« J.R.R. Tolkien – Silmarillion | Pagina principala | Miguel Angel Asturias – Oameni de porumb »

Dulce Chacon – Blanca vuela manana
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Dulce Chacon;
Titlu: Blanca vuela manana;
Mai putin cunoscuta de publicul roman, Dulce Chacon este una dintre cele mai citite scriitoare in Spania. In romanele sale, Dulce Chacon vorbeste despre trairile si dramele feminine, intr-o maniera care imbina analiza psihologica, destainuirea si emotiile puternice. Teme precum singuratatea, evadarea din relatiile otravitoare sau intalnirea cu moartea se amesteca pe fundalul unei dinamici afective contemporane, in care foamea de atasament si teama de implicarea in relatiile de lunga durata pot alterna intr-un carusel al contradictiilor devenite firesti. Despre contradictiile din viata unei femei care se teme de singuratate, dar este atrasa mereu de placerea dureroasa a legaturilor rupte exact cand promiteau stabilitatea si profunzimea, vorbeste si-n romanul Blanca vuela manana.
Facand parte din Trilogia de la huida, Blanca vuela manana cuprinde toate ingredientele unui roman pe gustul cititorilor lui Dulce Chacon, aflati in cautarea unor personaje in care se pot regasi pana la identificare. Si nu le va fi greu sa se ataseze de Blanca, protagonista, sau de celelalte personaje ce roiesc in jurul ei. Fiecare dintre acestea au o poveste, o drama, o temere sau o dilema ce pot fi des intalnite in experientele cititorului din societatea contemporana. Oare cate femei nu se oglindesc in ezitarile Blancai sau in dezamagirile celorlalte personaje, aflate in cautarea unei aproprieri umane indelungate, dar fragile? Romanul autoarei spaniole pune accentul mai mult pe lumea interioara, afectiva. Observatiile psihologice sunt dense, la fel si pasajele descriptive referitoare la imaginile in care se oglindesc emotiile personajelor. Blanca vuela manana este un roman scris pentru cititorul rabdator, orientat spre autoanaliza meticuloasa.
Romanul este o intersectare a doua povesti legate una de cealalta prin aparitia Blancai, dar si o suprapunere de amintiri care dilueaza granita dintre prezent si trecut. Cand il intalneste pe germanul ajuns la Madrid, Peter, Blanca descopera si povestea trista a cuplului format din Ulrike (verisoara lui Peter) si Heiner, o poveste care depaseste limitele unei boli incurabile si ale unei singuratati autoimpuse in urma deziluziilor cu tendinta repetitiva. Desi vede cum relatia lor este intrerupta brutal de boala lui Ulrike, Blanca ii invidiaza pe aceasta si pe Heiner. Tanjeste dupa confortul relatiei lor de parca ar avea in fata albumul unei legaturi perfecte, in care si-ar fi dorit sa fie imortalizata si ea. In schimb, ajunsa in fata albumului personal, Blanca face tot ce-i sta in putinta pentru a scoate imaginile ce-o arata intr-o relatie multumitoare. Tocmai cand se apropia prea mult de Peter din punct de vedere afectiv, se lanseaza intr-o aventura scurta si anonima, hotarata sa evite cat mai mult prezenta lui.
Contrar asteptarilor, o aventura de-o zi in compania lui Jose, un strain intalnit intr-un parc, se dovedeste a fi solicitanta din punct de vedere afectiv. Jose ii va cere mai mult decat o simpla aventura senzuala, iar Blanca tinde sa repete scenariul de tip atractie-relatie-respingere. Pe langa experientele personale, aceasta este implicata si in rupturile din vietile altora, ca martor nevoit sa traga niste concluzii adanci. Vede un cuplu despartit de boala incurabila, o sora ce isi vrea copiii inapoi dupa un divort, rezistand in fata despresiei, si o femeie care transforma ultimele zile in cea mai buna ocazie pentru a le arata copiilor afectiunea din spatele greselilor comise.
Blanca vuela manana seamana cu scenariul unui film in care dramele unor personaje aflate la mii de kilometri departare se intrepatrund, la fel si gandurile, alcatuind un colaj emotional puternic, unde fiecare cititor isi gaseste fragmentele propriilor experinete asemanatoare cu ale personajelor din jurul protagonistei. Dulce Chacon reuseste sa-i atraga si pe cei sceptici in fata unei carti pentru femei, mizand pe forta unor amanunte psihologice.
Puteti comanda online romanul Blanca vuela manana de pe site-ul librariei spaniole Trasto.
Autor: | Dulce Chacon | An aparitie: | 2007 (actuala editie) |
Titlu: | Blanca vuela manana | Pret: | 40 RON |
Nr. pagini: | 160 | Editura: | Punto de Lectura |
Subiecte: _Autor: Dulce Chacon, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | 1 Comentariu »
06, 05, 2013 la 10:34 am
[…] Prin romanul El tiempo mientras tanto, cititorul vede cum se intersecteaza lumi diferite pe coasta Spaniei, Carmen Amoraga dorind sa aminteasca si de probleme societatii contemporane, introducand alte doua personaje: o ingrijitoare din Cuba si un imigrant ilegal din Senegal. Talentul autoarei de-a reda starile interioare ale personajelor folosindu-se de interpretarile adanci ale observatiilor psihologice si aplecarea spre acele drame ale omului contemporan, devenite un limbaj comun dincolo de granite, amintesc de o alta scriitoare apreciata in spatiul iberic, Dulce Chacon. […]