Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Vaclav Havel – Pe scurt, va rog!

Articol postat de

Vaclav Havel - Pe scurt, va rog!Autor: Vaclav Havel;
Titlu: Pe scurt, va rog!;

Pe scurt, va rog! este o retrospectiva autobiografica a unuia dintre cei mai influenti disidenti. Volumul este compus din fragmente alternative extrase din: interviul recapitulativ acordat, in 2006, unuia dintre cei mai importanti jurnalisti cehi, din reflectii introspective, precum si dintr-o serie de note care descriu indatoririle prezidentiale.

Vaclav Havel a fost primul lider democrat din istoria Cehiei. Devenit un simbol al Revolutiei de Catifea trase peste Cortina de Fier, Vaclav Havel a marcat istoria moderna a tarii sale atunci cand a sprijinit scindarea Cehoslovaciei. Deciziile sale si viziunea asupra evolutiei politice a Cehiei reflecta tranzitia dificila de la dictadura comunista la democratie.

Istoria familiala ii prezicea confortul unui trai burghez. Comunismul il alunga din lumea universitara si-l transforma in rebelul incurabil care  s-a imprietenit cu Joan Baez, dupa ce ea a cantat in cinstea Chartei 77, la Bratislava. Piesele de teatru cu mesaje subversive i-au adus popularitatea in lumea artistica, iar convingerile democratice, aparate chiar si cu pretul libertatii, i-au tinut de urat in carcera politica. Biografia tumultuoasa culmineaza cu functia prezidentiala. Atitudinea anti-comunista ii sporeste credibilitatea in perceptia alegatorilor, care ii rasplatesc umilintele indurate in slujba drepturilor omului cu doua mandate prezidentiale (fara a mai pune la socoteala perioada in care a fost presedintele Cehoslovaciei).

Interviul acordat jurnalistului ceh Kerel Hvizd’ala pune in lumina relatia dintre modernizarea institutionala a Cehiei si parcursul politic al fostului dizident. Intrebarile adresate vizeaza etapele formarii unui stat de drept, dupa ce s-a prabusit regimul comunist. Raspunsurile oferite de Havel evoca si cateva momentele tensionate ale mandatului sau, precum: accesul fostilor colaboratori ai liderilor comunisti la functiile politice, independenta Slovaciei, intrarea Cehiei in NATO si aderarea la Uniunea Europeana.

Interviul evoca implicarea directa a lui  Havel in formarea unei democratii stabile, bazate pe o constitutie solida, pe un sistem legislativ menit sa impiedice deviatiile politice si resuscitarea fantomelor comuniste. Majoritatea intrebarilor surprind tranzitia institutionala de la un stat comunist la unul democratic. Vaclav Havel dezvaluie culisele primelor alegeri libere din Cehoslovacia, precum si atitudinea sa permisiva fata de lupta Slovaciei pentru autonomie, imediat dupa ce a initiat proiectul unei Constitutii federale.  Atitudine lui Havel a fost  criticata de adeptii unei structuri federale, iar raspunsul dat reflecta lupta acestuia pentru sustinerea drepturilor omului.

Nu va suparati, dar noi intr-adevar am incercat sa trecem- desigur cu erori si zigzaguri- de la un sistem totalitar la democratie, prin urmare in niciun caz la o noua dictadura. Ar fi fost contrar tuturor principiilor mele sa-i impun poporului slovac modul in care sa-si exprime identitatea ca popor. Eu am depus juramant pe Constitutia federala (…), dar, in acelasi timp, nu am putut sa nu ramarc miscarea slovaca de emancipare sau sa o reprim in vreun fel.

Una dintre intrebarile adresate vizeaza controversata opinie a lui Havel privind dizolvarea NATO impreuna cu Tratatul de la Varsovia.

Politicienii si politologii din Occident, dar si opozitia noastra discutau si inainte ore in sir despre faptul ca NATO isi va pierde semnificatia odata cu sfarsitul comunismului, cu prabusirea Cortinei de Fier si dizolvarea Tratatului de la Varsovia. Se vorbea despre crearea unei noi comunitati de securitate euro-atlantica menita sa cuprinda toata Europa, nu doar o jumatate a ei, avand o misiune total diferita (…). Curand a invins opinia foarte inteleapta ca ar fi mai simplu ca pactul nord-atlantic sa capete o noua forma decat sa se construiasca ceva nou pe un teren virgin.

Viziunea lui Havel privind structura Parlamentului sublinia importanta Senatului.

Atunci cand s-a dovedit ca Senatul va exista oricum si nu are rost sa ne impotrivim, am fost de parere ca ar fi bine sa ne folosim de el pentru a evita pericolul unui stat prea unitar, prea centralizat si prea egocentric.

Dupa ce prezinta avantajele Parlamentului bicameral, Havel isi expune ideile politice legate de schimbarea Constitutiei si de alegerea directa a presedintelui. Raspunsurile lui Havel atrag atentia asupra dificultatilor intampinate de un presedinte neconventional, lipsit de experienta politica, dar care a reusit sa influenteze structura pricipalilor piloni ai democratiei: Constitutia si Parlamentul.

Intrebarile incisive  nu primesc intotdeauna raspunsuri vagi, de complezenta. Vaclav Havel nu ezita sa dezvaluie relatia tensionata dintre el si cel care a fost considerat reformatorul economic al Cehiei, Vaclav Klaus. Pe langa gestionarea relatiilor politice, presedintele ceh trebuia sa isi gestioneze si o imagine publica deformata de presa ‘tabloidizata’, ahtiata dupa orice informatie legata de viata privata a unui om politic. Cand s-a recasatorit in timpul mandatului prezidential, Havel a devenit o tinta preferata de adversarii care urmareau detaliile compromitatoare extrase din viata sa privata. Atacurile adversarilor erau amplificate de criticile venite din partea unor parteneri politici.

Comportamentul prescris unui presedinte este uneori incalcat de fostul rebel anti-comunist. Havel renunta la rigiditatea protocolului pentru a-si exprima regretul fata de moartea unei vedete a muzicii rock sau pentru a transforma anexele resedintei prezidentiale intr-un spatiu public destinat agrementului, care sa includa expozitii si alte manifestari artistice.

Raspunsurile oferite jurnalistului ceh alterneaza cu insemnarile personale din timpul unei vizite in SUA, in anul 2005, unde s-a intalnit cu Medeleine Albraight si cu Hillary Clinton. In SUA, notorietatea politica a fostului presedinte este atenuata de  studentul care l-a confundat cu scriitorul Milan Kundera, dupa cum isi aminteste Havel amuzat.

Parcurgand insemnarile lui Havel, cititorul descopera, in spatele imaginii oficiale a unuia dintre cei mai importanti lideri est-europeni, o personalitate plina de contradictii, in care fermitatea decizionala alterna cu teama de confruntarile politice, iar  neobosita cautare a unei formule constitutionale compatibile cu profilul politic al Cehiei coexista cu epuizarea resimtita dupa indeplinirea indatoririlor prezidentiale externe: vizite oficiale, dineuri, intruniri.

Iubesc mai presus de orice armonia, calmul, consensul general, pacea si intelegerea, indulgenta fiecaruia pentru toti ceilalti; (…) suport foarte greu tensiunea, conflictele, neintelegerile, dezordinea – si totusi: de o viata ma confrunt cu puterea, cu autoritatile, cu institutiile (…) am faima unui vesnic rebel agitator si contestatar, care nu are nimic sfant pe lume, iar piesele mele sunt cu totul altceva decat imaginea pacii si a calmului.

Cartea Pe scurt, va rog! devine oglinda unui lider fascinant, a carui rebeliune a reusit sa atenueze rigiditatea protocolara impusa unui presedinte. In comparatie cu alti presedinti est-europeni, Vaclav Havel a fost considerat un presedinte atipic, care a incercat sa revigoreze o lume tinuta din scurt de fantomele fostilor conducatori comunisti.  Pentru cei care se declara scarbiti de ascensiunea unor lideri lacomi, care au deservit, in trecut, un regim totalitar,  Vaclav Havel ramane un simbol al demnitatii politice.

Puteti comanda online cartea Pe scurt, va rog! de pe siteul editurii Curtea Veche.

Autor: Vaclav Havel An aparitie: 2009
Titlu: Pe scurt, va rog! Pret: 25.5 RON
Nr. pagini: 384 Editura: Curtea Veche
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (10 votes cast)
Vaclav Havel - Pe scurt, va rog!, 10.0 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Vaclav Havel, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Curtea Veche | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.