« Matthew Pearl – Umbra lui Poe | Pagina principala | Eminescu – Poezii »
Jerome Garcin – Noile mitologii
Articol postat de Georgiana Stoica
Autor: Jerome Garcin (coordonator);
Titlu: Noile mitologii;
“Noile mitologii” reprezinta un colaj de texte indraznete si concentrate ale unor intelectuali francezi (romancieri, filozofi, psihanalisti, sociologi, psihologi, economisti) ce nu s-au lasat “mituiti” de societatea de consum contemporana. Coordonatorul lucrarii, Jerome Garcin, si-a strans echipa de intelectuali calificati, precum Pascal Bruckner, George Vigarello, David Le Breton, Gilles Lipovetsky, Catherine Millet, poftindu-i apoi sa extraga cate o ”noua mitologie” din urna anilor 2000 si sa scrie cu tupeu despre ea.
Aceasta carte este un fel de remix dupa cea a lui Roland Barthes, “Mitologii”, aparuta in 1957, portret al societatii consumeriste din acea perioada.
In “Noile mitologii” se discuta de la telefon mobil la iPod, de la GPS la 4×4, de la companiile low-cost la 11 septembrie 2001, de la Wi-Fi la blog, de la Noua Eva la Emanuelle Beart si Kate Moss, de la Botox la geanta XXL, de la Euro la comertul echitabil, de la digicod la Google, de la Sushi la Alain Ducasse si multe altele. Textele, lucide si de un cinism aparte, vin ca ras convulsiv din partea intelectualitatii asupra maselor ce-si invart ochii in orbite, fermecate de acesti magneti “mitologici” ai societatii noastre. Iata ce spune Denis Jeambare despre “Gandirea unica”:
“Gandirea unica, carburantul identitatii ieftine, al somnului intelectual si al falsului curaj, curata liberul arbitru si disidenta de orice impuritate. Forta ei vine din lenea nascuta din marile ideologii [..] Alimentata de mici marchizi ai vietii publice, gandirea este o cenzura a spiritului, care devalorizeaza cunosterea, cunoasterea adevarata, impunand postulate cu ochelari de cal si respingand toate dovezile si faptele”
Mergand mai departe, sa vedem cum inteapa marele romancier, Pascal Bruckner, mintea de silicon a femeii din ziua de azi:
“Odinioara, femeia cinstita si tarfa isi impartisera rolurile bine definite; primei ii revenea ceea ce este corect si bun, celeilalte ceea ce este vulgar si batator la ochi. In ziua de azi, aceasta distinctie nu mai exista[…]”.
Bruckner nu se lasa pana nu isi elibereaza naduful asupra sexualitatii feminine exploatate in public prin cuvinte ca “tarfa”, “stoarfa”, “taratura”, “fufe”. In textul pe care Pascal Bruckner l-a scris apasat cu tiranie, concluzioneaza inmuiat de indulgenta realitatii ca:
“Sub stringul stoarfei e intotdeauna o inima care bate”.
Trecand la chestiuni tehnice, Frederic Beigbeder imi taie rasuflarea despre GPS:
“Dupa ce Dumnezeu a murit, omul s-a crezut pierdut; din fericire, datorita ghidarii prin satelit, el si-a putut regasi drumul.”
Nici rasuflarea virulenta a fumatorilor nu a scapat. Boris Cyrulnik aduce in discutie noul adversar al dependentei de tutun, plasteurele antifumat:
“Otrava ne facea euforici, iar sanatatea ne intristeaza[…] Oare va trebui sa descoperim de curand o otrava noua pentru a relansa un mit de apartaneneta?”
Traversand mit cu mit, ajung si la unul al “Declinismului” si tresar cand citesc urmatoarea comparatie:
“Franta decade si asista la indelunga ei decadere spre Romania.”
Domnul Aude Lancelin, autorul acestui text, afectat se pare de mitul Frantei , “bolnava de ea insasi”, gaseste ca aceasta tara aluneca pe curba declinului spre punctul josnic unde se afla si Romania zilelor noastre. Probabil s-a gandit ca I se trage de cand cu Micul Paris…
Conchid acum (mentionez ca perlele nu se opresc aici) cu indispensabilul Google, cel care stie unde se afla stiinta. As fi fost nedreapta sa nu pomenesc de Google. Pai cine ar mai fi vazut acum trupul dezgolit al lui Emanuelle Beart, cine ar fi aflat cat costa o injectare cu Botox, cine ar fi auzit pentru prima oara de Pascal Bruckner, cine ar fi aflat cursul valutar in Euro, cine ar fi citit bloguri si cine mi-ar fi citit recenzia? Google-ul e generos cu noi. Asta pentru ca meritam.
Autor: | Jerome Garcin (coord.) | An aparitie: | 2009 |
Titlu: | Noile mitologii | Pret: | 22.9 RON |
Nr. pagini: | 167 | Editura: | Art |
Subiecte: _Autor: Jerome Garcin, _Comentator: Stoica Georgiana, Editura: Art | Nici un comentariu »