Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Kyung-Sook Shin – Te rog, ai grija de mama

Articol postat de

Kyung-Sook Shin - Te rog, ai grija de mamaTe rog, ai grija de mama este romanul care i-a adus scriitoarei coreene Kyung-Sook Shin ravnitul Man Asian Literary Prize, in 2011. Desi actiunea se petrece in Orient, modul in care evolueaza relatiile mama-copii aminteste de spatiul neaos, in care multi parinti ce nu si-au putut implini visurile din cauza saraciei aleg sa-si traiasca viata prin reusitele copiilor. Despre o astfel de mama este vorba si in acest roman, ce musteste de acea sensibilitate care fenteaza pateticul in favoarea naturaletii, a firescului atat de ignorat cand se doreste o actiune spectaculoasa.

Scriitoarea coreeana si-a imaginat cum ar decurge viata unei familii numeroase dupa ce dispare fara urma protectoarea caminului – mama. Nu este orice mama, ci acea mama atat de laudata in povestile traditionale, in care se vorbeste despre sacrificiul pe altarul domestic, dar uitata de partenerul ce alege dorul de duca. Viata ei decurgea previzibil, dar o vizita la copiii mutati in Seul devine o drama familiala. Usile metroului se inchid, iar peste cateva minute, sotul, care mergea intotdeauna inaintea consoartei mereu ignorate, se trezeste singur in vagon…mai bine zis, singur intr-o multime, dar fara Ea, care inseamna altceva pentru fiecare membru al familiei.

Kyung-Sook Shin evita sirul anchetei care poate rezolva misterul disparitiei, lasandu-te sa-ti imaginezi orice. Poate doar spre final iti cateva indicii, dar unele voalate. Paginile nu duc spre mama, ci spre trecutul familiei, in care aceasta capata o multime de fete. Pentru copii, ea este cea care ii indeamna sa mearga la scoala, apoi le trimite pachete cu mancare dupa ce ajung studenti promitatori in capitala. Se bucura ca-i vede iesiti din satul amarat, fiindu-i rusine ca este analfabeta, mai ales cand este intrebata despre cartile scrise de fiica ei. In schimb, pentru sotul ei, devine vizibila abia dupa ce dispare. Isi aminteste de copila speriata ce i-a fost data ca sotie de parinti pentru a nu fi rapita de soldatii nord-coreeni, apoi de femeia apriga ce-si hraneste de una singura toata familia dupa ce barbatul ei pleaca de acasa in timpul escapadelor. De multe ori era uimit sa vaca cum, sub mainile ei, orice devenea fertil, doar inauntrul corpului viata se usca putin cate putin.

Disparitia mamei lasa un gol ce va fi umplut prin reprosuri, amintiri, regrete si cuvinte sfasietoare, ce nu s-au putut rosti pana atunci. In mintea fiecaruia, trecutul ei capata o alta imagine, incat ai impresia ca asisti la proiectia mai multor filme. Viata fiecarui copil se impleteste cu evenimentele din trecutul mamei, reinterpretate din mai multe unghiuri, astfel incat vei simti revolta, tristetea si debusolarea fiecarui membru al familiei, autoarea uimindu-te prin talentul de al aduce pe cititor in mijlocul dramei.

Contrar asteptarilor, Te rog, ai grija de mama nu contine destainuiri, nici pasaje pline de introspectie, decat spre final. Toate intamplarile sunt privite de undeva de sus, de un narator ce pare sa i se adreseze fiecarui personaj in parte, intrebandu-l daca isi mai aminteste de anumite episoade importante din viata mamei. De fapt, romanul devine o biografie derulata in sens invers. Existenta protagonistei disparute incepe sa fie constientizata de cei din jur, pentru care mama era simbolul unui sacrificiu personal, mai putin o prezenta in carne si oase, un om cu dorinte si visuri personale. Mama era o anexa a casei, a sopronului si a micului teren cultivat, mereu alaturi de familie, dar invizibila, in acelasi timp. Numeni nu-i recunostea individualitatea, dar, cu cat se apropie finalul romanului, cititorul va descoperi un barbat ascuns in trecutul protagonistei, la care mergea des cand traiul alaturi de sotul ei devenea un hau al singuratatii si al disperarii.

Mama nu era om, ci o zeita protectoare a bunastarii familiale, invocata mereu cand hrana se imputina, cand era nevoie de induplecarea capului de familie pentru inscrierea fetelor la scoala sau cand era prea frig in casa si era nevoie de lemne pentru foc. Disparitia ii ofera un contur uman, plin de slabiciuni si de regrete. Masca perfectiunii si a fortei psihice se topeste intr-un portret incarcat de contradictii si enigme, ce-l vor tine pe cititor atent la fiecare pasaj al romanului.

Puteti comanda online cartea de pe site-ul Editurii Zip.

Autor: Kyung-Sook Shin An aparitie: 2014 (tradusa in limba romana)
Titlu: Te rog, ai grija de mama Pret: 20 lei
Nr. pagini: 197 Editura: Zip
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
Kyung-Sook Shin - Te rog, ai grija de mama, 9.4 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Kyung-Sook Shin, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Zip | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.