Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Manuel Puig – El beso de la mujer arana

Articol postat de

Manuel Puig - El beso de la mujer aranaAutor: Manuel Puig;
Titlu: El beso de la mujer arana;

El beso de la mujer arana i-a cucerit deja pe multi cititori pasionati de literatura din tara lui Borges si a lui Cortazar, stand la baza unei ecranizari ce i-a adus unuia dintre actorii distribuiti un Oscar si regizorului multe aprecieri la marile festivaluri. Nici Broadway-ul nu a ramas indiferent, romanul fiind adaptat si pentru scena unui teatru.

Plasand actiunea in acel Buenos Aires pe care il gasesti mai degraba in cartile scrise de Sabato, Manuel Puig transforma o inchisoare politica intr-un spatiu in care prietenia si amintirile unor pasiuni din trecut ii salveaza pe cei doi protagonisti de la tentatia dezumanizarii in slujba propriei supravietuiri. Povestea centrala este alimentata nu numai de amitirile depanate intr-un ritm febril, ci si de afluentii unor povestiri desprinse din filmele vazute de unul dintre cei doi barbati inchisi, care isi exprima cel mai bine trairile proiectandu-le asupra dramelor traite de actori si de oamenii fictiunii.

Luis Molina si Valentin Arregui ajung sa fie colegi intr-o celula. Primul este inchis dupa ce a fost acuzat din cauza orientarii homosexuale, iar al doilea, haituit din cauza orientarii politice marxiste. Desi Molina trebuie sa-l traga de limba pe Arregui pentru a-i ajuta pe anchetatori sa gaseasca, apoi sa anihileze cuibul de comunisti din care face parte si Valentin, prietenia dintre acestia si nevoia de solidaritate ii deturneaza planul de a iesi mai repede din detentie prin “spionarea colegului”.

Prin tehnica povestii in alta poveste, asemenea unei papusi rusesti ce ascunde alte si alte surate, Manuel Puig isi transforma romanul intr-un dialog continuu, in care memoria, imaginatia si escapada prin fictiune se confunda, incat nu mai poti sti, in anumite pasaje, unde se termina confesiunea si unde incepe nascocirea prin care se reduce teama in asteptarea torturii. In celula unde sunt adusi cei doi, timpul se opreste, apoi se dilata cat mai mult pentru a le da impresia personajelor ca pot amana deznodamantul terifiant, prin topirea fiorilor din preajma torturii. Cu fiecare pagina uiti de contextul politic din Argentia postbelica, de revolta impotriva cenzurii si de spatiul angoasant in care sunt inghesuiti cei doi. Nu mai conteaza realitatea din afara celulei din ce in ce mai neprimitoare, ci doar noua realitate creata de apropierea emotionala a celor doi. La un moment dat, legatura dintre ei va fi nuantata si intinsa pana la limita dintre loialitate si tradarea ce-i promite libertatea lui Molina.

El beso de la mujer arana este un roman despre apararea solidaritatii, despre tamaduirea prin forta povestilor ce amana groaza si pastreaza umanitatea si, mai ales, despre acea rezistenta a propriilor convingeri in situatii extreme. Desi alaturarea dintre un comunist si un homosexual tinde sa le dea apa la moara homofobilor sau celor ce au trait sub dictatura de stanga, Manuel Puig a stiut cum sa-i convinga si pe hateri sa aiba rabdare pana la final, chiar daca nu s-au lasat convinsi de bunele intentii ale personajelor.

Puteti comanda online romanul El beso de la mujer arana de pe site-ul librariei online Trasto.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Manuel Puig - El beso de la mujer arana, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Manuel Puig, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.