Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

J.R.R. Tolkien – Silmarillion

Articol postat de

J.R.R. Tolkien - SilmarillionAutor: J.R.R. Tolkien;
Titlu: Silmarillion;

Cu gandul la celebra trilogie Stapanul inelelor, pe care am citit-o cu ani inainte de ecranizare si care a ramas pentru mine in topul Fantasy, dupa ce am citit si Hobbitul, dupa ce am vazut filmele si jucat jocurile inspirate din operele lui Tolkien, am simtit nevoia sa am o imagine de ansamblu. Pentru ca Silmarillion asta face de fapt. Nu e un roman propriu-zis, nu are o poveste determinanta. Este o colectie de mituri. O istorie alternativa. Pornind de la crearea lumii in care se desfasoara actiunea de catre unicul Iluvatar, continuand cu peripetiile celor pe care i-a creat initial si care “au cantat lumea”, pana la aparitia raselor elfilor, dwarfilor, entilor si oamenilor.

Pana aici, toate bune si frumoase. Insa citind “cuvantul inainte”, “prefata” si o scrisoare a lui Tolkien, adica primele 35 de pagini ale cartii, am aflat deja aproape tot ceea ce se va intampla in carte, pe scurt, dar totusi… locul lor ar fi fost mai potrivit la final.

Trecand la textul propriu-zis, se vede ca el nu a fost aranjat direct pentru tipar, fiind de altfel editat de fiul lui J. R. R., Christopher Tolkien. Nu are nici claritatea si nici forta unei lucrari finale tolkiene “clasice”, autorul fiind de altfel cunoscut pentru efortul depus in pregatirea operelor sale. E doar o carte interesanta, in loc sa fie una execlenta. As fi putut citi alta in locul ei fara sa o unda de regret. Nu sunt personaje cu care sa te identifici sau pentru care sa faci galerie, nu sunt personaje pe care sa le urasti cu adevarat. E mai degraba o schita care a stat la baza operelor sale, publicata drept carte de sine statatoare.

In cea mai mare parte, actiunea se pierde in prezentarea “dinastiilor”, fiind mai degraba un arbore genealogic extins: Cutare, fiul lui cutare, care se trage din cutare – si tot asa, timp de mii de ani. Nu ramai suficient timp sa urmaresti actiunile unui personaj. In cateva pagini, se nasc, fac fapte de vitejie sau din contra, apoi mor. Mai putini elfii nemuritori, dar nici pe ei nu-i iarta razboaiele cu “raul”.

Pentru fanii inraiti ai autorului, e fara indoiala o carte de recomandat. Pentru cei care sunt curiosi si nu au citit nimic de Tolkien, din contra, Silmarillion nu e una cu care sa inceapa, pentru ca s-ar putea sa-i descurajeze. In ciuda faptului ca ordinea cronologica plaseaza Silmarillion inaintea oricarei alteia, ar fi mai nimerit sa fie pastrata pentru final, doar pentru cei mai curiosi. Daca se va reedita, o veti putea gasi cel mai probabil pe siteul editurii RAO.

Autor: J.R.R. Tolkien An aparitie: 2006
Titlu: Silmarillion Pret:
Nr. pagini: 570 Editura: RAO
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (6 votes cast)
J.R.R. Tolkien - Silmarillion, 9.5 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Alex Sima, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.