos - Incaperi ferecate, 10.0 out of 10 based on 20 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Care Santos, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Humanitas Fiction | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.