Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Romain Gary (Emile Ajar) – Ai toata viata inainte

Articol postat de

Romain Gary (Emile Ajar) - Ai toata viata inainteAutor: Romain Gary (Emile Ajar);
Titlu: Ai toata viata inainte;

Ce sanse la fericire are un copil de prostituata, parasit, aproape orfan, crescut de o batrana, fosta femeie usoara, alaturi de multi alti copii la fel de nedoriti? Sanse undeva sub zero. Pe parcursul a 170 de pagini ale “Ai toata viata inainte” esti alaturi de Momo si ii urmaresti povestea trista, gandindu-te cate mii de copii din aceasta lume au o soarta la fel de cruda, fiind condamnati la o copilarie traumatizanta si ulterior la o viata ratata. 

Povestea din “Ai toata viata inainte” este cu atat mai greu de ingurgitat, avand in vedere faptul ca in mediul toxic al unei lumi populate de toate “scursurile” societatii este plasat un copil inocent, insa a carui puritate si sensibilitate este periclitata de timpuriu de saracie, lipsa afectiunii si vulgaritate. Momo nu va afla lucruri frumoase, nu va invata sa scrie sau sa deseneze, ci se va confrunta zi de zi cu realitatea dura a unui univers limitat, murdar, plin de lipsuri, unde nu este iubit, pentru ca din capul locului nu a fost dorit.

Iar cartea este cu atat mai dura cu cat este prezentata prin ochii unui copil. Momo vorbeste ca un adult, foloseste limbaj injurios, cunoaste dedesubturile unei lumi perverse si este familiarizat dureros de devreme cu adevarurile oamenilor mari.

In toata aceasta poveste trista, surprinzator, vei intrevedea picaturi de lumina. Vei cunoaste umanitatea unor oameni pe care ii consideri din start ca fiind rai, lipsiti de afectiune si decazuti. Iti dai seama ca astfel de persoane etichetate cat se poate de negativ vor arata mai mult interes si protectie fata de copiii parasiti decat o vor face mamele lor naturale.

Vei cunoaste sensibilitatea si grija prostituatei batrane, Madam Roza, cea care i-a tinut loc de mama lui Momo. De aici si atasamentul lui disperat fata de aceasta fiinta. Mintea lui frageda si fragila in acelasi timp ii dadea semnale ca aceasta femeie este pur si simplu singura lui optiune de a supravietui…

“Madam Roza avea probleme cu inima si eu faceam piata, din cauza scarilor. Urcatul etajelor e, pentru ea, lucrul cel mai rau. Suiera tot mai tare cand respira si de dragul ei ma imbolnaveam si eu de astm, iar doctorul Katz zicea ca nu exista nimic mai contagios decat psihologia. Asta-i o chestie care inca nu-i cunoscuta. In fiecare dimineata ma bucuram sa vad ca madam Roza se trezeste, fin`ca in timpul noptii muream de frica sa nu ma pomenesc intr-o zi fara ea.”

Cum suna viitorul pentru Momo? Exista sperante pentru un copil nascut “din greseala”, nedorit, crescut intr-un mediu vicios? Vei afla daca il vei insoti pe micul personaj pe tot parcursul romanului, scris sub sarcasticul motto “Ai toata viata inainte”, pe care il poti comanda online de pe site-ul editurii Univers.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Romain Gary, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.