Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Fratii Grimm – Povesti (Concurs)

Articol postat de

Autor: Fratii Grimm (Jacob si Wilhelm Grimm);
Titlu: Povesti;
Anul aparitiei: 1812 in editie originala;
Autor recenzie: Anonim;
* Recenzie participanta la concursul 4 (ErcPress).

Cand spun “Fratii Grimm”, spun de fapt copilarie. O copilarie de poveste, in care bunicul imi citea in fiecare seara istorisiri care imi depaseau orice inchipuire. Aveam o carte veche, fara coperti, paginile erau ingalbenite si scrisul aproape ilizibil. Dar bunicul imi citea Povesti cu stoicism, in timp ce eu mancam poame si imi lasam imaginatia sa zburde. Fructele uscate capatau dimensiuni magice, galbenul lor devenea auriu si odata ce le mancam ma transformam intr-o printesa. Purtam, asemeni Cenuseresei, o rochie tesuta cu fir de aur si argint si pantofi de matase. Mergeam la bal, iar printul cel frumos dansa toata seara numai cu mine, tulburat de stralucirea straielor mele.

Alta data imi luam surorile, treceam prin padurea de argint, apoi prin padurea de aur si prin cea de diamanat, si jucam toata noaptea pana cand ni se rupeau pantofii ca celor “12 fete de imparat si palatul cel fermecat”.

Cand nu eram cuminte, bunicul incepea seara cu Scufita Rosie. Pilda fetitei care nu a ascultat de mama ei si bandajul de la piciorul stang la care ma arsesem cu turta fierbinte, ma faceau sa promit ca de a doua zi voi fi un copil ascultator.

De cate ori vedeam broaste, imi inchipuiam ca una dintre ele este de fapt un print transformat de o vraja rea. Si incercam sa ghicesc care dintre ele este “Printul Broscoi”.

Dupa ce am mers la scoala si am invatat sa citesc, m-am bucurat sa pot lectura ce poveste vreau eu, fara a fi conditionata de purtarea mea de peste zi. O colega de scoala avea o carte mare cu Fratii Grimm, frumos copertata si cu desene ilustrate. Cartea avea atatea povesti pe care nu le citisem si eram tare invidiaosa pe Diana din cauza volumului. Cea mai fericita zi a fost cand prietena mea mi-a imprumutat cartea acasa pentru cateva saptamani.

Acum, dupa 15 ani, am regasit printre cartile surorii celei mici, un volum cu povestile fratilor Grimm. E o traducere cam proasta, insa sunt bucuroasa sa pot retrai, la fel ca in copilarie, momente fermecatoare alaturi de povestile care mi-au marcat devenirea.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Fratii Grimm - Povesti (Concurs), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Jacob Grimm, _Autor: Wilhelm Grimm, _Comentator: Anonim, Editura: Regis | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.