« Angelica Liddell – Trilogía de actos de resistencia contra la muerte | Pagina principala | Osho – Cartea despre copii »

Roland Topor – Locatarul himeric
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Roland Topor;
Titlu: Locatarul himeric;
Locatarul himeric aminteste de atmosfera morbida redata intr-un film de groaza clasic, in care lipsa efectelor speciale este compensata de abilitatea regizorului de a jongla cu decoruri, lumini si trepidatii emotionale. De indata ce este depasita tentatia de a compara actiunea romanului cu un film horror, cititorul va descoperi o metafora cutremuratoare a intolerantei extreme.
Trelkovsky, personajul principal, crede ca a gasit pamantul fagaduintei intr-un apartament modest, dupa ce a fost evacuat. Nici mimica acra a portaresei care ii cere ‘o mica atentie’ pentru a-i facilita accesul la un apartament dezordonat si fara WC si nici pretentiile absurde ale proprietarului nu il descurajeaza pe Trelkowsy sa-si asigure un acoperis deasupra capului. Dupa ce a ramas pe drumuri, el isi ia in primire cu entuziasm noua locuinta, fara sa banuiasca intentiile sinistre ale noilor vecini.
In locul unei privelisti imbietoare, de la geamul noului apartament, Trelkovsky zareste luminatorul spart de trupul prabusit al fostei chiriase, Simone Choule, care s-a sinucis. Din primele zile petrecute in apartamentul femeii care s-a sinucis, Trelkovsky devine un substitut al acesteia. Schimba impresii cu Stella, prietena Simonei, chelnerul de la cafeneaua frecventata de Simone ii aduce mereu mancarea si tigarile pe care ea le comanda , iar vecinii il machiaza, in timp ce zace inconstient, astfel incat sa-i semene acesteia.
Prima etapa a metamorfozei terifiante este anularea identitatii. In timpul unui jaf, din apartamentul lui Trelkovsky este furata o valiza plina cu fotografii si cu scrisori. Dupa jaf, amintirile lui se voaleaza si realitatea devine un delir infricosator. Camera se micsoreaza, vecinii ranjesc a dispret, iar Trelkovsky este obligat sa joace rolul victimei. Oamenii din jur se aliaza pentru a pune in scena sinuciderea Simonei, cu un Trelkovsky deghizat in rolul principal. Preparativele mortuare ale vecinilor furiosi il transforma pe Trelkovsky intr-o paiata pavazata, gata sa fie sacrificata intr-un ritual patologic.
Imobilul plin cu locatari irascibili si ostili capata dimensiunea halucinanta a unei lumi ermetice, in care tapul ispasitor este anihilat in secret, dupa ce fiecare geamat al durerii are ecouri surde pentru cei din jur. In zadar apeleaza Trelkovsky la autoritati, daca politistul devine complicele vecinilor, iar strigatele disperate sunt interpretate ca semne ale unei tulburari psihice.
Urmarind biografia lui Roland Topor, poti face o paralela intre acest roman si drama parintilor sai. Provenit dintr-o familie de evrei stabiliti in Polonia, Roland Topor cunoaste urgia nazista si exilul. Pentru a evita detentia in lagarul de concentrare, familia lui se refugiaza la Paris. Cruzimea vecinilor si complicitatea colectiva amintesc de prigonirea evreilor. Lui Trelkovsky i se fura trecutul si i se interdice sa rada zgomotos, sa dea petreceri, sa se bucure de placerile vietii de burlac, pentru a nu-si deranja vecinii. Orice tresarire vitala ii este inabusita.
Trelkovsky nu mai jubila. Era buimacit. Vedea ca ura acestor oameni nu era simulata. Nu se jucau. Se simtea ca-si regaseau in mod instinctiv comportamentul din timpul razboiului, ca-si aminteau brusc lucruri deprinse in armata. Nu mai erau chiriasi pasnici, ci ugigasi iesiti la vanatoare de oameni.
Pentru vecinii intoleranti, sacrificarea lui Trelkovsky ii ajuta sa se debaraseze de propriile imagini schimonosite. Pentru a-si ingropa, in bezna amneziei, caricaturile personale, au deformat infatisarea lui Trelkovsky. Acesta este deghizat de vecini pentru a semana cu tot ce le starneste ura. Dupa ce ajunge sa se identifice cu Simone, va fi vizitat de un alt Trelkovsky – viitor chirias, fiecare tap ispasitor purtand fantoma celui sacrificat inaintea lui.
Locatarul himeric devine metafora tapului ispasitor, ucis atunci cand o colectivitate refuza sa isi infrunte propriile defecte, ca apoi sa ingroape totul sub tacere, de parca identitatea celui omorat s-ar fi spart in halucinatii sumbre, ce nu trebuie luate in seama.
Puteti comanda online cartea Locatarul himeric de pe siteul editurii Nemira.
Autor: | Roland Topor | An aparitie: | 2010 |
Titlu: | Locatarul himeric | Pret: | 17,01 RON |
Nr. pagini: | 176 | Editura: | Nemira |
Subiecte: _Autor: Roland Topor, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Nemira | Nici un comentariu »