Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Edmund Husserl – Cercetari logice II

Articol postat de

9husserlAutor: Edmund Husserl;
Titlu: Cercetari logice II;

Edmund Husserl (1859-1938) este considerat a fi fondatorul fenomenologiei, iar Cercetarile logice sunt partea unghiulara a proiectului fenomenologic. Prin acest proiect, Husserl vroia, intr-o perioada foarte nefasta pentru filosofie, sa implineasca vechiul ideal al filosofiei ca stiinta riguroasa. Iar aceasta este realizata de Husserl prin oferirea unui domeniu nou, unei metode noi si unor concepte noi filosofiei. Acest domeniu nou este modul in care fenomenele sunt date constiintei noastre. Practic aceasta este semnificatia termenului fenomenologie (in acceptiune husserliana). Metoda noua este metoda fenomenologica, cea de a face explicit implicitul, iar conceptele noi pe care se sprijina metoda sunt construite (reconstruite) pe tot parcursul cartii: intentionalitate, intuitie, evidenta, noesis, noema, intersubiectivitate, etc.

Cercetarile logice reprezinta primul studiu “grandios” al lui Husserl, studiu in care el isi expune proiectul. Insa in acest studiu el se mai afla inca mult sub influenta fostului sau profesort, Brentano, si de aceea filosofia lui nu este altceva decat psihologie descriptiva. In aceasta carte, Husserl analizeaza structurile intentionale ale actelor mentale si modul cum sunt ele directionate spre obiectele reale si ideale. Cititorul va observa ca o mare parte a cartii este alocata criticii psihologismului, adica a integrarii ei in logica.
Poate cel mai important rezultat la care ajunge Husserl este acela al crearii unor domenii de studiu separate pentru logica, filosofie si fenomenologie, independente de stiintele empirice. Insa, desigur, de-a lungul cartii se mai pot intalni multe puncte devenite apoi clasice in filosofie, precum distinctia pe care el o face intre continut noematic si continut noetic, etc.

Aceasta carte poate fi citita si prin prisma dezvoltarilor ulterioare ale fenomenologiei, cum ar fi fenomenologia heideggeriana si fenomenologia franceza: Lyotard, Merleau-Ponty, etc. Sunt aspecte filosofice interesante nu numai pentru filosofi, dar si pentru pasionatii de literatura, caci existentialismul este un urmas literar al existentialilor si existentielilor heideggerieni. In toata dezbaterea aceasta a Dasein-ului si a locului sau in lume, isi fac loc operele lui Sartre si Camus care creaza personaje epocale. Ce am putea intelege din Ciuma lui Camus fara revolta sisifica nascuta din filosofia existentiala?

Este o carte destul de grea pentru neofitul in filosofie, ba chiar si pentru un specialist. Insa si recompensa este la fel de mare.

Cercetari logice poate fi comandata online de pe situl editurii Humanitas.

Autor: Edmund Husserl An aparitie: 2009
Titlu: Cercetari logice II Pret: 35 RON
Nr. pagini: 350 Editura: Humanitas
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (11 votes cast)
Edmund Husserl - Cercetari logice II, 9.8 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Edmund Husserl, _Comentator: Danut Claudiu, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.