Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Andres Neuman – Bariloche

Articol postat de

Autor: Andres Neuman.;
Titlu: Bariloche;

Bariloche este un oras situat la poalele Anzilor argentinieni si paradisul inocent la care a renuntat Demetrio Rota cand a plecat in Buenos Aires. Romanul scris de Andres Neuman este o metafora a omului insingurat, cu visuri simple si naive, dar greu de atins in valtoarea marilor orase.

Demetrio a parasit tinutul natal din apropierea Patagoniei pentru a-si face un rost in marele Buenos Aires, dar a devenit un gunoier anost, prins intr-o agonie rutiniera. Isi petrece amiezile dormind si noptile punand cap la cap bucatile unui puzzle. Singura alinare ii sunt amintirile din adolescenta petrecuta in Bariloche. Luminile stridente din cartier sfarsesc prin a se revarsa in imaginile din trecut, cu peisaje pitoresti si senzatii reci, trezite de amintirea lacului din Bariloche.

Nostalgia este intrerupta brutal, la patru dimineata, cand Demetrio incepe sa stranga sacii cu resturile aruncate de locuitorii din Buenos Aires. Daca in Bariloche isi alunga plictiseala inotand sau cersind atentia unei localnice ascunse in haine barbatesti si sfioase intr-ale amorului, in Buenos Aires le mai arunca ocheade femeilor durdulii in drumul catre marea de gunoi de la marginea orasului.

Singurele fiinte care mai anima singuratatea dezolanta sunt Negro, colegul lui Demetrio, si atragatoarea lui sotie infidela. Dupa ce incarca sacii de gunoi in camion, Negro isi plange dramele conjugale pe umarul lui Demetrio, intr-o cafenea unde oaspetele de onoare al zilelor plictisitoare este un fost vanzator de ziare.

In Bariloche, Demetrio se visa un rebel care isi traia ‘aventura’ vietii pierzandu-si noptile departe de casa, pe o insula unde se intalnea pe ascuns cu prima lui iubita, sfidand regulile parentale. Ajuns in capitala Argentinei, aventurile ii arata o fata ingrata si meschina. Lupta, presarata cu sabotaje marunte, impotriva mecanicilor lenesi, care nu-i repara la timp camionul preferat pentru strangerea gunoaielor si intalnirile clandestine cu Veronica, sotia lui Negro, raman singurele fapte iesite din comun, prin care Demetrio le aminteste celorlalti ca exista, altfel decat imbracand o vesta fosforescenta cu noaptea-n cap.

Acompano con la vista a los transeuntes en sus solitario trayecto, hasta que los perdia en la esquina de la estacion de trenes. Ejos jamas cruzaban una palabra entre si. Demetrio deseo poder bajar y hablarles, y entonces ser llamado de su propria ventana por alguien que, asomada, estuviera dirigiendose a un transeunte igual a el, y saludarlo, y  pedirle que bajase.

Andres Neuman descrie urmarile dezradacinarii alienante, care ‘faramiteaza’ trecutul si il tranforma intr-un puzzle complicat, cu piese efemere, rearanjate la nesfarsit, fara a se putea recompune imaginea initiala. Fiecare piesa contine trairi, senzatii si imagini reinterpretate, pe care memoria nu le mai pune cap la cap. Parcurgand actiunea fluida a romanului te intrebi daca personajul principal va renunta sa regaseasca peisajele din Bariloche numai in bucatile unui puzzle sau va pleca, in sfarsit, din marele oras, unde nu si-a gasit locul…inca.

Puteti comanda online cartea Bariloche de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

Autor: Andres Neuman An aparitie: 1999
Titlu: Bariloche Pret: 35 RON
Nr. pagini: 176 Editura: Anagrama
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Andres Neuman - Bariloche, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Andres Neuman, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Anagrama, Libraria: Trasto | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Andres Neuman – Bariloche”

  1. Maximiliano Tomas (coord.) - La joven guardia | TownPortal - Carti Says:
    25, 05, 2012 la 12:26 am

    […] oara cu noul val de scriitori argentinieni cand am citit Bariloche, un roman sensibil, creat de Andres Neuman. De atunci mi-am promis ca voi citi mai des beletristica venita din tara dansatorilor de Tango. […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.