Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Osho – Cartea despre copii

Articol postat de

Osho - Cartea despre copiiAutor: Osho
Titlu: Cartea despre copii

Asa cum il prezinta Editura Mix, Osho – unul dintre cei mai cunoscuti si controversati invatatori spirituali, trebuie sa-i fi citit macar Cartea despre copii pentru a te decide daca il iubesti sau il urasti. Osho nu este tocmai un scriitor, ba chiar din contra, el este mai degraba un orator – discipolii sai ocupandu-se cu redactarea cartilor lui. Cam ca Buddha. Si nu degeaba spun acest lucru, pentru ca ziarul indian SunDay MidDay l-a desemnat unul dintre cei zece oameni – alaturi de Buddha si Ghandi – care au schimbat destinul Indiei.

Cartea despre copii e redactata pe stilul “Intrebari si Raspunsuri”, adica – oamenii isi pun intrebari, Osho da raspunsuri. Este acoperita intreaga dezvoltare a copilului, de la stadiul intrauterin pana la depasirea adolescentei si principalul scop al lui Osho pare a fi sa ne ajute sa dobandim o intelegere superioara a copilului, imbinand dogma straveche cu cele mai noi convingeri.

Foarte util de clasat in colectia “Sa ne intelegem copiii”, isi gaseste sensul daca o citesti impreuna cu alte carti care trateaza acelasi subiect, deoarece vei gasi raspunsuri pe care alti autori nu le dau. Dar nu as indica aceasta carte ca un “panaceu” sau unic indrumar pentru parinti, intrucat in absenta cunoasterii altor paradigme despre cresterea copiilor, poate fi inteleasa gresit.

Osho ne indica arta non-actiunii, ne invata sa ne lasam copilul liber, cu cat mai putine interferente, povestindu-ne cum a crescut el fara cea mai mica interventie din partea parintilor sai. Ideea lui seamana cu cea a lui Jean Jacques Rousseau – omul este bun de la natura dar societatea ii rapestea aceasta calitate. Consider ca ambii sunt utopici si ar trebui mai degraba sa luam acestea ca pe repere de actiune si nu ca pe retete.

” Este nevoie de un mare curaj si de foarte multa iubire pentru ca un tata sau o mama sa le spuna copiilor lor:

Aveti nevoie sa fiti liberi. Nu ne ascultati pe noi, depindeti numai de propria voastra inteligenta. Chiar daca va veti rataci, este mult mai bine decat sa ramaneti niste sclavi si sa faceti intotdeauna ceea ce trebuie”

Ce imi place la Osho este ca a luat un element cheie din invatatura traditionala a cresterii copiilor: urmarea ritmului acestora, nou-numitul stil “attachment parenting” in comparatie cu invechita metoda Ferber “cry it out” care sfatuieste sa intaresti copilul lasandu-l sa tanjeasca dupa contactul cu tine. De exemplu, in situatia unui copil de doi ani foarte atasat de parinte, el recomanda acestuia din urma sa nu il respinga pe copil si sa ii acorde timpul de care are nevoie, lasand copilul sa fie el insusi.

“Iubiti-i cat de mult puteti. Intotdeauna vine un moment cand ei se desprind singuri de parintii lor. […] Nu-l respingeti, caci cresterea lui poate inceta.[…] Cand va deveni mai matur, suficient de puternic, el se va orienta catre altii”.

Ei si acum, pentru a ajunge la adevarata particularitate a lui Osho – nonconformismul lui apropo de modernitate – trebuie sa spun ca el nu este impotriva bataii copilului. Anume, el spune ca mama trebuie sa-si asculte instinctele, intuitia, si sa isi lase sentimentele sa se vada, sa isi manifeste si furia, copilul invatand astfel ca mama lui este o fiinta umana care se poate infuria si astfel simtindu-se si el liber sa se infurie. Aceste convingeri ale lui Osho imi dau de gandit si nu sunt singura. Ma gandesc ca daca iti cresti copilul atat de armonios nu ajungi sa te infurii intr-atat incat sa iti doresti sa il bati. Si nu cred ca relatia mama-copil este una in care scopul principal este sa se stabileasca cine e cocosul…

“Ascultati numai de inima dumneavoastra. Daca simtiti nevoia sa o imbratisati, imbratisati-o. Daca simtiti uneori nevoia sa ii dati batai, dati-i. Si nu va mai faceti atatea probleme legate de faptul ca nu stiu ce mare psihanalist a spus ca nu e bine sa bati copilul. De ce v-ati lasa dominata de el? De ce ar avea el mai multa autoritate decat dumneavoastra? “

Toate ca toate, Cartea despre copii e o lectura interesanta, intriganta, care nu trebuie ocolita, pentru simplul motiv ca trebuie sa avem cat mai multe repere pentru a ne forma propriile convingeri. Puteti comanda online Cartea despre copii de pe siteul editurii Mix.

Autor: Osho An aparitie: 2007 (2002 original)
Titlu: Cartea despre copii Pret: 23.5 lei
Nr. pagini: 289 Editura: Mix
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (8 votes cast)
Osho - Cartea despre copii, 9.8 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Osho, _Comentator: Ana Maria Sendruc, Editura: Mix | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Osho – Cartea despre copii”

  1. gabi Says:
    11, 04, 2012 la 8:04 am

    Este total impotriva invataturii biblice si a lui Isus.Copii trebuie crescuti in fria si teama de Dumnezeu.Osho este un tip frustat si total ratacit.Nu exista autocontrol.Intotdeauna daca inceram prin puterile noastre vom esua si vom gresi.Crezand in Dumnezeu si punand pe primul plan al existentei pe Isus fiul sau prin care avem trecre la Tatal vom ajunge la iluminare si implinire.Daca-l acceptam pe Isus vom fi luminati cu adevarat nu prin eul nostru.Credeti in El caci El este calea adevarul si viata.Este singurul fiu al lui Dumnezeu nascut din Tatal.Singurul care a murit si a inviat si prin care avem iluminare,fericire si implinire.Prin a cauta toate aestea singuri vom adancii golul din noi.Doar El poate umple acest gol.Slaviti si laudati numele Lui.AMIN.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.