« Romain Gary (Emile Ajar) – Ai toata viata inainte | Pagina principala | Javier Marias – Barbatul sentimental »
Salom Alehem – Poveste de dragoste
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Salom Alehem;
Titlu: Poveste de dragoste;
Chiar daca nu mai crezi in povestile duioase cu indragostiti despartiti mereu de privirile unei societati rigide, iti va placea romanul scris de Salom Alehem, datorita acelui amestec bizar dintre umor si tristete. La granita dintre autoironie si hohotele de ras ale celorlalti, Salom Alehem a invatat lectia predata in cartierele evreiesti din Europa de Est, unde satira si compasiunea, frenezia dansului si melancolia unei viori bine atinse pastreaza o convietuire nealterata de secole si de schimbari. In aceasta lume a contrastelor, a durerii si a rasului ca singur medicament al muzicantilor saraci, isi face veacul Stempeniu, personajul central din romanul Poveste de dragoste. Un Paganini al mahalalor si un Casanova printre violonisti, imparte fericire la nunti, rapeste mirese, castiga admiratia negustorilor bogati care-i vor ierta mereu escapadele cu fiicele decente, iar, cand se asteapta mai putin, isi gaseste muza in imaginea cucernicei Rohele.
Salom Alehem a creat o poveste de dragoste ce-ti aminteste de lumea sensibila a nomazilor cu suflete de artisti din filmele in care a jucat Charlie Chaplin, vagabondul sensibil ce stie cum sa priveasca-n ochii fetelor ezitante si triste. Spre deosebire de Charlie Chaplin, acest nomad pe nume Stempeniu nu are nimic din timiditatea omului maruntel, cu mers dezlanat. Violonistul seducator este un vrajitor cu ochii arzatori, ce pot strapunge valul pudorii tras peste chipul evreicelor oachese din suita mireselor pentru care a fost chemat sa cante. Dintr-un muzicant sarac, devine un mit, o prezenta galanta fara greutatea pedanteriei, un magician al ocheadelor si un cufar de complimente pentru femeile ce-si vegheau fetele nemaritate. Dintre toate personajele romanului, Stempeniu este cel mai greu de incadrat intr-o categorie, de aceea il vei banui pe Salom Alehem de inteligenta subtila a scriitorului ce alege o haimana adorabila pentru a ironiza obiceiurile unei lumi incremenite in cutume straine de multe ori lejeritatii sentimentale, atat de firesti pana la urma.
Scriitorul a vrut sa redea un tablou expresiv, in care sa adune tipologiile umane intalnite in cartierele populate de evrei. Traditionalistii piosi, zurbagiii boemi, fecioarele sfioase, camataresele aprige si targovetii guralivi formeaza o lume pestrita, unde nu exista o granita clara intre durere si bucurie. In cartile scrise de Salom Alehem poti vedea o expozitie alcatuita din operele pictorului Marc Chagall, unde tristetea nu este dusa pana la capat din cauza umorului, iar umorul se impotmoleste intr-o melodie dulce-amara.
Exact ca-n tablourile unde miresele zboara, prin care a devenit faimos Chagall, pictorul mahalalelor evreiesti, Stempeniu si Rohele plutesc deasupra spectacolului uman sufocant, ferindu-si povestea de privirile sfredelitoare ale personajelor din furnicarul creat de Alehem. Rohele incearca sa uite de atmosfera searbada gasita in casa unui sot care prefera intrunirile de la sinagoga, uitand sa petreaca timp alaturi de sotia ce tanjeste dupa afectiune, dar gaseste o soacra pregatita s-o indoape cu dulceturi pentru a-si etala bunastarea. La randul lui, Stempeniu fuge de toanele unei sotii zgarcite si hraparete, greu de suportat in ciuda frumusetii. Sunt doua personaje inocente si usoare precum aerul intr-o lume apasata de griji si calcule pentru maritisul timpuriu.
Scenele prin care Salom Alehem reda agitatia socrilor de la nunti si moravurile din lumea sa readuc in prezent muzeul unei lumi exotice, bine adapostite in spatiul european. Alehem nu a vrut sa-i uite pe ai sai, evreii ce-au reusit sa-si creeze propria oaza in lumea slava. Citind aceast roman, vei descoperi talentul unui povestitor capabil sa deseneze si caricaturi fara a le arunca in derizoriu si a le rapi demnitatea.
Povestea lui Stempeniu si a Rohelei va lasa in amintirea cititorului o lume in care oamenii fara umor si dragoste pentru sunetele viorii s-ar sufoca. Puteti comanda online cartea Poveste de dragoste de pe site-ul Editurii Allfa.
Autor: | Salom Alehem | An aparitie: | 2012 (actuala editie tradusa) |
Titlu: | Poveste de dragoste | Pret: | 14.90 RON |
Nr. pagini: | 144 | Editura: | Allfa |
Subiecte: _Autor: Salom Alehem, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Allfa | Nici un comentariu »