Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Andres Barba – Mainile mici

Articol postat de

Autor: Andres Barba;
Titlu: Mainile mici;

“Taica-su a murit pe loc, iar maica-sa la spital. “Taica-tu a murit pe loc, iar maica-ta e in coma”, a fost fraza exacta ajunsa la Marina, prima pe care a auzit-o. Mana se odihneste pe fiecare modulatie a acestei fraze, pe fraza incarcata, de neinteles: “Taica-tu a murit pe loc, maica-ta e in coma”.

De aici incepe drama unei fetite de 7 ani, care trebuie sa accepte un adevar greu de inteles si totodata greu de explicat altora, la o varsta atat de frageda. Cu ce poate inlocui un copil parintii, care pentru el sunt logica vietii, busola, sprijin si bucurie? Nu are cu ce, si astfel in locul lor ramane un gol infiorator de adanc si de dezolant, cu atat mai mult pentru ochii unui pui de om care nu reuseste sa descifreze ce se intampla in jur.

Micuta Marina ajunge la un orfelinat, soarta implacabila a copiilor ramasi fara parinti. Experienta traumatizanta a accidentului fatal ii bantuie noptile si o face sa se simta confuza si speriata. Iar incercarile stangace ale adultilor din jur de a o face sa zambeasca sau de a se adapta lumii in care a fost lasata singura nu reusesc decat sa o determine sa se interiorizeze si mai mult.

Singurul ei refugiu se concretizeaza intr-o papusa daruita de psiholoaga spitalului in care a fost internata dupa accident. Gaseste astfel un canal de comunicare cu un personaj tacut, ascultator si de o frumusete aparte, nelumeasca. Se ataseaza de obiect si ii ofera toata afectiunea de care era capabila, afectiune pe care nu o poate transfera si fiintelor umane din jur.

“Uite ce ti-am adus: o papusa”, a zis psiholoaga.

Papusa era mica si indesata. Psiholoaga i-a daruit-o pentru ca in sfarsit Marina sa devina o copila.

La inceput a fost delirul. Ea, cu ochii ei deschisi, ochi de plastic, si totusi induiosatori: ochi deschizandu-se si inchizandu-se. Ca sa-i inchida, trebuia s-o culci si sa zici: Acum adormi, papusa, dormi, ai inteles? Te culci fiindca e noapte si esti tare obosita si trebuie sa dormi, papusa. “

Ajunsa la orfelinat, nu reuseste sa se integreze in comunitatea celorlalte fetite fara parinti. Este tratata cu raceala, indiferenta, ura si agresivitate. Lipsita de afectiunea de care avea nevoie ca de aer intr-o astfel de perioada, comportamentul fetitei devine unul deviant. Treptat, le atrage pe celelalte fetite intr-un joc bolnavicios, in care fiecare primeste rolul papusii cu trupul teapan si ascultator.

Puteti comanda online “Mainile mici” de pe site-ul editurii Vellant.

Autor: Andres Barba An aparitie: 2012
Titlu: Mainile mici Pret: 19,90 lei
Nr. pagini: 84 Editura: Vellant
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.8/10 (4 votes cast)
Andres Barba - Mainile mici, 8.8 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Vellant | Comments Off on Andres Barba – Mainile mici

Comentariile sunt inchise.