Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mo Yan – Obosit de viata, obosit de moarte

Articol postat de

Autor: Mo Yan;
Titlu: Obosit de viata, obosit de moarte;

Obostit de viata, obosit de moarte spune povestea stranie a unui asa-zis chiabur de la inceputul colectivizarii din China. Fiind condamnat pentru fapte necomise, isi va ispasi moartea prin cinci reincarnari animale, avand ocazia sa parcurga istoria Chinei in timpul comunismului trecand printr-o galerie de tipologii umane deformate pentru a se adapta noii epoci. Scriind aventurile acestui personaj, Mo Yan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, a creat un roman dens, plin de trimiteri culturale spre nucleul spiritualitatii orientale si spre civilizatia veche peste care s-a dezvoltat arta chineza. Pentru cei care l-au cunoscut pe Mo Yan citind Sorgul Rosu, acest roman devine continuarea unei experiente asemanatoare celei oferite de Marquez sau Faulkner (scriitorul chinez a fost un mare admirator al clasicilor de pe alte meridiane), dar aparte prin imaginile aflate la granita dintre un realism brut si o lume a miturilor. Veti gasi realismul magic reinterpretat si trecut prin lentila spiritualitatii budiste, care a schimbat conceptia Orientului despre lume, suferinta si moarte.

Personajul central, taranul instarit Ximen Nao este tipologia proprietarului de pamant care a tras la jug alaturi de animalele sale de povara, construindu-si averea prin munca. Disciplinat, marinimos cu nevoiasii, fidel valorilor chineze arhaice, plin de voie buna, transforma harnicia in ratiunea de-a exista. Desi era cel mai bogat om din tinutul sau, a fost milostiv, a refuzat mercantilismul si a donat averi templelor, luandu-si un fiu de suflet pentru a scapa un orfan de la moartea prin inghet in mijlocul iernii cumplite.  Ximen, zis si “Taraboi” refuza judecata comunistilor si acuzatiile care-l tranforma intr-un stapan asupritor, acuzatii “umflate” si de marturia uneia dintre concubine, suparata ca intrigile n-au ajutat-o sa puna stapanire pe gospodaria lui. Condamnat la moarte, Taraboi cunoaste o alta nedreptate-ajunge in Iad, unde, asuprit de caznele dracesti, isi va striga umilintele si dorinta arzatoare de-a se intoarce in vechiul camin, transformat acum intr-o gospodarie sateasca, impartita intre fostul argat si unul dintre cei care l-au condamnat la moarte.

Impresionat de incapatanarea prin care isi sustinea cauza si refuza pedeapsa, stapanul Infernului, Yama, se indura si-l trimite inapoi in sat. Bucuria lui Ximen Taraboi va fi scurta. Ce nu stie taranul drept si milostiv, care si-a dedicat viata muncii, bucuriei conjugale si iubirii de aproape, este ca indurarea lui Yama va fi insotita si de placerea acestuia de-a se amuza pe seama dramelor umane, ca doar tine de natura lui draceasca. In loc sa apara demn la intarea in fost gospodarie, in calitatea de proprietar just si de stalp al familiei, se vede nevoit sa asiste la dramele fostei sotii, sa-si vada concubina preferata, singura care i-a oferit copii, in patul argatului sau, dar si la uneltirile concubinei parsive, fiica de cersetor orb, salvata de Ximen Nao de la foamete. Acesta nu-i poate cere nimanui socoteala, fiind reincarnat in necuvantatoare precum: un magar iubit de stapani datorita culorii sale, un bou de povara, un porc, un caine si o maimuta. Prin cele cinci reinacarnari, Mo Yan aminteste de invataturile si de simbolurile budiste, contopind minunile realismului magic, bine intampinat si in Orient, cu miturile si expresivitatea povestilor din China rurala, bine pastrate in regiunea Gaomi, tinutul de bastina al protagonistului si al sorgului rosu, cat si al scriitorului Mo Yan.

Obosit de viata, obosit de moarte  depaseste spatiul chinez, devenind un simbol universal al omului fragil care infrunta nedreptatea si moartea, asa cum facea si intemeietorul Budismului, printul Gautama, ce si-a parasit somptuosul palat special pentru a gasi leacul impotriva durerilor sufletesti si a fricii in fata mortii. Inspirat de Budism si de invataturile acestui print, dar si de legendele populare transmise de batranii tinutului natal, Mo Yan creeaza, la mii de ani de la calatoria lui Buddha, un alt calator dornic sa elucideze cauzele nedrepatatilor si ale viciilor umane regasite in gospodaria sa dupa moarte. Inainte de-a intelege natura umana si de-a-i analiza vanitatile, acest calator, poreclit si Taraboi, va da spiritualitatea, calmul si acceptarea senina a dureririlor considedate iluzorii, tractoare si purificatoare in doctrina budista, pe revolta.

Ximen Nao are perseverenta revoltatului nemultumit de sentinta primita, replicile usturatoare ale sinceritatii rurale nascatoare de proverbe, chiar daca nu le mai poate adresa din postura de necuvantatoare, si un elan al demnitatii pe care doar taranul neobosit de cumintenia lumii sale ciclice o mai pastreaza. Rezultatul acestei imbinari de trasaturi? Un caracter din piatra dura cu miez de compasiune fata de celelalte fiinte umane, pe care fie le judeca pentru greseli, folosind sentintele impregnate in pergamentul amaraciunii, fie le plange tristetile cu intelepciunea grava a celui ce si-a pierdut lumea, ramanadu-i numai peripetiile rebelului pribeag, demne de porecla de Taraboi.

Ximen Nao este mai mult decat personajul unui scriitor talentat, reintors adesea la matca unei Chine magice, ireale. Acesta va devini un reper uman al tuturor prin curajul, rabdarea supraomenaeca si dorinta obsesiva de-a-si intelege semenii. Umorul sau, forta de-a presara un dram de autoironie peste dramele personale si indaratncia lui in preajma fatalitatii iti raman in memorie, dincolo de ultimele pagini.

Nu m-as fi bucurat de o lectura expresiva daca nu as fi avut in fata traducerea lui Dinu Luca. Mo Yan este un mucalit chiar si atunci cand vorbeste despre suflete chinuite, apeland la umorul celor inzestrati cu multa rabdare, asa cum sunt oamenii tinutului natal. Pentru ei, povestile, talcul insotit de ras, durerea si teama se invecineaza, asadar numai un traducator pregatit sa caute tot ce-i mai frumos in limba natala l-a putut aduce pe Mo Yan in fata unui cititor dintr-o alta cultura. Voi imprumuta o parte din rabdarea chinezului si voi astepta si alte traduceri, refuzand ispita de-a cauta variantele in alte limbi cunoscute.

Romanul Obosit de viata, obosit de moarte devine harta umana a unui teritoriu chinez bine delimitat si povestea unui personaj expresiv, avand o menire universala. Puteti comanda online romanul de pe site-ul editurii Humanitas.

 

Autor: Mo Yan An aparitie: 2012 (tradusa in limba romana)
Titlu: Obosit de viata, obosit de moarte Pret: 55 RON
Nr. pagini: 736 Editura: Humanitas
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Mo Yan - Obosit de viata, obosit de moarte, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mo Yan, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Mo Yan – Obosit de viata, obosit de moarte”

  1. Prin blogosfera literara (28 ianuarie – 3 februarie 2013) | Recenzii filme si carti Says:
    04, 02, 2013 la 10:30 am

    […] in ce mai citit si mai recenzat si in blogosfera literara de limba romana. A scris despre cartea sa ‘Obosit de viata, obosit de moarte‘ in saptamana trecuta Adriana Gionea pentru TownPortal – Carti: ‘Obosit de viata, […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.