Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Yasushi Inoue – Cupa de clestar

Articol postat de

Autor: Yasushi Inoue.;
Titlu: Cupa de clestar;

Cupa de clestar este povestirea care da si titlul volumului de proze scurte scrise de Yasushi Inoue. Povestirile si nuvelele reunite in acest volum redau imaginea unei Japonii ravasite, o tara unde traditiile milenare imortalizate in culegeri de texte stravechi se zbat in fata invaziei unor obiceiuri ‘moderne’, care devalorizau pietatea filiala si cultul stramosilor.

Stilul folosit de Yasushi Inoue aminteste de compozitia picturilor japoneze vechi, unde melancolia meditativa, simbolizata de imaginea unui carturar deznadajduit cu privirea indreptata spre varful inzapezit al unui munte sacru, contrasteaza cu zarva unor scene aglomerate. Intamplarile surprinse de Yasushi Inoue nu contin detalii spectaculoase. Fara consistenta psihologica insuflata de un talentat scriitor nipon, arheologul aflat in cautarea cupei de clestar care i-a apartinut unui imparat din secolul al VI-lea, savantul plin de zel care este dat uitarii de propria familie sau gazetarul marunt ce spera sa devina popular prin organizarea unor lupte cu tauri pe fundalul unor cladiri distruse in razboi s-ar fi pierdut in banalitatea anonima a existentei repetitive.

Personajele lui Yasushi Inoue se regasesc la confluenta dintre Japonia arhaica si Japonia anilor ’50, bantuita de amintirile tragice lasate in urma de razboi. In lumea creata de scriitorul nipon, prezentul este invadat de fantomele personalitatilor din trecut, asa cum personajul povestirii Drumul cu statii din nord isi gaseste alinare in trairile desprinse din peisajele unui pictor calator, incercand sa isi imagineze ultimele clipe din viata acestuia, traita in perioada Edo. Cupa de clestar, in care se evoca poezia inspirata de tristetea unei vaduve imperiale si Viziunea, ce aminteste de razbunarea unor luptatori aflati in slujba unor nobili rivali, reflecta pasiunea lui Inoue pentru istoria Japoniei stravechi.

Dar gratie faptului ca am citit aceasta carte, mi-am proiectat propria moarte asupra pictorului pelegrin si, biciuindu-mi sufletul si trupul, care erau extenuate, am mai facut o incercare de a trai.

Yasushi Inoue face parte din categoria scriitorilor japonezi care prefera sa renunte la o ampla structura epica in favoarea dezvaluirii, in surdina, a universului din interior. Fragmente disparate din cotidian sunt dilatate si reinterpretate prin diversitatea nuantelor efective amestecate in lumina subiectiva.

Mi-a venit apoi deodata ideea ca, daca as descrie, sub forma unui jurnal starile sufletesti (…) n-ar iesi oare un roman?

Puteti comanda online volumul Cupa de clestar de pe site-ul editurii Humanitas Fiction.

 

Autor: Yasushi Inoue An aparitie: 2011 (tradusa in limba romana)
Titlu: Cupa de clestar Pret: 25 RON
Nr. pagini: 264 Editura: Humanitas Fiction
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
Yasushi Inoue - Cupa de clestar, 9.4 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Yasushi Inoue, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas Fiction | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.