Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Michael Haulica, Horia Nicola Ursu – Millennium Fantasy & Science Fiction

Articol postat de

Michael Haulica, Horia Nicola Ursu - Millennium Fantasy & Science Fiction (volumul 1)Autori: Michael Haulica, Horia Nicola Ursu (editori);
Titlu: Millennium Fantasy & Science Fiction;

De pe vremea Anticipatiei, cand prindeam cate un almanah si-l pretuiam ca pe cine stie comoara, mi s-a dezvoltat gustul pentru povestirile scurte, in general de science fiction, dar nu numai. Millennium Fantasy & Science Fiction e o antologie ce cuprinde povestiri ale unor autori publicati la Millennium Press, ce isi propune, asa cum scrie Horia in prefata, sa demonstreze ca proza scurta mai are inca un cuvant de spus in literatura S.F. si Fantasy. Nu stiu cat de mult poate influenta un asemenea deziderat pe unul ca mine, care nu are nevoie de impingeri de la spate pentru a sustine acest demers, insa probabil ca sunt multi cei care au fost adusi mai aproape in urma lecturii, si sper ca altii le vor urma in curand.

Ce mi-as fi dorit insa de la acest volum si n-am gasit: O structurare dupa tipul autorilor: romani si straini. Ar fi fost mult mai usor sa dau un verdict, sa realizez care parte mi-a placut mai mult. De fapt, nu prea imi dau seama care a fost criteriul pentru stabilirea ordinii, pentru ca alfabetic dupa numele scriitorilor sau cel al povestirilor, nu este.

Trecand peste asta, o sa mentionez rapid si un aspect negativ, ca sa pot trece la partile bune. Am gasit, in medie, cam o greseala de redactare sau de logica la fiecare 10 pagini. Poate asta nu spune multe, dar in unele locuri sunt chiar destul de multe scapari in decurs de cateva pagini. Un exemplu concret: pagina 44, povestirea Crama lautarilor, de Marian Coman:

Ma gasise un preot si i-a zis maica-mii ca am voce si i-a cerut sa ma creasca el, sa-i fiu dascal.

Poate nu am inteles eu cum sta treaba, dar cred ca era corect ori “sa-mi fie dascal”, ori “sa-i fiu discipol”. Oricum, nu mai zabovesc asupra acestor lucruri, pentru ca nu are rost si ati inteles ce vreau sa transmit.

Trecand la cuprins, iata povestirile pe care le puteti gasi (cu autori cu tot):
– Jeff Carlson – Cerul inghetat;
– Marian Coman – Crama lautarilor;
– Sebastian A. Corn – Epidemia;
– Jack Dann – Inaltandu-se;
– Dan Dobos – Ingeri, iesiti din morminte;
– Cory Doctorow – Cand sysadminii conduceau pamantul;
– Danut Ivanescu – Gesta Kaenorum;
– Liviu Radu – Eu te-am iubit, Paraschivo;
– Richard Paul Russo – Un loc mai bun;
– John Scalzi – Intrebari pentru un soldat.

Nu am un clasament total, insa primele trei locuri le acord fara sa stau pe ganduri lui Cory Doctorow, al carui text mi s-a parut fantastic, poate si din cauza intelegerii cat de cat clare a situatiei descrise, lui Jack Dann si lui Sebastian A. Corn. Nu pot sa spun ca una dintre micile creatii nu este de calitate, insa astea mi-au ramas in minte. Si mi-au placut atat de mult incat mi-a revenit dorul pentru cititul periodic de texte science fiction de intindere redusa.

Puteti comanda online Millennium Fantasy & Science Fiction de pe siteul editurii Millennium. Daca sunteti fani, din nostalgie, daca sunteti profani, din curiozitate. Ce-i drept, daca as cunoaste situatia si v-as putea asigura ca va exista o a doua editie, v-as sfatui sa o asteptati pe aceasta, in speranta ca greselile din prima vor fi remediate. Puteti citi si o alta parere, a Biancai Cernat, in Observatorul Cultural.

Autor: Michael Haulica, Horia Nicola Ursu An aparitie: 2009
Titlu: Millennium Fantasy & Science Fiction Pret: 30 RON
Nr. pagini: 332 Editura: Millennium Press
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.0/10 (12 votes cast)
Michael Haulica, Horia Nicola Ursu - Millennium Fantasy & Science Fiction, 8.0 out of 10 based on 12 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Horia Nicola Ursu, _Autor: Michael Haulica, _Comentator: Alex Sima, Editura: Millennium Press | 13 Comentarii »

13 Raspunsuri la “Michael Haulica, Horia Nicola Ursu – Millennium Fantasy & Science Fiction”

  1. hnu Says:
    09, 11, 2009 la 9:50 pm

    mulţumesc pentru recenzie, alex.
    dacă sînt greşeli de redactare doar la 10 pagini o dată, e bine. înseamnă că facem progrese 🙂 îţi recomand să te apleci cu aceeaşi acribie critică şi asupra lucrărilor publicate de alţii. nu de alta, dar noi sîntem mici copii la capitolul dude. nu va exista o a doua ediţie; prin urmare, take it or leave it. va exista, în schimb, un al doilea volum, pînă la sfîrşitul acestui an.
    o explicaţie: „dascăl”, în argoul rural, îl desemnează pe acela care ţine isonul popii la slujbe, cară praporii la procesiuni, trage clopotele etc. e un sinonim pentru „diacon”. nu are deci drept sinonim „învăţător”.
    dacă şi celelalte erori sînt similare, m-am liniştit pe deplin.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Nautilus 22 « Ugly Bad Bear’s Blog Says:
    09, 11, 2009 la 9:53 pm

    […] LATER EDIT: O recenzie amabilă scrie Alex Sima pe TownPortal Books, la antologia MILLENNIUM FANTASY & SCIENCE FICTION, volumul 1. Poate fi parcursă aici. […]

  3. Alex Sima Says:
    09, 11, 2009 la 10:04 pm

    😀 Ma aplec, ma aplec. Fara grija. Cel mai bun exemplu e chiar recenzia precedenta.

    Uite, nu stiam chestia cu diaconul. Mea culpa. E si amuzant, pentru ca dintr-o anumita perspectiva, poti sa fii dascal al dascalului tau. Celelate chestii care au intrat la categoria greselil sunt cred ca 95% “typosuri”.

    O curiozitate de-a mea: Volumele urmatoare vor avea o perioada de aparitie clara, sau vor iesi cand se strang textele care intra in ele? Ar fi dragut sa apara un “almanah” cu povestiri S.F. macar o data la 6 luni, si poate sa fie distribuit cu unul din ziarele care au colectii de carti. Zic si eu, doar o idee.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. michael Says:
    09, 11, 2009 la 10:36 pm

    daca te mai uiti o data la lista, chiar asa cum ai publicat-o aici, vei vedea ca sint in ordine alfabetica dupa numele autorilor. in rest, ma bucur ca ai gasit citeva texte care ti-au placut.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  5. Alex Sima Says:
    09, 11, 2009 la 10:51 pm

    Toate mi-au placut. Dar cele 3 in special, inca imi sunt proaspete in memorie.

    Poate am fost eu obosit rau cand am scris, dar n-am observat de nici o forma. Cred ca din cauza ca m-am uitat la prenume, fiind asezate primele.

    Pe cand un volum doar cu povestiri autohtone?

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  6. hnu Says:
    09, 11, 2009 la 11:27 pm

    ei, era culmea sa-i asezam in ordinea alfabetica a prenumelor 🙂
    intentia noastra asta este, sa scoatem doua volume pe an. speram sa ne iasa si anul asta. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  7. Alex Sima Says:
    09, 11, 2009 la 11:37 pm

    Stiu, dar eu la asta m-am uitat. Prin urmare, clar eram ametit. Acum pare atat de clar… 🙂

    Tot in Anticipatia erau pe vremuri niste povestioare “serial” (scrise de acelasi autor, cu personaje care se pastrau de la un numar la altul, dar cu scenarii ce nu aveau nimic in comun). Pe cand ceva de genul?

    De fapt, prea ma intind cu dorintele astea. Pentru inceput ar fi suficient sa se stabileasca un ritm. Asadar, astept cu curiozitate volumul doi.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  8. Vasile Says:
    10, 11, 2009 la 12:42 am

    DÁSCAL, dascali, s.m. 1. (Înv.) Învatator (la tara); p. ext. profesor. ? (Rar) Om de stiinta; învatat, savant. 2. Fig. Initiator sau propagator al unei doctrine; îndrumator într-un anumit domeniu. 3. Cântaret de biserica, diac, psalt, cantor. – Din bg., scr. daskal, Cf ngr. d i d á s k a l o s.

    Alex, e simplu: cind nu stii, ia un Dex. Urmareste definitia a treia. Cred ca ti-ai gasit rau exemplul cu greseala de redactare. Daca nu e singura, poate nu ar fi rau sa schimbi exemplul ori sa faci corectura in recenzie. Nu de alta, dar (te) ride lumea. (Sterge comentariul asta dupa ce citesti).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  9. Alex Sima Says:
    10, 11, 2009 la 12:59 am

    Da, am vazut imediat dupa ce mi-a spus Horia. Nu era vorba ca nu stiam ce inseamna cuvantul ca sa il caut in dictionar. Asta o facem de obcei cand suntem nesiguri de sens. Eu am crezut ca a fost vorba de o greseala din neatentie, stiindu-i primul sens. N-am spus ca asta ar fi de redactare.

    Ideea e ca nimeni nu s-a nascut invatat. Asa ca de ce sa rada lumea? Sa-mi sterg erorile ca si cum nu s-ar fi intamplat ar insemna sa nu invat nici eu din ele, si nici sa nu ii ajut pe altii sa nu le faca. Pentru ca nu cred ca multa lume cunoaste acest al treilea sens.

    Daca e vorba de alte exemple: Pag 8 “Se incadra la in profilul”, pag 100 “Leonardo iș batu pe umar”, pag 135 “s-a asigură”… Dar nu are rost sa vorbim despre greseli. As prefera sa discutam despre povestiri. Sincer, as vrea sa aflu de la ceilalti care au citit acest volum ce parere au avut.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  10. hnu Says:
    10, 11, 2009 la 1:33 am

    tu ai adus cel dintii vorba de greselile de redactare 🙂 nu cred ca sint indeajuns de multe incit sa vorbim de-o caracteristica definitorie a volumului. prin urmare, nici punctul de interes al recenziei n-ar trebui sa fie acesta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  11. alpha Says:
    10, 11, 2009 la 1:33 am

    Sunt importante ambele aspecte. Dacă de redactare suferă multe cărți, măcar cu conținutul să rămînem. E un volum interesant acesta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  12. hnu Says:
    10, 11, 2009 la 1:35 am

    povestioarele alea in serial… probabil te gindesti la ceva in genul povestilor cu magnus ridolph ale lui jack vance?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  13. Alex Sima Says:
    10, 11, 2009 la 1:39 am

    Da, exact exemplul asta il aveam in minte. Mi s-a parut atunci si inca mi se pare ceva extraordinar.

    Nu ar fi obligatoriu ca personajul principal sa fie un detectiv, ar putea fi un… candidat la presedintie?

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.