« Lucius Shepard – Vanatorul de jaguari | Pagina principala | Stephen King – Christine »

Ionel Teodoreanu – Lorelei
Articol postat de Alex Sima
Autor: Ionel Teodoreanu;
Titlu: Lorelei;
Anul aparitiei: 2009;
***** Am scris despre precedentul roman din seria Biblioteca pentru toti ca desi e un roman de dragoste, nu e un roman “pentru femei”. In schimb, despre Lorelei as zice ca s-ar incadra in categoria respectiva, poate si pentru ca nu m-a incantat, iar in acest fel i-as gasi ceva circumstante atenuante. Ce-i drept, nici La Medeleni nu m-a dat peste cap. Poate e de vina scriitura domnului Ionel, poate sunt eu, dar asta e starea de fapt.
***** Si ca sa fiu mai precis in descrierea neplacerii mele, as spune ca sunt carti care ma plictisesc intr-un mod placut, care ma aduc intr-o stare de toropeala, si carti care doar ma plictisesc. Nici macar nu ma intristeaza, ca sa nu mai vorbim de inducerea unei stari meditative.
***** Asadar, cel putin in ceea ce ma priveste, Luli Truli Lorelei, Gabriela si Bogdanel nu constituie tocmai personaje de prima mana. Nu neg faptul ca romanul poate fi pe placul altora, dar cartea e plina de clisee, chiar daca poate atunci nu ajunsesera inca la statutul asta: ideea unei iubite cu aproape 20 de ani mai tanara; femeia talentata care-si sacrifica o posibila cariera stralucita, sau hai sa nu mergem chiar asa de departe si sa spunem ca renunta la o placere pentru ca-si iubeste barbatu’; iubita care moare, tragic dar oarecum banal…
***** In alta ordine de idei, Paul Cernat spune despre Lorelei:
Farmecul sau romantic, tristetea apasatoare, intimitatea gratioasa si nobletea lirica a povestii de iubire, atmosfera cu parfum fin de siecle topita in frenezia epocii jazzului din anii ‘20-‘30 au sedus generatii de cititori si, mai ales, de cititoare.
***** N-am de gand sa-mi fac o operatie de schimbare de… atitudine, asa ca ma multumesc sa ma numar printre aceia pe care Lorelei nu i-a sedus. In cele din urma, pentru curiosii care n-au citit cartea lui Ionel Teodoreanu, pentru domnite si pentru domnii care vor sa le faca oaresce cadouri domnitelor: Lorelei apare maine cu Jurnalul National, dar puteti castiga un exemplar si participand la concurs.
Ionel Teodoreanu - Lorelei,
Subiecte: _Autor: Ionel Teodoreanu, _Comentator: Alex Sima, Colectia: Jurnalul National, Editura: Litera | 5 Comentarii »
04, 08, 2009 la 9:39 pm
Nu cred ca intr-o recenzie cu adevarat buna conteaza chiar atat de mult parerea ta despre carte. Dupa parerea mea, intr-o recenzie cu adevarat buna trebuie sa pui un pic din fiecare, iar tu ai pus in asta doar parerea ta propie si personala in ceea ce ai scris mai sus. Regret sa te dezamagesc dar mie chiar mi-a placut cartea si chiar imi place felul in care scrie “domnul Ionel”. Am plans cand am citit “La Medeleni”…si acum imi aduc aminte de anumite faze din carte si eram doar clasa a6a cand am citit-o, iar cat despre Lorelei (am citit cartea acum cateva zile achizitionata de la Jurnalul), poate e un pic banal felul in care moare, de acord cu tine, insa cartea nu e banala. E perfecta pentru cei ce au sperante, pentru cei ce sunt indragostiti si pentru cei carora iubirea le este sau nu impartasita. E perfecta pentru adolescenti. So spune-mi domnule Alex cati ani ai? Ai sperante? Tanjesti dupa ceva ce nu poti obtine? Daca nu atunci cu siguranta nu esti potrivit pentru stilul domnului Ionel Teodoreanu. El scrie doar pentru adolescenti, copii…pentru cei ce-i inteleg scrisul. Si inca ceva poate nu iti place cum scrie, dar asta nu iti da nici un drept sa iti bati joc de opera lui. Sunt ferm convinsa ca tu n-ai fi in stare nici intr-o mie de ani sa scrii ceva care sa ajunga la inaltimea Medelenilor, dupa cum se vede ca nu esti in stare sa scrii o recenzie buna si sa-ti pastrezi tonul mai impersonal. Sfat de la mine, poate n-o sa-l iei in seama tinand cont ca sunt o necunoscuta si ca am doar 16 ani si jumatate, dar cand scrii o recenzie, chiar daca nu ti-a placut cartea trebuie sa incurajezi oarecum cititorul sa o citeasca, nu sa o lase din mana, sau sa nici n-o mai cumpere cum ai facut tu. Ne mai trebuie cateva opinii de genul asta si o sa ajungem in stadiul in care Romania o sa ajunga o tara de inculti. Cititul trebuie incurajat intotdeauna, indiferent de opinia si sentimentele tale, mereu se vor gasi persoane carora le va placea cartea, insa daca iti mai dai mult cu parerea in stilul asta nu se vor mai gasi acele persoane, deoarece vor abandona cartea inaintea s-o citeasca. Cititi oameni buni si nu-l ascultati pe Alex, cartea Lorelei de Ionel Teodoreanu trebuie citita, indiferent daca o luati de la Jurnalul, din alta parte sau daca o aveati deja in biblioteca.
04, 08, 2009 la 9:50 pm
Draga Ema,
Eu zic ca era frumos daca inainte de toate te plimbai si tu putin prin paginile principale ale siteului, unde ai fi putut da, printre altele, peste cateva randuri care explica destul de clar despre ce e vorba pe aici: http://townportal.ro/carti/recenzii/
In alta ordine de idei, nu trebuie sa sari in sus indiferent de varsta si trebuie sa respecti parerile celorlalti.
Mie nu mi-a placut. Tie da. Cei cu gusturi asemanatoare mie stiu ca nu e o tragedie daca nu o s-o citeasca. Cei cu gusturi asemanatoare tie vor face tot posibilul sa vada despre ce e vorba. Se numeste diversitate.
Sunt convins ca o sa inveti cu trecerea timpului sa nu mai judeci la prima vedere (nici oamenii si nici alegerile lor) si sa respecti si lucrurile care nu iti sunt pe plac.
Salutari. 🙂
05, 10, 2009 la 11:50 am
Sa fiu sincera n’as fi pus mana pe respectiva carte daca nu mi s’ar fi cerut la scoala.
Nu prea sunt o iubitoare a literaturii romane, iar ‘domnul Teodoreanu ‘ nu se preteaza gusturilor mele de amatoare, desi ii respect munca.
Lorelei nu m’a prea atras din cauza aerului adolescentin dat, prefer ceva matur.
Parerile sunt impartite, as oscila intre voi doi [Alex si Ema], nu am luat textul/comentariul/bla bla bla ca drept recenzie, ci doar o parere pur subiectiva.
Lorelei e ceva finut, o carte cu care greu pare a cuceri inimi de cititori paraleli cu subiectul dragoste la prima vedere s.a.
10, 03, 2010 la 2:27 pm
Cine ar putea vreodata sa uite Medelenii…Dar Tudor Ceaur Alcaz…Fata din Zlataust…Toata copilaria mea..Mi-ar fi imposibil sa pot descrie aici, sau sa polemizez” cu vreunul dintre voi pe marginea acestui roman recenzat”..E in inima mea totul. Ma bucur ca mai exista oameni ca tine Ema, si mai ales tineri, ca si mine 🙂
03, 01, 2011 la 5:26 pm
eu cred ca tie ti-ar fi placut mai mult o telenovela, dar sa nu fie scrisa, ci ecranizata caci asa vei fi inteles-o mai bine! ia sa privesti tu de acum inainte pe posturile TV de “specialitate” si sa te “cultivi” in continuare!