« Care Santos – Incaperi ferecate | Pagina principala | Urs Faes – Perechi in formare »

Ann Patchett – Fascinatie
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Ann Patchett;
Titlu: Fascinatie;
Amazonul a irigat de-a lungul ultimilor ani imaginatia multor autori, Ann Patchett fiind unul dintre acestia. Fluviul atrage precum un magnet aventurierii, dar si cercetatorii, fiind leaganul unor triburi foarte vechi, izvorul unor legende, iar padurile din jur sunt un rai vegetal, usor de transformat intr-un infern pentru cei neinitiati in tainele supravietuirii in salbaticie. Romanul Fascinatie imprumuta caracteristica principala a lumii formate de-a lungul Amazonului – abundenta. Este o carte incarcata de aventuri, disparitii misterioase, pericole si personaje captivante, pline de contraste. Ann Patchett, una dintre cele mai bune scriitoare americane, imbina profunzimea romanului psihologic, suspansul regasit intr-o carte politista si observatia unui explorator ager.
Inceputul romanului te pacaleste. O cercetatoare din laboratorul unei mari companii farmaceutice se gandeste la motivele ce stau in spatele disparitiei misterioase a unui coleg in padurea amazoniana. Un presedinte de corporatie are o relatie discreta cu angajata geniala, dar mereu ascunsa printre zecile de formule si eprubete. O doctorita apreciata si datorita carierei universitare da peste cap toate planurile corporatistilor hotarati sa descopere secretul fertilitatii indelungate, iar un cuplu excentric iti iese in cale tocmai pe malul Amazonului. In primele o suta de pagini, romanul pare un reportaj despre implicarea nefasta a marilor companii intr-o zona salbatica, unde triburile sunt amenintate de lacomia unor afaceristi fara scrupule. Totusi, nu vei avea in fata manifestul unor idealisti, in schimb vei avea parte de o perspectiva outside the box, cum ar zice americanul (iesita din tipare, cum ar spune mioriticul), asupra lumii secrete aparute pe malurile Amazonului si ale unor afluenti mai putini cunoscuti.
Actiunea romanului va lua o turnura spectaculoasa abia cand personajul central, Marina, decide sa plece in Brazilia pentru a investiga moartea colegului ei trimis pe urmele marii cercetatoare Annick Swenson, care si-a improvizat un laborator in jungla amazoniana, dar nu a mai dat semne de viata. Compania pentru care lucreaza Marina doreste sa afle in ce stadiu al cercetarii se afla doctorita Swenson, pasionata de lumea triburilor. Pentru a-si finanta studiile, pe cat de bizare pe atat de revolutionare, aceasta le-a promis directorilor inventarea unui medicament care va da peste cap lumea femeii moderne, implicit a intregii lumi. In inima junglei se afla secretul care sa le permita femeilor peste cincizeci de ani sa ramana insarcinate, astfel incat sa nu-si mai bata capul alegand intre ceasul biologic si cariera. Aceasta mare taina este pastrata de femeile tribului lakashi. Pe teritoriul greu de gasit al acestui trib isi construieste un mic laborator doctorita Swenson, candva profesoara luata ca model de Marina.
Romanul este plin de imagini vii, iar capitolele vor putea fi parcurse numai prin folosirea tuturor simturilor. Manaus, orasul unde si-au dat intalnire civilizatia urbana si cultura bastinasilor, peisajele incarcate de umezeala climei, atmosfera din jurul tribului si calatoria pe Amazon formeaza descrierile miscatoare, care pulverizeaza niste senzatii din mijlocul paginilor. Cititorul respira acea caldura apoasa, simte miscarile barcii, vede nuanta fluviului ce-i aminteste de ceaiul verde amestecat cu lapte, miroase panza hamacului si apoi se prabuseste intr-o lume fara timp. Este o lume unde oamenii si colibele par iluzii optice, in functie de capriciile vegetatiei rapace, gata sa ingroape totul in seve, insecte si venin.
Calatoria devine o incursiune prin jungla problemelor si traumelor persistente. Marina isi infrunta cosmarurile aparute dupa abandonul parental si amintirile unui accident ce a indepartat-o de lumea practicii medicale, obligand-o sa aleaga munca intr-un laborator farmaceutic. Aparitia doctoritei Annick Swenson va lumina toate profunzimile Marinei, fortandu-i trecerea de la femeia retrasa, aparent stearsa, devenita apoi studenta eminenta si rezidenta perseverenta, la discipolul care-si ajunge din urma fostul maestru greu de multumit. Imaginea fostei profesoare va reveni obsesiv in mintea elevei sale, dar sub alte ipostaze, pe care Marina nici nu le-ar fi banuit. Chiar si dupa aproape douazeci de ani, Marina inca se mai teme de remarcile doctoritei considerate un zeu al medicinei de catre studenti, dar vrea sa fie cat mai aproape de aceasta. Ce nu banuieste protagonista este schimbarea de roluri intre o femeie matura si curajoasa, mereu sigura pe calitatile sale asumate, cum este doctorita nonconformista, si eleva ei timida, ce-i va deveni un sprijin. In jungla inabusitoare, profesoara isi da-n vileag slabiciunile si ezitarile, iar eleva mareu vrajita de maretia ei isi dezvaluie rezistenta psihica de invidiat.
Annick Swenson este precum lemnul rezistent al unui arbore pretios. Nu ai curaj sa-l modelezi de unul singur. In schimb, Marina este precum o matase, fluida, subtire, dar alcatuita din fire imposibil de rupt. Ajunsa in lumea ce-i va inspaimanta pe multi, intr-un iad vegetal plin de vietati otravitoare si parsive, Marina isi va infrunta propriul infern, al culpabilitatii sedimentate in interior.
Ann Patchett rastoarna toate miturile referitoare la puritatea omului salbatic, acel intelept arhaic tamaduit cu leacuri milenare. Imaginarul colectiv este contrazis de acest roman, in care granita dintre naiv si malefic este subtire, iar hotararea de-a tine sau nu cont de aceasta frontiera care poata da peste cap viata unui trib si a unei lumi ii apartine unui medic excentric, pregatit sa tina cont mai intai de legile unui echilibru vital, un afluent al stiintei devenite propria-i religie.
Personajele romanului sunt precum universul amazonian. Atrag si resping in acelasi timp, mai ales Annick Swenson, care trece de la gravitatea si raceala profesoarei exigente la daruirea de sine a unui mentor. Celebritatea romanului Fascinatie se datoreaza tocmai acelui talent al scriitoarei Ann Patchett de-a contura doua protagoniste inselatoare, pentru care toate prejudecatile din jurul relatiei profesor-elev se vor dizolva in mijlocul unor situatii imprevizibile. Introvertita speriata in prima zi petrecuta in jungla ii va pregati multe suprize profesoarei severe de care a fost captivata in studentie.
Amazonul a invatat-o pe Ann Patchett o lectie. Pentru a-si fascina cititorii, trebuie sa-si transforme personajul central intr-un fluviu alimentat incontinuu de afluentii sai, care pot fi celelalte personaje sau intelesurile oferite unor intamplari dramatice. Povestea Marinei este imbogatita de relatia cu fosta ei profesoara, de cea avuta cu presedintele companiei, de legatura tata-fiica, de contrastul est-vest (tatal ei venea din India), de semnificatia data cosmarului in care se trezeste singura pe strazile aglomerate ale Calcuttei si de noua lume gasita in Amazonia. Doar cititorul poate gasi afluentul care sa-l poarte spre fluviul intamplarilor.
Puteti comanda online romanul Fascinatie de pe site-ul Editurii Humanitas Fiction.
Autor: | Ann Patchett | An aparitie: | 2013 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Fascinatie | Pret: | 37 RON |
Nr. pagini: | 360 | Editura: | Humanitas Fiction |
Subiecte: _Autor: Ann Patchett, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas Fiction | Nici un comentariu »