Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Javier Marias – Barbatul sentimental

Articol postat de

Javier Marias - Barbatul sentimentalAutor: Javiar Marias;
Titlu: Barbatul sentimental;

Ce ai spune despre doi barbati aflati in viata unei femei? Atat timp cat unul dintre ei este sotul acesteia, pe celalalt cum il vei considera? Fara indoiala amant. Si totusi, intr-un triunghi ciudat, al doilea barbat este, surprinzator, doar un “insotitor”, platit pentru asta, si poate de aceea fara nici un interes de natura sentimentala, ba chiar plictisit de jobul pe care trebuie sa il faca zi de zi. Natalia, o femeie misterioasa, atrage atentia unui al treilea barbat, tocmai naratorul, care va vedea in ea un subiect interesant de urmarit, poate nu atat din punct de vedere literar, cat personal. Pentru ca, ulterior, si el va fi prins in itele incurcate ale unor relatii  confuze.

“Barbatul sentimental” poate fi considerat un roman cu o tema destul de fumata in sfera romanelor de dragoste, si anume triunghiul amoros. Naratorul, un artist, se intalneste intr-un compartiment de tren cu o femeie si doi barbati, unul in varsta, Dl. Manur, sotul acesteia, si unul tanar, Dato, pe care ai tinde sa il consideri din start amantul acesteia. Surprinzator insa, ne asteapta o rasturnare de situatie – sablon, pentru ca Dato nu este ceea ce ar putea fi. Dupa cum se recomanda chiar el, este doar un “insotitor”, insa nu din sfera “damelor de companie”, ci rolul lui se rezuma la plimbari, vizite la muzee, luat masa in oras, activitati de altfel extrem de fade pentru barbatul care nu avea nici un interes, altul decat financiar, vizavi de Natalia.

“Dar in realitate sunt un insotitor. La varsta mea nu merita sa te lauzi mintind. Iar adevarul este ca nu sunt decat un insotitor. Insa unul bine platit. […] Cum sa va spun, ea nu vede nici un viitor si se plictiseste. Ea sufera, ea nu este niciodata multumita si din punctul ei de vedere nu-i lipsesc motivele. Eu trebuie sa o fac sa uite, sa incerc sa nu se plictiseasca si sa sufere cat mai putin, sa nu-l deranjeze prea mult pe domnul Manur, sa nu fie atat de nemultumita, sa se concentreze asupra prezentului, sa nu tanjeasca. Eu ii ascult lamentarile si confidentele, o consolez cu rationamentele mele, ii cer rabdare in numele meu si al domnului Manur, o fac sa vada si pe pro, nu doar pe contra.”

Iar o astfel de activitate nu ii produce, in ciuda asteptarilor, nici o placere. Dato nu are nici un fel de sentimente amoroase in ceea ce o priveste pe Doamna Manur, iar indatoririle pentru care este platit il obosesc si il plictisesc peste masura.

“Eu fac tot ce pot, dar nu mai am imaginatie, de atatia ani, iar pe de alta parte sunt istovit, foarte istovit. Stiu care ii sunt necazurile, le cunosc pe dinafara, iar ea imi stie pe dinafara argumentele, mijloacele, modurile de a o convinge.”

Intr-o astfel de atmosfera de neinteres intre sot – sotie, sotie – insotitor, apare al treilea barbat, care va perturba toata lancezeala de pana atunci. Naratorul vede in femeie o adevarata victima a unei retele de imprejurari nefavorabile, prinsa in mreje ca o vietate lipsita de aparare. Interesul lui pentru femeia “chinuita de reflectii melancolice” pe care a intalnit-o in tren va fi simtita imediat de Dl. Manur, care nu va zabovi sa ia masuri. Involuntar, in discutia sincera pe care o va avea sotul “impunator” cu pretendentul la sufletul femeii, Manur va dezvalui si contextul casatoriei cu Natalia…

Dincolo de toate acestea, deasupra intregului roman pluteste incertitudinea oniricului. Cat de reala a fost povestea de viata a personajelor? Ceea ce a fost relatat s-a si intamplat? Sau totul este doar o fabulatie a unei minti visatoare de artist care a intalnit intamplator in tren o femeie care dormea si doi barbati care o priveau in moduri aparte?

Poti comanda online romanul “Barbatul sentimental” de Javier Marias de pe site-ul editurii Univers.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Javier Marias - Barbatul sentimental, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Javier Marias, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.