« Jane Austen – Emma | Pagina principala | Kyung-Sook Shin – Te rog, ai grija de mama »
Italo Calvino – Cararea cuiburilor de paianjen
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Italo Calvino;
Titlu: Cararea cuiburilor de paianjen;
Cararea cuiburilor de paianjen, romanul prin care a debutat Italo Calvino, ti se deruleaza in fata ochilor precum un film neorealist. Aceeasi Italie vazuta din perspectiva cartierelor sarace si inghesuite, pline de femei nevoite sa faca multe compromisuri pentru a supravietui in perioada razboiului, de carciumi unde infractorii marunti si cutitarii isi varsa deznadejdea in versuri fara perdea si, mai ales, aceeasi forfota a strazilor care pot corupe, dar capabile sa inspire o lume plina de magie in ochii unui copil. Un astfel de copil este Pin, care il va conduce pe cititor prin labirintul uman al unui oras din vremea partizanilor ce le tineau piept fascistilor.
Pin, un pusti inventiv si insingurat, ar fi putut deveni un infractor juvenil, puscariasul clasic provenit din lumea mahalalelor fara iesire. Dupa moartea mamei lui, tatal a plecat pe mare si nu s-a mai intors. Lipsit de orice urma de afectiune, devine tinta unor tachinari usturatoare venite din partea celor de varsta lui, care-l iau peste picior amintindu-i de sora lui, ajunsa cea mai dorita prostituata la pret redus. De fapt, faima ei ii face pe ceilalti sa-i uite numele, identitatea lui reducandu-se la statutul de frate al Negricioasei de pe Ulita Lunga. Si-ar dori sa faca si el parte din grupul pustilor care joaca sotronul si care-l baga in seama doar cand vor sa stie amanunte picante din viata femeilor ce isi vand farmecele, dar singurii lui prieteni sunt clientii birtului cu faima indoielnica, buni cunoscatori ai placerilor oferite de sora lui. Pentru a le castiga simpatia, Pin le canta melodii deocheate, cu aer nostalgic, ajunse celebre in puscariile orasului. In acest mediu ostil, devenit o capcana pentru copiii orfani, cum era si Pin, apare o scapare – tabara partizanilor ce luptau impotriva ocupatiei naziste.
Dupa ce a furat pistolul unui neamt ajuns unul dintre clientii fideli ai surorii sale in vremea razboiului, Pin ar fi putut ajunge un mic infractor, dornic sa-si ia revansa pentru insultele suportate din partea localnicilor ce se bucurau in secret de nurii fetelor de pe Ulita Lunga. In schimb, intalnirea cu faimosul partizan Lupul Rosu, ce arunca in aer constructiile nazistilor, ii va schimba viata lui Pin, obligandu-l sa se maturizeze in randul unor oameni pentru care solidaritatea, curajul, promisiunile si lupta erau scopul existentei in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Un singur lucru il mai leaga de trecut, de vechiul Pin al Negricioasei din Ulita Lunga: dorinta de a avea prieteni pe viata, carora sa le poata arata locul secret, unde ascunde si pistolul furat de la marinarul neamt-cuibul paianjenilor. Este locul tainic, nestiut de nimeni, la care Pin se intoarce asa cum un copil neglijat, dintr-un mediu sarac si decadent, se reintoarce la o papusa jigarita in ochii celorlalti, dar blanda si plina de caldura in imaginatia celui privat de afectiune.
In grupul partizanilor condusi de Pisicheru’, Varu, Schiopu, Piele, Stangaciu sau Zena cel Lung devin noii sai tovarasi de joaca, singurii care il primesc in gasca lor. Alaturi de acestia, Pin gaseste o noua lume populata de adulti, total diferita de cea din cartierul rau-famat. Respins de copii, Pin se refugia in lumea oamenilor mari a caror atentie a fost cersita prin cantece fara perdea si vorbe sarcastice folosite pentru a le aminti de tradarile amoroase, de carcere si de micile escapade ale sotiilor. Desi il primeau mai usor in lumea lor, acesti oameni mari se dovedeau a fi la fel de cruzi, amintindu-i de reputatia surorii lui. Aceleasi obiceiuri de a se face remarcat in lumea celor mari sunt folosite de Pin si in tabara partizanilor, unde vorbele sale usturatoare, tendinta de a brava pentru a se face respectat si cantecele picante readuc in mijlocul fricii atmosfera unui birt meridional. Un lucru il mai framanta pe copilul maturizat peste noapte in vreme de razboi: oare partizanii sunt la fel de mincinosi cum s-au dovedit a fi oamenii din cartierul sau, ce-i intorceau spatele imediat ce-si termina cantecele nostalgice despre femei si inchisori?
Debutul unuia dintre cei mai mari scriitori europeni se dovedeste a fi o lectura febrila, care te obliga sa lasi totul de-o parte. Imbinarea intre inocenta si mediul putred al mahalalei, decorurile demne de marii cineasti italieni, detaliile psihologice incisive, dialogurile despre umanitate si actiunea bine gradata ca intensitate sunt punctele forte ale unui roman ce-ti ramane in minte, asa cum se intampla cu filmele precum La Ciociara, in care apare o Italie macinata de razboi si nesiguranta. Daca esti fan al cinematografiei italiene, Pin iti va aminti de candoarea protagonistei felliniene din La strada, care incerca sa gaseasca un sambure de afectiune intr-un mediu dezumanizant.
Puteti comanda online romanul Cararea cuiburilor de paianjen de pe site-ul Editurii All.
Italo Calvino - Cararea cuiburilor de paianjen,
Subiecte: _Autor: Italo Calvino, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: All | Nici un comentariu »