« Matilde Serao – Floarea pasiunii | Pagina principala | Elena Bociorisvili – Povestea unei fete si a unui pian cu coada »

Sheila Kohler – Dreaming For Freud
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Sheila Kohler;
Titlu: Dreaming For Freud;
Freud este una dintre personalitatile fascinante ale secolului trecut. Parodiat, contestat, urmat, omagiat, aura de mister din jurul vietii sale se adanceste si mai mult, cu cat numarul cartilor despre viata lui se mareste. Marturiile apropiatilor nu par sa fie decat fictiune, Sigmund Freud ramanand psihanalistul cu o expresie rece, dar patrunzatoare, din faimosul portret cu trabuc, tutunul fiind marea lui adictie. Desi nu alege calea biografiei, Sheila Kohler s-a documentat destul de bine inainte de a scrie romanul Dreaming For Freud, inspirat din cazul Dora. Analiza unui caz de isterie, care a devenit un ghid spre tainele psihanalizei pentru multi studenti ce si-au dorit sa o ia pe urmele lui Freud.
Nu intamplator romanul scriitoarei iti da impresia ca participi la sedintele din cabinetul vienez al faimosului psihanalist. Obsesia pentru amanuntele decorative si abilitatea de a reda acea dinamica speciala dintre psihanalist si pacienta, in care toate elementele negate, cenzurate si refulate ies din incostient, ca lava incandescenta dintr-un vulcan unde s-a strans prea multa presiune te forteaza sa participi la actiunea cartii in calitate de observator ascuns in spatele unui paravan. Sheila Kohler este capabila sa redea atat sentimentele pacientei, cat si trairile psihanalistului, temerile sale de a se implica prea mult, ea insasi fiind o absolventa a studiilor de psihologie, lucrand apoi la spitalul unde Freud a fost initiat in tainele hipnozei de catre primul sau mentor, Charcot, atat de pomenit in biografia sa. Asadar, avem de-a face cu o autoare care si-a facut binele temele, incat ii poate seduce prin romanul sau si pe acei cunoscatori preocupati mai mult de cartile de specialitate decat de Freud ca personaj de fictiune.
Dreaming For Freud atrage doua tipuri de cititori. Studentii la psihologie, care vor cauta derapajele de la cazul prezentat de insusi Freud sau tocmai acele asemanari care tradeaza o foarte buna scriitoare, capabila sa caute rabdatoare documente despre viata psihanalistului, pe care sa le puna cap la cap alaturi de informatiile din studiile acestuia, si cei fara studii de specialitate, atrasi totusi de teoria lui Freud ce vizeaza forta inconstientului, acea retea de catacombe ale psihicului unde zac toate continuturile interzise, dar care pot alcatui o poveste captivanta puse cap la cap, exact ca intr-o pictura cu tenta suprarealista, din care nu lipsesc erotismul imbinat cu amintirile sumbre, camuflate in vise de neinteles.
Tot prin vise doreste sa-i capteze atentia lui Freud si adolescenta de saptesprezece ani, fiica unui barbat din high-class-ul vienez. Inteligenta, atragatoare, culta, pasionata de arta, posedand o imaginatie bogata si darul autoanalizei, aceasta pacienta il intriga pe Freud, in ciuda aerelor de fetita rasfatata, plina de toane prin care isi acopera slabicunile pe masura ce intrebarile bine alese ale lui Freud tind sa-i scoata la suprafata secretele si mecanismele de aparare intretesute intr-un joc al manipularii.
Pacienta lui Freud este o mare de contradictii, asemenea tuturor femeilor din viata lui. Vulnerabila, condusa aproape in totalitate de emotii, se dovedeste a fi o buna cunoscatoare a propriului psihic atunci cand are un ascultator interesat de viata ei interioara, oferind niste observatii lucide referitoare la relatia psihanalist-pacient ce l-au dezarmat si pe Freud cel uns cu toare alifiile unei cure psihanalitice pe care vrea sa o controleze pana la capat. Aceasta adolescenta razgaiata, asa cum o percepea la inceput, este plina de surprize, iar Sheila Kohler stie cum sa ii deconspire secretele ce-l vor soca pe cititor, intr-un mod lent, menit sa amplifice placerea tocmai prin tehnica amanarii. Insasi lectura cartii te obliga sa imprumuti rabdarea unui psihanalist cand ai de-a face mai ales cu amanuntele privind mecanismele inconstientului.
Adusa in cabinetul lui Freud in primul rand pentru a scapa de simptomele unor dureri la nivelul corpului, dureri ce nu puteau fi explicate decat prin tensiunile psihice, ce ardeau mocnit la inceput, ca apoi sa devine reactii explozive in cadrul spatiului familial, adolescenta incepe sa se deschida, fara a renunta la seductia ca defensa intr-un spatiu controlat de o figura masculina, asa cum era cabinetul psihanalistului. Asemenea tatalui ei si a unui prieten de familie galant, de care o leaga un secret, Freud era un barbat a carui atentie trebuie captata. Ea se dorea in primul rand ascultata, sa-i fie simtita prezenta, mama ei fiind incapabila sa o hraneasca afectiv si sa ii admire latura intelectuala asa cum o faceau prezentele masculine.
Lui Freud nu-i ia mult pentru a-si da seama ca are in fata o pacienta carismatica, in ciuda toanelor enervante, de copila rasfatata, capabila de remarci profunde legate de societate, casnicie si arta (ea era pasionata de picturile realizate de Gustav Klimt, la moda in Viena Belle Epoque). La inceput iritat de capriciile ei, incepe sa ii aprecieze talentul de a se analiza, curiozitatea precoce, tamandu-se ca ar putea cadea in mrejele acestei paciente, iar Sheila Kohler este in stare sa redea inteligent toate acele detalii ale relatiei terapeut-pacient, despre care tot citim in cartile de introducere in psihanaliza. Proiectiile adolescentei seducatoare si rebele se impletesc, la un moment dat, cu acelea din lumea interioara a lui Freud, plina, la randul ei, de conflicte, vinovatii, temeri, sentimente refulate si teama de abandon. Pacienta este capabila sa scoata la suprafata omul din spatele figurii mitice a lui Freud. Inainte de a fi psihanalist, era un om in carne, oase si psihic, unul destul de intortocheat, pe care Sheila Kohler si-l imagineaza, facand acel exercitiu irezistibil de a se pune in pielea unei personalitati fascinante, pe care o transforma intr-un personaj, dupa ce, in prealabil, a dat-o jos de pe soclu.
Acest Freud demitizat este la fel de fascinant pentru cititor. Incapabil sa mai discerni fictiunea de marturiile despre viata lui Freud, vei ramane, in primul rand, cu o reflectie asupra modului in care fiecare divizeaza asa-zisa realitate obiectiva in oglinzi personale. Adolescenta intuieste nevoia lui Freud-cercetatorul, dornic sa isi vada confirmate acele teorii controversate despre incostientul revelat (printre altele) prin vise, devenind o Sheherezada care alege sa isi transforme povestile in vise, reinventandu-si propria realitate. De cealalalta parte, realitatea vazuta de Freud va interfera cu anumite detalii din biografia pacientei, ce se vor transforma in ecouri puternice, gata sa readuca la suprafata temeri vechi si emotii refulate din trecutul psihanalistului.
Alternand viziunea adolescentei cu perspectiva lui Freud, Sheila Kohler isi transforma romanul intr-un omagiu adus unicitatii umane, pentru care memoria se reconstruieste la fiecare intalnire cu celalalt. Pacienta insingurata se redescopera in timpul sedintelor, iar psihanalistul isi constientizeaza propria teama de abandon ori de cate ori pacienta intarzia sau ameninta cu incetarea sedintelor. Oare nu este realitatea la fel de volatila ca un vis, in care imaginea celorlalti nu este decat produsul propriilor proiectii si asteptari emotionale? Atat pacienta, cat si Freud se intreaba si cauta un raspuns in felul lor atunci cand se simt indepartati de fiintele investite cu afectiune
Pe langa jocul inconstient, lent si meticulos, din cabinetul psihanalistului, autoarea mai reda acea epoca Viena efervescenta din punct de vedere cultural, in care studiile despre inconstient, vise si erotism se intalneau cu senzualitatea compozitiilor lui Klimt si indrazneala protejatului sau, Egon Schiele, de parca acesti doi pictori si-ar fi dorit sa ilustreze cartile lui Freud, acele fructe oprite ce au schimbat pentru totdeauna modul in care omul se priveste pe sine. Viena lui Freud avea ultima scanteie Belle Epoque inainte de tulburarile celor doua Razboaie Mondiale.
Dreaming For Freud nu este un roman pentru amatorii unei actiuni pline de rasturnari de situatie. Secretele, gandurile si lumea intrioara a personajelor absoarbe orice intamplare din exterior, de parca n-ar exista lumea din afara incostientului. In schimb, poate fi unul dintre acele romane de neuitat pentru cei pasioanti de psihologie, indemnandu-i sa-si mareasca bugetul alocat cartilor de psihanaliza. Acestia vor fi atenti mai ales la jocul dintre adolescenta rebela si Freud cel demitizat si (aproape) dezarmat in fata remarcilor ei incomode, sfredelitoare, incat uiti cine detine de fapt controlul.
Dincolo de preocuparea autoarei penru autenticitatea detaliilor privind relatia psihanalist-pacienta, cititorul poate intui mesajul legat de forta vindecatoare a intalnirii dintre doi oameni pasionati de arta, de misterele subteranelor psihice. Adolescenta vorbeste despre pictura, iar Freud aminteste in cartile sale de marile capodopere ale literaturii, pe care le analizeaza din punct de vedere psihanalitic, fiind la randul sau iubitor de povesti, care, reinterpretate, ii pot seduce audienta. Dreaming For Freud este mai mult decat un caz psihanalitic transformat in fictiune. Sheila Kohler a vrut sa redea umanitatea in deriva, in care fiecare se poate vindeca doar prin celalalt. Serpuind cu intrebarile printre defensele adolescentei, Freud-personajul revine la propriile afaceri neincheiate cu sine si cu acea parte greu de patruns chiar si de mintea unui psihanalist – inconstientul, ce poate fi, in acelasi timpm, zeul creativitatii sau al tatal demonilor ce ameninta linistea clara a vietii constiente, bine ancorate in iluzia controlului de sine total.
Puteti comanda online cartea Dreaming For Freud de pe site-ul librariei online Books Express.
Sheila Kohler - Dreaming For Freud,
Subiecte: _Autor: Sheila Kohler, _Comentator: Adriana Gionea, Librarie: Books Express | Nici un comentariu »