Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Matilde Serao – Floarea pasiunii

Articol postat de

Matilde Serao - Floarea pasiuniiAutor: Matilde Serao;
Titlu: Floarea pasiunii;

Sa facem un exercitiu de imaginatie. Suntem in timpul unui carnaval si avem chef de farse, dar sa fie neaparat cu tenta literara. Il luam pe Cehov si il rugam sa se deghizeze in hainele unei napoletane cu aplecare spre nuvele si povestiri, la fel ca el. Pentru a-i deruta pe toti cei din jur, il mai rugam sa publice cateva proze scurte intr-un ziar din sudul Italiei, sub numele de Matilde Serao. In locul visatorilor apasati de intamplari dramatice, al indragostitilor umili din orasele rusesti si al femeilor cu vocatie de tragediana melancolica, il rugam sa ii ia in seama pe sarlatanii emotionali din Napoli si pe femeile care sufera in spirit meridional. Il rugam sa-si pastreze totusi observatia patrunzatoare, dar s-o imbrace atent in sporovaiala tinuturilor calde, unde livezile cu visini sunt inlocuite de Floarea pasinii.

Pentru cei familiarizati cu prozele scurte ale unor autori clasici, fie ei rusi, francezi sau italieni, nuvelele si povestirile din volumul Floarea pasiunii vor pastra savoarea unei lumi vechi, in care trairile profunde se dezveleau lent, in ritauluri de curtoazie meticuloasa. Asa cum ni se dezvaluie in acest volum, scriitoarea Matilde Serao ar putea fi un alter-ego feminin al lui Cehov, unul adaptat la sensibilitatea napoletana. Vei regasi aceeasi aplecare spre psihologia oamenilor neimpliniti, spre farsele in care se trezesc prinsi cei intristati, doar ca tragedia capata, in prozele ei, un ton vulcanic, exuberant, patimas, spre deosebire de tristetea personajelor cehoviene, dornice sa pastreze nostalgia tomnatica demna de un vechi om de lume retras intr-un conac sau disperarea profunda a unui artist neimplinit.

Desi porneste de la niste personaje ce ar putea fi catalogate de omul modern drept patetice, isterice, cu prea multe ifose in relatiile amoroase, ca doar asa se traia si iubea in secolul al XIX-lea, prozele stranse in acest volum nu te vor plictisi deoarece Matilde Serao are un spirit viu, observatia mult prea ascutita pentru a nu trece dincolo de manifestarile superficiale si, mai presus de toate, stie cum sa regizeze finaluri neasteptate si bruste, chiar si in absenta unor declaratii spectaculoase ale personajelor sale. Povestirile si nuvelele acesteia sunt un muzeu viu al unor tipologii umane ce puteau fi gasite numai in sudul Italiei, acum sute de ani. Amorezi fara speranta, fanti pusi pe sotii, infideli fara noroc, fecioare naive, sotii nefericite, incornorati rabdatori si vaduve orgolioase, toti alcatuiesc o forfota emotionala cu explozie amanata.

Inca de la primele doua-trei proze, Matilde Serao te invata o lectie fara de care nu-i poti aprecia stilul: sa nu te lasi niciodata pagabas in fata unui spectacol amoros aparent superficial si patetic, demn de saloanele mondene de pe tarmul meridional. Dramele, chiar si in zapusala tinuturilor sudice, au profunzime, iar personajele sunt capabile sa depisteze raceala celuilalt in plina arsita. Or fi ei niste petrecareti pusi pe flirturi efemere, dar protagonistii ei stiu sa discearna intre drama si dramolete, intre butaforia afectiva din sala de bal si marile schimburi de replici menite sa le schimbe viata.

Matilde Serao este o un cameleon. Se adapteaza mereu la dramele personajelor si la mediul din care provin acestea, incat poate trece pe neasteptate de la ironia necrutatoare si comicul usturator, la compasiune, iar talentul in conturarea unor tipologii atemporale o apropie si de cititorul actual, mereu surprins de turnura dramelor prin care trec personajele ei. Poate unul dintre cele mai cunoscute volume ale sale, Floarea pasiunii este genul de carte pe care o citesti mai ales pentru a descoperi alte mentalitati, ale culturi si, mai ales, alte modele privind relatia masculin-feminin intr-un secol diferit.

Puteti comanda online cartea Floarea pasiunii de pe site-ul editurii All.

Autor: Matilde Serao An aparitie: 2013 (tradusa in limba romana)
Titlu: Floarea pasiunii Pret: 18.90 lei
Nr. pagini: 168 Editura: All
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Matilde Serao - Floarea pasiunii, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Matilde Serao, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: All | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.