Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Sergiu Valcu – Evanghelia dupa maghizi

Articol postat de

Titlu: Evanghelia dupa maghizi;
Autor: Sergiu Valcu;
Anul aparitiei: 2009;
Autor recenzie: Loredana Modoran;

Am terminat Evanghelia dupa maghizi, prima carte de ispiratie biblica pe care o citesc, si a reusit sa-mi deschida apetitul pentru acest gen de literatura. In linistea noptii din jurul focului, maghizii povestesc Bashtanului despre Iisus, Fiul-Omului, Mesia, cel ce a venit sa indrepte pamantul si sa ia asupra sa bolile si pacatul. Ei, maghizii, stiutori sa citeasca-n stele, cunosc calea lumii si drumul parcurs de Iisus de la ieslea din Bethleem pana la dealul Golgotei. Levitul-spion asculta si isi noteaza pe furis spusele maghizilor. Tesu, fiulul levitului, cel nascut fara brate, primeste ravasele tatalui si (re)scrie povestea:

Iosif a scapat-o pe Maria de pietrele ce trebuiau sa-i aduca moartea. L-a recunoscut pe Iisus ca fiul sau si s-a legat, in schimb, sa fabrice cruci pentru rastignirea semenilor lui. Le-a ajutat pe Maria si Rashella (asinul) sa nasca in ieslea din Bethleem. Tot Iosif l-a salvat pe pruncul Iisus de sabia lui Irod. L-a dus pe Iisus la scoala, iar preotul-invataror l-a invatat pe micut sa caute adevarul in musuroiul de furnici, in frunza pomilor si in toate lucrurile simple.

Curand, orasul a devenit prea mic pentru adevarul cautat de Iisus si a plecat sa il gaseasca in lume. Oamenii ce l-au urmat s-au numit apostoli, iar Lui i s-a dus vestea ca este Mesia. Iisus a fost inchis si rastignit in locul lui Barabas.

Dificila deconstructie a drumulul parcurs de Iisus este facuta noaptea, pe mai multe planuri narative si cu tot atatea euri povestitoare. Maghizii, levitul si asinul lui Iisus schimba pe rand rolurile, fiind atat personaje cat si povestitori.

Multitudinea vocilor si planurilor il ajuta pe Sergiu Valcu sa reconstruiasca, intr-o abordare diferita de evanghelia ortodoxa, mitul lui Iisus. Finalul este cel care descalceste firele intinse noaptea de maghizi, anticipand totodata o noua povestire: a lui Iisus, cel ce a inviat dupa trei zile.

Evanghelia dupa maghizi este total diferita de cartile care mi-au trecut prin maini pana acum, in primul rand ca subiect si, in al doilea rand ca scriitura. E incredibil de bine scrisa! Sincere felicitari autorului! Puteti comanda online Evanghelia dupa maghizi direct de pe siteul editurii Tritonic.

Alte pareri despre Evanghelia dupa maghizi:
Vasile Selaru;
Dumitru Manolache;

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Sergiu Valcu - Evanghelia dupa maghizi, 8.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Sergiu Valcu, _Comentator: Loredana Modoran, Editura: Tritonic | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Sergiu Valcu – Evanghelia dupa maghizi”

  1. don Says:
    06, 05, 2009 la 10:08 pm

    Rar mi-a fost sa citesc o carte mai tulburatoare decat Evanghelia dupa maghizi. E a treia oara de cand o recitesc si mereu gasesc sensuri la care raman interzis. Adevarata opera aperta! Bingo, don Sergiu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.