« Dubla lansare de carte, pentru toate generatiile | Pagina principala | Aristotel – Politica »

Octavian Soviany – Viata lui Kostas Venetis
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Octavian Soviany;
Titlu:Viata lui Kostas Venetis;
Un personaj malefic si dezgustator este infatisat printr-o limba arhaica impetuoasa, cum rar ii mai este dat cititorului modern sa descopere. La fel ca personalitatea antieroului sau, romanul Viata lui Kostas Ventis naste reactii contradictorii. Il poti ura pe Kostas, poti fi scarbit de scenele descrise, dar un singur aspect te impiedica sa arunci cartea cat colo- talentul lui Octavian Soviany de a scormoni printre slabiciunile omenesti, date in vileag de un grai coleric si iscoditor, multa vreme cazut in uitare. Romanul poate fi considerat un tablou abundent al moravurilor schimonosite, care bantuiau nestingherite Europa secolului al XIX-lea.
Kostas Venetis a copilarit intr-un sat grecesc din apropierea Salonicului, printre oameni cu frica lui Dumnezeu, pastoriti de popi cu trecuturi desfranate, care s-au lecuit de pofta pentru farmecele femeiesti prin viciul fanatismului stropit din belsug cu vin. Daca vecinatatea nu se arata plina de modele demne de urmat, casa parinteasca nici atat. Un tata slab cu duhul si o mama dominatoare, fosta tiitoare a unui mosier libidinos, iata aluatul gaunos din care a fost plamadit caracterul lui Kostas. Acesta va pune toate marsaviile comise pe seama zestrei parentale, socotind ca a fost stramb inca din nascare, cu “voia Domnului” care i-a harazit un destin malefic, iar el nu a gasit de cuviinta sa i se impotriveasca.
Trandafirul este un gand al lui Dumnezeu. Dar si sarpele cu clopotei este tot un gand al lui Dumnezeu. Daca sarpele cu clopotei are un rost si un talc, atunci si Kostas Venetis a avut un rost si un talc…
Ajuns in pragul mortii, intr-o mahala venetiana, care duhnea a mal statut, Kostas Venetis ii cere amantului ramas la capatai sa-i noteze ispravile dracesti, o spovedanie clandestina. Kostas isi aduna ultimele puteri pentru a depana amintiri cutremuratoare. Biografia lui Kostas Venetis iti lasa impresia ca esti in fata unui compediu al viciilor care au transformat fiintele in caricaturi putrede.
Kostas imparte viciile in doua categorii: viciile pantecelor, care stapanesc peste locuitorii slabi cu duhul din mahala si viciile mintii, care pervertesc inteligenta si o prefac in arma cea mai de temut a puterii. Calea viciilor il poarta pe Kostas din mahalaua sarlatanilor aciuati in Salonic, la furnicarele intesate de hoti si de codosi din Istanbul. Dar scoala marsaviilor rafinate o gaseste in inima capitalei valahe. Pe vremea lui Cuza, adevaratul ‘domnitor’ este beizadeaua Mihalache. De frica lui tremurau toate sufletele capitalei. Intruchiparea absoluta a raului, boierul isi intindea tentaculele pana la ulitele mahalalei intesate de cersetori si pungasi, fara sa ocoleasca nici palatele stapanirii, unde zaceau puslamale puhave si intrigante, poleite cu briliante.
Nici o urma de remuscare pe chipul muribundului Kostas. Ba mai mult, rautatea fara margini e pusa pe seama unui plan divin, care a lasat desertaciunile sa umble libere si sa ameteasca muritorii slabi de inger. Kostas simte numai dispret fata de semenii sai. Ingamfarea nihilista il pricopseste cu o vanitate diavoleasca. Pentru Kostas, izbavirea zace in descrierea lucida a faptelor cutremuratoare (de)savarsite de-a lungul vietii, mimand, fara izbanda insa, o bruma de scarba tardiva.
Octavian Soviany isi invita cititorii intr-o calatorie prin catacombele fiintei umane, unde raul duhneste ranced, iar scriitura sincera este singurul leac impotriva epidemiei morale scapate de sub control. Viata lui Kostas Venetis este istoria unui om ce se considera ‘stramb’ din fasa, spusa cu ajutorul unei scriituri perfecte.
Puteti comanda online cartea Viata lui Kostas Venetis de pe site-ul editurii Cartea Romaneasca.
Autor: | Octavian Soviany | An aparitie: | 2011 |
Titlu: | Viata lui Kostas Venetis | Pret: | 39.95 RON |
Nr. pagini: | 416 | Editura: | Cartea Romaneasca |
Subiecte: _Autor: Octavian Soviany, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Cartea Romaneasca | Nici un comentariu »