« Francis Scott Fitzgerald – Marele Gatsby | Pagina principala | Jon Krakauer – In aerul rarefiat »

Umberto Eco – Istoria frumusetii
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Umberto Eco;
Titlu: Istoria frumusetii;
“Frumusetea este in ochii privitorului” ar spune multi. Printre acestia isi fac loc si cei pasionati de arta, care sustin ca marii pictori ai Renasterii sau cavalerii deveniti trubadurii amorului cast si ai voluptatii amanate reuseau sa “impuna”, fara voia lor, un anumit ideal de frumusete, bazat pe un joc ambiguu intre discretie si tentatie. Altii propun ca ideal de frumusete statuile din Atena lui Pericle. Dupa multe secole, imaginea femeii retinute sau armonia siluetelor ce puteau fi admirate de la distanta, conform viziunii unor sculptori antici, vor fi inlocuite de privirile languroase ale pastoritelor cochete aparute in scenele bucolice sau ale nobilelor invitate la serbarile galante din secolul marchizei de Pompadour. Gesturile acestor cochete vor fi rafinate si perfectionate prin acel erotism plin de mister al femeilor din portretele realizate de Klimt sau prin flirtul bine calculat al femeilor precum Daisy din Marele Gatsby sau Zelda Fitzgerald, cand la moda erau senzualitatea constientizata si asumata, din tablourile controversatei Tamara de Lempicka, si decorurile Art Deco. Nu trebuie uitata nici imaginea unei Marilyn Monroe cu silueta in forma de clepsidra, devenita un simbol al fotografiei de masa. Toate aceste modele impuse de-a lungul secolelor vor fi analizate in calatoria propusa de Umberto Eco in Istoria frumusetii.
De ce a fost Mona Lisa frumoasa pentru cei din Renastere si urata pentru anumiti vizitatori ai Luvrului? Cum a putut fi Rubens fascinat de femeile corpolente? De neinteles pentru secolul modelelor anorexice, dar usor de analizat pentru cei care au mai citit si niste carti de psihologie. De ce alegeau cavalerii sa-si indrepte sperantele doar spre acele domnite caste, stiind ca nu vor depasi niciodata stadiul amorului platonic? Istoria frumusetii, asa cum o vede Umberto Eco, devine un dialog intre secole, o lume a contrariilor pe care mai toti umanistii le-au vrut armonizate.
Masura, seninatate si cumpatare vs. haos, dezordine si exuberanta simturilor, calcule matematice reflectate in desenul corpului uman vs. linii (aparent spontane), schitele complicate ale artistilor din Renasterea toscana vs. libertatea pensulei din atelierele venetiene, pudoarea fecioarei medievale vs. nudurile seducatoare ale curtezanelor lui Titian…si lista imaginilor aflate in conflict poate continua. Probabil ca lipsa unui consens i-a fascinat pe oamenii care-au incercat sa se inteleaga pe sine prin intermediul propriilor trasaturi comparate si apoi diferentiate de-ale celorlati. Imaginile si viziunile referitoare la proportiile corpului armonios vor include simbolurile, temerile, superstitiile, imaginarul colectiv si morala unei anumite perioade. Istoria frumusetii este, de fapt, o istorie a umanitatii.
Cartea lui Umberto Eco nu este o simpla insiruire a conceptiilor artistice si filosofice referitoare la transformarea idealului de frumusete, din Antichitate pana in zilele noastre. Autorul propune interpretari si conexiuni intre marile perioade istorice pline de originalitate. Editia cuprinde imagini ale unor opere de arta emblematice, pasaje din operele unor filosofi antici sau din scrierile unor pictori ai Renasterii precum Leonardo Da Vinci, dar si explicatiile accesibile oferite de Umberto Eco. Acesta isi propune sa prezinte complexitatea din spatele idealului de frumusete, in care perceptia, morala unei epoci, spiritualul si tabuul se-mpletesc, modeland privirea si emotiile. Prin intermediul acestui mare umanist, cititorul din prezent va putea intelege mai usor diversitatea estetica.
Incercarea marilor carturari de-a gasi o definitie a frumusetii ascundea incercarea de-a intelege mecanismele psihicului uman si misterele legate de Universului. Si cine puteau fi primii care sa incerce sa descopere niste reguli universale privind Frumosul si receptarea lui daca nu anticii greci? Pentru ei, frumusetea insemna proportie, filosofie, depasirea imaginilor cunoscute doar prin senzatiile placute si gasirea unor formule matematice prin care sa redea armonia naturii. Primii filosofi preocupati si de studiul mintii umane atunci cand se intalneste cu frumusetea cunosteau in primul rand principiile matematicii. Nu exista Frumosul in afara unei formule clare, menite sa faca ordine in haosul din fiecare om. Aceasta conceptie a fost mostenita si de primii arhitecti ce-au ridicat impresionantele catedrale din Evul Mediu, apoi de umanistii Renasterii.
Rozeta gotica, desenele realizate de Michelangelo sau de Leonardo Da Vinci, studiul perspectivei, reflectat si-n picturile renascentiste, au pastrat veneratia pentru masura si matematica, impusa de artistii Greciei Antice. Pana la finalul secolului al XVI-lea, cand arta va cunoaste abundenta si excesele Barocului, apoi frivolitatea si nudurile indraznete din secolul al XVIII-lea, dominat de Rococo, lumea esteticii a fost o prelungire a idealului de frumusete obtinut prin calcularea unor proportii stabilite matematic, astfel incat reprezentarea corpului uman semana cu proiectarea unui palat, o schita in care fiecare parte isi avea locul ei si pastra un raport bine stabilit cu alte componente ale constructiei.
Prin Istoria frumusetii, Umberto Eco, folosindu-se de-o vasta bibliografie pe care o “traduce” in termeni accesibili reuseste sa redea acea trecere subtila de la valorile unui curent artistic la altul, incat ai impresia ca poti vedea un film despre istoria artei in care anumite imagini curg lent, permitandu-ti sa observi fiecare detaliu nou adus de un artist. Trecerea de la seninatatea si armonia propuse de Neoclasicism la explorarea trairilor intunecate, tumultuoase, specifica unor opere de arta ce fac parte din curentul denumit Romantism este foarte bine redata, prin exemple si observatii de-o mare finete psihologica. Pe langa explicatiile privind inovatiile aduse de artistii romantici, Umberto Eco prezinta si noua viziune a poetilor decadenti din zona Simbolismului, fiindu-le de folos elevilor care au fost nevoiti sa invete pe de rost comentariile referitoare la poeziile scrise de Bacovia fara a li se prezenta acea influenta avuta de poetii francezi precum Baudelaire, Verlaine sau Rimbaud asupra modului in care muzicalitatea unor versuri poate reda starile afective puternice, dar greu de scos la suprafata prin imagini vizuale.
Umberto Eco reuseste sa prezinte istoria frumusetii asemenea unui joc intre contrarii. Seninatatea si ratiunea se lupta cu trairile vulcanice specifice artei din perioada Romantismului, rigoarea clasica din saloanele oficiale se cam ia la tranta cu descatusarea cromatica sustinuta de rebelii noului val, numit Impresionism, iar obisnuinta de-a reda lumea intr-o maniera exacta, asemenea unei imitatii este alungata de avangardisti, incepand cu pictorii suprarealisti, pentru care frumusetea insemna libertatea imaginatiei, oniric si calatorii spre inconstient. Nu este uitata nici revolutia estetica propusa de Art Nouveau, curentul artistic inspirat de picturile realizate de Gustav Klimt, si nici indrazneala unor artisti precum Andy Warhol sau Marcel Duchamp. La final, cititorii vor gasi un capitol dedicat apropierii dintre arta si desingnul industrial, anuntata in perioada Art Deco (sigur decorurile din Marele Gatsby va spun ceva).
Pentru acei pasionati de arta cu state vechi, aceasta carte poate deveni liantul intre diferitele cunostinte referitoare la diversitatea idealului estetic promovat de marile curente, asezandu-le intr-un puzzle coerent. Totodata, Umberto Eco le va fi de mare ajutor elevilor carora nu li se prezinta intotdeauna contextul si fundalul cultural din spatele unei opere literare devenite lectura obligatorie. Vor intelega mai bine poezia lui Eminescu daca vor citi acel capitol dedicat Romantismului sau perspectiva simbolista parcurgand pasajele despre artistii rebeli si damnati.
Istoria frumusetii imbina caracteristicile unui album de arta, eruditia unei enciclopedii, fascinatia unei enigme vechi de cand lumea si un stil care mentine treaza chiar si atentia unui cititor apatic in fata unei carti voluminoase. Puteti comanda online aceasta carte de pe site-ul editurii Rao.
Autor: | Umberto Eco | An aparitie: | 2012 (actuala editie tradusa) |
Titlu: | Istoria frumusetii | Pret: | 74.25 RON |
Nr. pagini: | 440 | Editura: | Rao |
Subiecte: _Autor: Umberto Eco, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Rao | Nici un comentariu »