Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Eminescu – Poezii

Articol postat de

eminescuAutor: Eminescu;
Titlu: Poezii;

La ce bun poetii? La noi intrebarea se poate reformula: la ce bun Eminescu? Pusa de catre elevul pentru care Eminescu inseamna Ce-ti doresc eu tie… si  Sara pe deal din manualele scolare. O mai pot pune romanticii pentru care Eminescu inseamna Luceafarul sau femeile pentru care Eminescu inseamna asteptarea Zburatorului. Sau chiar basarabenii pentru care Eminescu inseamna Doina si dorul de razbunare “de la Nistru pan` la Tisa”. Exista un Eminescu si pentru filosofii pasionati de Constantin Noica si Emil Cioran care deceleaza pesimisti soarta unui popor cu un singur geniu, un Eminescu al taranilor care stiu “Tu esti, Mircea, da-mparate!”. Exista un Eminescu si al literatilor, dar si unul al antisemitilor si extremistilor de dreapta care mai cred in Nae Ionescu. Putem spune asadar ca exista un Eminescu pentru fiecare roman, un Eminescu din care fiecare isi trage seva culturii romanesti.

“Caci cum altfel s-a format limba romaneasca si cultura romaneasca daca nu prin Eminescu” se intreaba Noica. Fiecare cultura matura dispune de acie individuali care pot schimba si forma (sau reforma) generalul. Sunt acei individuali-geniu care au determinatii atat de puternice incat modifica generalul si, prin general, pe ceilalti individuali. In Spania il gasim pe Cervantes, In Anglia pe Shakespeare si in Franta pe Descartes. De aceea, Eminescu este o lectura necesara daca vrem sa intelegem cultura in care traim si vrem sa meditam (la orice) in termeni romanesti.

Fiecare poate spune ca a citit Eminescu doar prin prisma ca a trecut prin scoala. Insa scoala se termina si contactul cu poetul se pierde. Intotdeauna este necesara o relectura, mai ales in cazul elevilor care au urat intelnirea cu poetul la tezele scrise. Doar aceasta relectura ne poate aduce un contact mai pur cu Eminescu, un contact din care lipsesc pararile criticilor pe care trebuia sa le invatam in liceu. Sa nu fim mirati daca, astfel, vom descoperi un nou Eminescu, unul care ne spune mai multe decat la 15 ani. Caci, vrem nu vrem, si noi ne schimbam si, odata cu noi, si poezile lui.

Volumul editat de Junalul National cuprinde cele mai de seama poezii publicate de catre Eminescu si postume. Nu lipsesc Luceafarul, scrisorile, odele, Mai am un singur dor, Ce te legeni, Doina, Trecut-au anii…, etc. De asemenea editia este insotita de o prefata semnata Dan C. Mihailescu si de referinte critice.

Puteti comanda online cartea de la magazinul lor online. de asemenea, cartea poate fi castigata la concurs.

Autor: Eminescu An aparitie: 2010
Titlu: Poezii Pret: 9 RON
Nr. pagini: 630 Editura: Jurnalul National
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (10 votes cast)
Eminescu - Poezii, 10.0 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mihai Eminescu, _Comentator: Danut Claudiu, Colectia: Jurnalul National | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.