Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Puskin – Dama de pica

Articol postat de

Titlu: Dama de pica;
Autor: Puskin;
Anul aparitiei: 2004;
Autor recenzie: Loredana Modoran;

Intr-un format elegant, editura Cartier, colectia Clasic, reuneste in volumul Dama de pica cele mai cunoscute nuvele ale poetului rus Alexandr Puskin. Considerat cel mai mare poet rus si fondator al literaturii moderne ruse, Puskin s-a stins din viata la doar 38 de ani, in urma unui duel. Cartea incepe cu Povestirile raposatului Ivan Petrovici Belkin, ce contin o serie de cinci naratiuni. Intr-o falsa nota editoriala aflata la inceputul povestirilor, Puskin afirma ca a cules aceste intamplari ale necunoscutului Belkin, un barbat tanar care a murit de friguri la 30 de ani. Putinele informatii pe care Puskin le are despre Ivan Petrovici vin de la un mosier batran ce i-a fost vecin si prieten defunctului.

Dintre cele cinci nuvele, cea mai placuta (si totodata amuzanta) mi s-a parut Duduia-taranca. Curiozitatea de a-l cunoaste pe fiul dusmanului tatalui ei, proaspat sosit in gubernie, o conduce pe tanara domnita la decizia de a se deghiza intr-o taranca. Duduia-taranca iese in intampinarea lui Alexei Brestov, iar dupa cateva intalniri pe ascuns, fiul mosierului se indragosteste de presupusa tarancuta si vrea sa o ia de sotie. Intre timp, parintii celor doi indragostiti se impaca si, pentru a pecetlui concilierea, pun la cale nunta celor doi copii ai lor. Cum va scoate Liza basmaua curata in fata iubitului ei va las pe voi sa cititi.

Nuvela Dama de pica inseamna rea-vointa nedisimulata, ne avertizeaza si autorul, dar si cartile de tarot: dama de pica semnifica tradarea unei femei rele, care intervine in lucruri care nu o privesc. Scrisa in 1833, Dama de pica este povestea unui ofiter care, din aviditate, isi pierde intreaga avere la jocurile de noroc. Titlul nuvelei are o dubla semnificatie, pe langa cartea care il duce la esec, dama de pica este si batrana dama de companie care “ii spune” secretul celor trei carti castigatoare.

Ultima parte a volumului este reprezentat de nuvela neterminata Dubrovsky, publicata postum. Dubrovsky este fiul unui mosier, care, din cauza dusmaniei unui vecin, fost prieten cu tatal sau, isi pierde toata averea. Impreuna cu alti tineri din acele tinuturi, Dubrovsky isi face o banda cu care jefuieste marii bogatasi. Dupa cativa ani el ajunge in casa dusmanului sau, in chip de preparator pentru copilul cel mic, si o face pe fiica acestuia sa se indragosteasca de el. Volumul se gaseste la editura Cartier.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Puskin - Dama de pica, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Puskin, _Comentator: Loredana Modoran, Editura: Cartier | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.