Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Francis Bacon – Noua Atlantida

Articol postat de

Bacon - Sursa: NemiraAutor: Francis Bacon;
Titlu: Noua Atlantida;

Francis Bacon a fost unul dintre cei mai importanti ganditori englezi, o piatra de hotar in filosofie si stiinta. Pionier al cercetarii stiintifice moderne, el este considerat a fi intemeietorul empirismului englez, precursor al lui Locke, Berkeley si Hume. Noua Atlantida, publicata in anul mortii sale (1626), este o opera vizionara in care este descrisa o societate guvernata de o elita savanta. Ea reprezinta alaturi de Utopia lui Morus si Cetatea Soarelui a lui Campanella, trioul clasic al imaginatiei utopice.

Cartea incepe in stilul meditatiilor lui Descartes cu o povestire de calatorie (gen la moda in secolul XVII), insa se transforma imediat in descrierea unei societati fericite, guvernate de un invizibil dar atotputernic colegiu savant, Casa lui Solomon, format din intelepti care par sa cumuleze rolurile de organism juridic, biserica de stat si institut de cercetare.

Scrierea utopica se transforma ulterior intr-o descriere de proceduri stiintifice si detalii despre organizarea, functionarea si ierarhia Casei lui Solomon, o institutie de cunoastere si putere; o institutie care colecteaza, organizeaza si glorifica descoperirea secretelor naturii:

Iar cat despre activitatile si functiile fratilor nostri, avem doisprezece care calatoresc in tari straine, luand numele altor natii si ne aduc carti. Ii numim Negustori de lumina. Alti trei colectioneaza experimentele pe care le gasesc prin carti. Acestia se numesc praduitori. Alti trei colectioneaza experimente care provin din artele mecanice ca si din stiintele liberale, sau din acele practici care n-au fost inca transformate in arte. Ii numim pe acestia oameni ai misterelor. Avem trei care incearca noi experimente, se numesc pionieri sau mineri.

In Noua Atlantida gasim si referinte cu privire la noua metodologie stiintifica propusa de Bacon, poate punctul cel mai interesant al gandirii baconiene. Veti intalni o inductie cu care noi nu suntem obisnuiti, o inductie goala de toata mitologia moderna ce a fost aruncata peste ea (de la Mill la Popper). Din punctul acesta de vedere, Noua Atlantida este o lucrare necesara pentru oricine care vrea sa cunoasca filosofia lui Bacon. Insa, cartea are, spre deosebire de alte scrieri ale autorului, avantajul de a fi mai accesibila pentru cititorul neinitiat. Ea poate fi citita si in scopuri pur literare, ca un roman.

Noua Atlantida poate fi comandata online de pe situl editurii Nemira.

Autor: Francis Bacon An aparitie: 2007
Titlu: Noua Atlantida Pret: 10 RON
Nr. pagini: 200 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.3/10 (18 votes cast)
Francis Bacon - Noua Atlantida, 9.3 out of 10 based on 18 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Francis Bacon, _Comentator: Danut Claudiu, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.