Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Virginia Satir – Terapia familiei

Articol postat de

Autor: Virginia Satir;
Titlu: Terapia familiei;

Terapia familiei este o carte de capatai pentru viitorii psihologi, dar si pentru cei interesati de imbunatatirea relatiilor interumane. Virginia Satir, una dintre cele mai importante psihoterapeute, a revolutionat modul in care specialistii abordeaza o anumita problema, precum si modul in care se implica in procesul de imbunatatire a dinamicii familiale.

Cartea este impartita in cinci parti: Teoria familiei, Teoria comunicarii, Teoria si practica terapiei, Cand intalnesc o persoana, Implicand sistemul mai mare. Virgnia Satir a reusit sa imbine conceptele cu exemplele concrete, menite sa ilustreze practica terapeutilor. Viitorii psihoterapeuti au impresia ca se afla chiar la un curs tinut de Virginia Satir, unde au ocazia sa invete noi modalitati de interventie, iar parintii se vor simti securizati de propunerile si ideile acesteia, deoarece nu se vor mai invinovati excesiv pentru momentele in care gestionarea problemelor le-a scapat de sub control. Virginia Satir nu blameaza parintii care au ales solutii gresite, ci le ofera modalitati prin care acestia pot identifica sursele timpurii ale modelelor disfunctionale folosite ca repere in rezolvarea problemelor aparute in familie. Invinovatirea va fi inlocuita cu dorinta de a explora si de a inlatura modelele ineficiente de relationare in propria familie, preluate si perpetuate transgenerational.

La inceputul lucrarii, Virginia Satir atrage atentia asupra unui concept esential, care sta la baza terapiei- homeostaza familiala. Conceptul a fost introdus de Jackson, la sfarsitul anilor ’50.

Conform teoriei homeostazei familiale, familia actioneaza pentru a pastra un echilibru in relatii. Membrii familiei ajuta la pastrarea acestui echilibru in mod deschis sau in mod implicit. Patternurile de comunicare familiale repetitive, circulare si predictibile dezvaluie acest echilibru. Cand echilibrul familiei este precar, membrii acesteia fac mult efort pentru a mentine acest echilibru.

Perspectiva propusa de Virginia Satir asupra simptomului identificat la membrul familiei etichetat ca « inadaptat », « deviant » a imbunatatit tehnica psihoterapeutilor.

Virginia Satir a considerat ca simptomul este expresia directa, vizibila, a disfunctiilor familiale. Tensiunea din cuplul parental se manifesta prin dificultatile intampinate de copil. Cand adultii isi mascheaza conflictele, tulburarile copilului devin expresia relatiilor maritale perturbate. De multe ori, aparitia simptomului este semnalata de persoanele din mediul extrafamilial (cadre didactice, vecini, colegi, asistententi sociali), fiind complet ignorat de parinti. Daca parintii ignora simptomul, sabotand chiar si interventia terapeutica, atunci se poate formula ipoteza conform careia acest simptom contribuie la mentinerea unui mediu familial disfunctional, dar acceptat din cauza necunoasterii unor solutii alternative. Efectele negative ale simptomului nu sunt intotdeauna constientizate in interiorul familiei daca nu intervine un psihoterapeut. Acesta va avea rolul de a sprijini familia in descoperirea unor modele pozitive de relationare.

Simptomele sunt un ‘SOS’ privind durerea parintilor si dezechilibrul familial rezultat. Simptomele sale sunt un mesaj ca el isi distorsioneaza propria dezvoltare, ca rezultat al incercarii de a ameliora si absorbi durerea parintilor sai.

Pentru a sprijini copilul in rezolvarea problemelor, Virginia Satir sustine interventia psihoterapeutica in care sunt implicati parintii si fratii, deoarece mediul familial amelioreaza sau adanceste problemele. Copilul va fi ajutat de parinti sa depaseasca impasul daca se vor descoperi ‘beneficiile’ pe care le aveau parintii in mentinerea simptomului. De multe ori, parintele cu o stima de sine scazuta sau nemultumit de evolutia relatiilor maritale va incuraja, inconstient, mentinerea tulburarii, tocmai pentru a se simti validat de anumite reactii si comportamente ale copilului, care au efecte pozitive numai intr-un mediu familial disfunctional. De exemplu, alianta dintre mama si copil reprezinta incercarea acesteia de a inlocui un partener indisponibil emotional, perturband ritmul dezvoltarii normale.

Cartea Virginiei Satir prezinta modele pozitive de comunicare si de interventie tarapeutica. Terapia familiei este un ghid util pentru studenti. Acestia vor gasi sugestii legate de interactiunea terapeut-familie, precum si exemple de intrebari utile in anamneza, in identificarea si in procesul rezolvarii problemelor interrelationale. Etapele procesului terapeutic sunt detaliate si insotite de exemple. Fiecare sugestie a Virginiei Satir va naste noi intrebari, dileme si reflectii in mintea cititorului. Un lucru  e sigur – cartile Virginiei Satir nu ofera solutii, ci modele alternative. Parintii nu sunt invinovatiti, ci incurajati sa initieze noi dialoguri privind nevoile si dezvoltarea copiilor, consolidandu-si relatia maritala si rolul de « arhitecti ai familiei ».

Pueti comanda online Terapia familiei de pe site-ul editurii Trei.

 

Autor: Virginia Satir An aparitie: 2011 (tradusa in limba romana)
Titlu: Terapia familiei Pret: 42.75 RON
Nr. pagini: 392 Editura: Trei
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
Virginia Satir - Terapia familiei, 9.8 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Virginia Satir, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Trei | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.