Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mircea Flonta – Cognitio

Articol postat de

All-Cognitio-Mircea-Flonta~medium~4411_3989_868_1Autor: Mircea Flonta;
Titlu: Cognitio;

Putini oameni au facut atat de multe pentru filosofia romaneasca in ultimele decenii ca Mircea Flonta. Publicat in reviste de prestigiu din strainatate si autorul unor carti care merita luate in considerare, profesorul de la filosofie este poate cel mai respectat filosof roman actual, atat la noi cat si peste hotare. In mare parte datorita muncii lui de traducator, studentii de la stiintele umane au posibilitatea de a citi in romaneste operele lui Kuhn, Popper si Wittgenstein. Cognitio este atat o carte introductiva, pentru neofitul in filosofie, cat si o carte de specializare adresata studentilor din stiintele umane.


Dupa cum anunta si titlul, studiul va analiza cunoasterea ca pe o tema filosofica. In acest sens, autorul discuta trei teme mari ale filosofiei cunoasterii, teme ce, dintr-un anumit punct de vedere, pot epuiza domeniul: conceptul cunoasterii, sursele cunoasterii si intemeierea cunoasterii. Desigur inceputul nu-l pot da decat grecii. Astfel ca, daca vreti sa va familiarizati mai mult cu inceputurile epistemologiei, acesta este punctul de plecare. De la presocratici, Platon si Aristotel, autorul trece prin “perioada neagra” a Evului Mediu si se opreste destul de mult la revolutia stiintifica din secolul XVI. Aici Flonta analizeaza mutatia gandirii care a trecut de la o paradigma aristotelica la una galileana si implicatiile sale. Este realizata o foarte frumoasa si inedita paralela intre analiza kuhniana si cea a lui Blaga. Flonta vrea sa arate ca conceptul de paradigma nu este foarte diferit de conceptul lui Blaga: matrice stilistica. Dupa acest popas in care stiinta moderna prinde radacini, Flonta il explica pe Kant si implicatiile filosofiei critice in epistemologie, facand trecerea catre pozitivism si neo-pozitivismul Cercului de la Viena. Daca primele capitole ale cartii erau adresate mai ales celor interesati de filosofiei, urmatorele se adreseaza in mod general studentilor stiintelor umane. Aceasta pentru ca sunt analizate implicatiile neo-pozitivismului in toate stiintele umane: psihologie, antropologie, economie, etc.

In ultima parte a lucrarii, autorul prezinta cele mai mari proiecte de intemeiere a cunoasterii. Sunt prezentate in principal teoriile fundationaliste, coerentiste, externaliste si internaliste, precum si criticile care li se aduc.

Nu este o lectura de seara, ci este o lectura grea, adresata studentului ce vrea sa-i inteleaga pe “greii” stiintei. Pentru aceasta, ea se adreseaza in principal studentilor dornici sa inteleaga mai bine implicatiile filosofiei asupra stiintei in decursul veacurilor trecute. Este meritul profesorului Flonta de a fi facut o introducere accesibila si studentilor nepregatiti in filosofie.

Cartea se poate comanda online de pe situl editurii All.

Autor: Mircea Flonta An aparitie: 2008
Titlu: Cognitio Pret: 25 RON
Nr. pagini: 235 Editura: All
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (11 votes cast)
Mircea Flonta - Cognitio, 9.5 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mircea Flonta, _Comentator: Danut Claudiu, Editura: All | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.