Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Aristotel – Politica

Articol postat de

Autor: Aristotel;
Titlu: Politica;

Aristotel a incercat prin “Politica” sa traseze liniile de baza ale unei societati ideale, ale acelei forme de guvernamant care sa asigure fericirea tuturor cetatenilor (cu exceptia sclavilor, am sa revin la acest aspect…) si ale acelui sistem de legi care sa asigure adevarul suprem. Insa pentru omul modern, ceea ce isi dorea sa cladeasca Aristotel intra in sfera utopiei.

Alaturi de el poate fi asezat si Platon, cu “Republica” lui. Insa pentru cei doi, scrierile lor nu reprezentau o simpla lectura. Cei doi filozofi credeau cu tarie in faptul ca ideile exprimate ar putea fi puse propriu-zis in practica la un moment dat. Asadar pentru ei, lucrarile lor nu erau in nici un caz o utopie, ci dimpotriva, ceva realizabil.

Aristotel considera ca binele suprem reprezinta binele societatii in care intra totodata si binele individului, iar scopul scrierii sale este reprezentat de atingerea fericirii umane, pentru fiecare si pentru toti:

“Statul, dupa Aristotel, e o asociatie care are de scop realizarea unui bine de ordin moral, a celui mai mare bine: fericirea omeneasca. In aceasta definitie el e tributarul lui Platon, caci trasatura comuna care ii leaga pe amandoi, e tocmai aceasta reunire intima, mai bine zis contopire si confundare a moralei cu politica. Acesta e axiomul fundamental dela care pleaca amandoi. […] Caci precum virtutea nu trebuie sa se multumeasca numai cu inlaturarea raului, ci si cu procurarea binelui, tot astfel si Statul n`are menirea sa ne fereasca de neajunsurile care izvorasc din izolarea fiecaruia, ci mai ales pe aceea de a ne aduce supremul bine. Lucrul e cu atat mai rational si cu atat mai realizabil, cu cat acest bine suprem al Statului se confunda cu binele suprem al individului.” – din introducerea scrisa de St. Bezdechi

Aristotel poate fi considerat totodata si aristocrat, dar si democrat. Cum asa? Va explic imediat. In raport cu noi, oamenii moderni, el apare drept aristocrat, deoarece ii excludea pe sclavi atunci cand vorbea despre egalitate si dreptul la fericire al tuturor cetatenilor. Sclavii reprezentau in acea perioada o categorie defavorizata, care nu era inclusa in randul oamenilor cu drepturi. Insa, in raport cu epoca in care a trait, Aristotel era un democrat, deoarece sustinea binele poporului asa cum era inteles el si de contemporanii sai.

Puteti comanda online “Politica” lui Aristotel de pe site-ul editurii Semne.

 

Autor: Aristotel An aparitie: 2008
Titlu: Politica Pret: 32 RON
Nr. pagini: 334 Editura: Semne
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Aristotel - Politica, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Aristotel, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Semne | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.