Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mateiu I. Caragiale – Sub pecetea tainei

Articol postat de

Mateiu Caragiale - Sub pecetea taineiAutor: Mateiu I. Caragiale;
Titlu: Sub pecetea tainei;

Daca ti-a placut romanul Craii de Curtea-Veche, Sub pecetea tainei te va face sa regreti ca n-a trait mai multi ani Mateiu Caragiale pentru a scrie. Aceeasi atmosfera in care amintirile galante si nostalgia se intretaie precum stradutele, bulevardele si ulitele mahalalelor din Bucurestiul fanarioto-parizian si aceeasi placere de a povesti despre secretele orasului. Roman neterminat, Sub pecetea tainei are dimensiunile unei nuvele, dar modul in care Mateiu Caragiale isi transforma personajele in povestitori abili te face sa uiti ca ai la dispozitie mai putin de o suta de pagini pentru a calatori in Bucurestiul abia iesit din secolul al XIX-lea, in care mostenirea otomana si mofturile frantuzite dadeau savoare oricaror slabiciuni catalogate drept “balcanisme” cu iz de snobism.

Bucurestiul de altadata nu era perfect, dar pentru locuitorul de azi a ramas invaluit intr-o aura de rafinament trecut mai intai prin forfota levantina. Sub pecetea tainei contribuie la mitologia acestui Bucuresti Belle Epoque, pierdut. Este Bucurestiul cucoanelor pline de taine, al barbatilor ilustri cu trecuturi, al ministrilor ce stiu cui sa faca o destainuire compromitatoare, al increngaturilor si al vesnicelor legaturi intre boieri, sarlatani, stapanitori si acei pierde-vara care stiu cum sa-si negocieze intrarile in marile saloane. Toate aceste figurine demne de un muzeu al Bucurestiului abia iesit de sub influenta otomana devin o sursa de inspiratie pentru Conu Rache. Asezat in fata unei halbe de la faimosul Caru cu bere, isi gaseste un ascultator caruia ii marturiseste niste cazuri mai putin obisnuite pe care le-a rezolvat (sau nu) in timpul carierei din Politie.

Conu Rache, prin cazurile transformate in povesti stranii, reface atmosfera unei perioade a voluptatii trandave, a metehnelor delicioase pe masura ce ajungi sa le privesti din unghiul potrivit, al amintirilor despre cucoane inaccesibile si despre vaduve secretoase. In centrul fiecarei povestiri, Conu Rache plaseaza fie un personaj maret, cu demnitate, asemenea unui Samson in haine de intelectual sobru, fie un om de la mahala, dar care pastreaza aceeasi calitate in ochii ascultatorului insetat de mistere captivante – disparitia. Dar nu este vorba despre o disparitie cu deznodamant macabru, ci de una fara indicii, asemenea unei evaporari sau, de ce nu, a unei evadari, asa cum incep sa dispara obiceiurile si oamenii unui secol.

Sub pecetea tainei este un elogiu adus misterului ce invaluie dramele umane, care nu trebuie deposedate tocmai de acel val ambiguu, asa cum nici doamnele cochete din preajma lui Rache nu isi dezvaluiau farmecele dintr-o data, ci numai printr-un ritual studiat. De fapt, protagonistii din povestirile colectionate de Conu Rache si ale lor disparitii inexplicabile pot fi la fel de bine scornelile unui om de lume, caruia ii place sa-si seduca audienta sau insasi metafora unui secol ce dispare ca un fum devenit pacla dizolvata a unei carciumioare obscure, animate de amintirile cu preludiu tabacic al ultimului boier din Bucurestiul impins catre modernitate.

Mateiu Caragiale, prin al sau Conu Rache, vorbeste despre disparitia unei epoci, a unei tipologii umane, la inceput descrisa in culori vii, apoi devenita o fotografie cu nuante sterse, vanduta la un pret redus de un anticar ambulant. Daca esti un cititor pasionat de vestigiile Bucurestiului in fotografii alb-negru si iti imaginezi cum arata viata cotidiana a mondenilor rafinati ce stiau sa aprecieze o cafenea vieneza, dar si un birt cu nume zglobiu dintr-o mahala, unde miresmele bucatelor erau pregnante, dar nu mai putin imbietoare, acei mondeni cu aspiratii de intelectual, care stiau sa asculte si sa faca din huzur o arta, atunci miniatura Sub pecetea tainei iti va oferi acea lectura care te va face sa regreti epoci netraite.

 

 

 

 

Autor: Mateiu I. Caragiale An aparitie: 2008 (actuala editie)
Titlu: Sub pecetea tainei Pret: 7.9 lei
Nr. pagini: 80 Editura: Humanitas
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 7.0/10 (2 votes cast)
Mateiu I. Caragiale - Sub pecetea tainei, 7.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mateiu Caragiale, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.