« Sheryl Shade, John Bridges & Bryan Curtis – O lady la masa | Pagina principala | Adrian Suciu, Stefan Doru Dancus – Sex cu femei »

Salman Rushdie – Midnight’s Children
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Salman Rushdie;
Titlu: Midnight’s Children;
‘Reality can have metaphorical content; that does not make it less real’, afirma Saleem Sinai, personajul principal al romanului Midnight’s Children. Aceste cuvinte vor deveni profetia unei vieti legate iremediabil de istoria tumultuoasa a tarii aflate la cumpana dintre mit si realitate, dintre fabulos si meschin-India.
15 august 1947 este ziua in care India isi recapata independenta si incepe conflictul cu Pakistan, pornit de la neintelegerile dintre liderii hindusi si cei musulmani. Tot pe 15 august 1947, in timpul primei ore de independenta se nasc 1001 de copii. Doi dintre ei sunt Shiva si Saleem Sinai. Ei isi disputa titlul de prim-copil al Indiei eliberate. Asistenta medicala, Mery Pereira le inverseaza etichetele pe le care sunt scrise numele. Shiva ramane, nu pentru mult timp, in umbra istoriei si a mahalalei din Bombay, iar Saleem devine primul copil de la miezul noptii si protagonistul celui mai citit roman scris de Salman Rushdie.
Midnight’s Children este cel mai important roman al scriitorului indian Salman Rushdie, dupa ce primeste, in 1993, distinctia Booker of Booker’s, fiind considerat si cel mai bun roman care a castigat premiul Booker in primii 25 de ani de la prima decernare. Astfel, povestea lui Saleem Sinai este inlantuita nu doar de istoria Indiei, ci si de a literaturii universale. Cutremuratoare si grandioasa prin ciocnirea contrastelor umane, povestea lui Saleem te urmareste si dupa cei ai inchis cartea, invitandu-te la reflectii, iar daca esti un cunoscator al prozei scrise de Rushdie, probabil ca intuiesti, inca de la inceput, ca ti se va revela inca o Indie nestiuta, una dintre zecile care se perinda prin romanele sale.
India familiei din care face parte Saleem se intinde intre apa limpede a lacului din Kashmir si fastuosul, zgomotosul, dar si terifiantul Bombay, unde luxul exorbitant devine o spoiala putreda pentru ghetourile improvizate. Bunicul lui Saleem isi gaseste linistea in regiunea ciopartita de conflictul dintre India si Pakistan, iar Saleem, mutilat de o existenta furata de istoria colectiva, tanjeste dupa reintoarcerea in Bombay.
Toti copiii nascuti in prima ora de independenta a Indiei poseda puteri supranaturale. Acestea au efecte mai puternice daca ora nasterii a fost mai apropiata de miezul noptii. Calitatile ‘copiilor de la miezul noptii’ ii uimesc sau ii sperie pe cei din jur. Cei mai saraci parinti vor exploata calitatile supranaturale, asigurandu-si supravietuirea din banii castigati de acesti copii din cersetorie. Shiva, copilul care ar fi putut avea familia instarita a lui Saleem, daca nu ar fi fost schimbat la nastere cu el, isi foloseste forta supraomeneasca a genunchilor pentru a-si impiedica tatal sa-l mutileze si sa-l trimita la cersit. Cea mai importanta putere castigata la nastere o are Saleem, putere care ii va permite sa povesteasca drama copiilor de la miezul noptii.
La nastere, Saleem este inzestrat cu telepatie. El este singurul care poate lua legatura cu toti copiii de la miezul noptii. Telepatia ii va umple singuratatea copilariei in sanul unei familii care se destrama, dar ii va aduce un dusman de temut: Shiva, copilul caruia i s-a furat ceea ce va deveni apoi ratiunea sa de a fi – viata de huzur a lui Saleem. Naivitatea lui Saleem plasmuieste un plan utopic, in care toti copiii nascuti la miezul noptii isi unesc fortele pentru a salva India invadata de saracie si de coruptie. In timp ce Saleem vrea sa indrume si sa construiasca, Shiva vrea sa domine lacom si sa distruga. Incarcatura mitologica a numelui sau ii induce o sete malefica de a ucide, de a ruina vietile celor din jur (in mitologia hindusa Shiva este legat de renasterea prin distrugere).
Shiva si Saleem simbolizeaza dualitatea umana si istorica a Indiei. Spiritualul si maleficul, detasarea si lacomia mundana, inocenta si viclenia agera, bogatia si saracia crancena. Ei sunt cele doua capete ale unei singure natii scindate ireversibil de propriile extreme. Saleem este un visator utopic, salvat de febra tifoida prin leacul prescris de un herpetolog, apoi inveninat de respingerea materna si de ura tiranilor ce preiau puterea in India, tara de care este ireversibil legat. Spre deosebire de Saleem, Shiva nu venereaza decat bogatia, trecand de partea noilor parveniti ai independentei recent castigate de tara natala.
Saleem viseaza sa conduca o armata de copii nascuti la miezul noptii pentru a reface India, in timp ce Shiva conduce deja o banda pusa in slujba fraudei electorale. Dualitatea simbolizata de cele doua personaje plasmuite de istorie la miezul noptii este prezisa de un ghicitor uitat in ghetoul din New Delhi.
A son…such a son! (…) who will never be older than his motherland – neither older nor younger. There will be two heads – but you shall see only one – there will be knees and a nose… a nose and knees. (…) Newspaper praises him, two mothers raise him! Bicyclists love him – but crowds will shove him! Sisters will weep; cobras will creep…Washing will hide him – voices will guide him! Friends mutilate him – blood will betray him! (…) Spitoons will brain him – doctors will drain him – jungle will claim him – wizards reclaim him! Soldiers will try him – tyrants will fry him…
Profetia ghicitorului va fi decriptata retrospectiv de Saleem Sinai in ultimele zile ale vietii, cand decide sa-si scrie autobiografia. In viata lui Saleem vor fi doua femei care il vor inconjura cu iubirea materna, dar una dintre ele il va parasi. Cea care va ramane alaturi de el, salvandu-l de la o viata mizera petrecuta in ghetoul din Bombay este chiar Mary Pereira, asistenta care l-a dat unei alte familii. Asa cum spune si profetia, Saleem va sfarsi abandonat de familie si va cunoaste ororile razboiului atunci cand va lupta alaturi de armata pakistaneza in Bangladesh.
Nu doar cele doua mame influenteaza copilaria lui Saleem, ci si doua tari: India si Pakistan. Ca majoritatea familiilor musulmane din India, cea din care el face parte viseaza la taramul fagaduintei de peste granita. Ajuns in Pakistan, Saleem este martorul deciziilor politice, unchiul sau fiind un important general cu viziuni grandomane. Tot in Pakistan descopera primii fiori ai pubertatii in timp ce asista la ascensiunea Jamilei, sora lui, pe scena muzicii patriotice. Devenit adolescent, Saleem se indragosteste de Jamila, dupa ce Mary Pereira ii marturiseste ca el l-a inlocuit pe Shiva, fiind inversati la maternitate.
Marturisirea lui Mary il inspaimanta pe Saleem. El se asteapta ca Shiva sa il pedepseasca pentru toate privilegiile primite, la care celalalt copil a visat mereu. Ostilitatea latenta dintre Shiva si Saleem a pornit de la o cearta telepatica, in urma careia Saleem il exclude pe Shiva din randul copiilor de la miezul noptii, blocandu-i orice tentativa de a-i manipula pentru a-si indeplini planurile malefice.
Pe langa puterile telepatice, Saleem iese in evidenta si prin nasul exagerat de mare, desi este incapabil sa simta mirosurile. In urma unei interventii chirurgicale la nivelul sinusurilor, Saleem pierde telepatia, dar castiga abilitatea de a descifra dramele umane dupa ce dobandeste mirosul. Operatia il indeparteaza pentru totdeauna de gandurile copiilor cu puteri paranormale, nascuti la miezul noptii, dar ii ofera o alta perspectiva asupra existentei umane.
Nasul lui Saleem il ajuta sa descopere mirosul trairilor ravasitoare. Cunoaste mirosul invidiei, al deznadejdii, al pericolului. Este trimis sa ghideze armata pakistaneza in campurile minate din Golful Bengal. Tot mirosul ii prevesteste intalnirea cu Shiva, ajuns o personalitate influenta din armata indiana.
In urma razboiului dintre India si Pakistan, Saleem ramane orfan si este condamnat la saracie, dupa ce se reintoarce in tara natala. Singura care ii alina singuratatea este Parvati-Vrajitoarea, una dintre fetele nascute in aceeasi noapte cu ceilalti copii de la miezul noptii. Parvati locuieste intr-un ghetou improvizat, in apropierea unei moschei din New Delhi. Puterile ei vrajitoresti o transforma intr-o vedeta a ghetoului de magicieni.
Reintors in India, Saleem cunoaste efectele unei clase politice care domina prin teroare, avand-o in frunte pe Indira Gandhi, poreclita ‘Vaduva’. In roman, imaginea Indirei Gandhi capata dimensiuni demonice, provocand o valtoare de controverse in jurul romanului. ‘Vaduva’, avida de putere, se teme ca ar putea fi inlaturata de copiii cu puteri paranormale, de aceea decide sa ii sterilizeze. Impreuna cu Shiva, il tine captiv pe Saleem si il obliga sa divulge, folosindu-si mirosul, locul unde se afla ceilalati copii de la miezul noptii.
Dupa ce este mutilat, impreuna cu ceilalti copii, Saleem este eliberat. Drama copiilor ii spulbera toate aspiratiile plasmuite din inocenta pierduta. Dupa moartea lui Parvati, in urma unei descinderi in ghetou, ordonate de Shiva, Saleem se intoarce in Bombay, unde o reintalneste pe Mary Pereira. Aceasta il salveaza de la saracia in care s-a afundat dupa moartea parintilor. Alaturi de Saleem mai ramane si copilul lui Parvati, al carui tata este Shiva. Ironia face ca istoria sa se repete, Saleem asumandu-si rolul de tata pentru copilul lui Shiva, reparand o parte din nedreptatile trecutului.
Cand decide sa-si imortalizeze povestea, Saleem foloseste mirodeniile pentru a reda, prin intermediul aromelor, personalitatea fiecarui membru al familiei. Angajat la fabrica lui Mary Pereira, Saleem are grija ca fiecare client sa cunoasca drama familiei sale destramate. La fel cum mirosul a fost eliberat in urma unei operatii, Saleem spera ca oamenii se vor elibera din amnezia constiintei, pentru a-si intelege mai bine propria istorie.
Autobiografia lui Saleem este scrisa inainte sa implineasca 31 de ani, inainte sa vina miezul noptii care sa anunte comemorarea independentei si inainte ca el sa fie strivit de forta razbunatoare a lui Shiva si inghitit de multimea imbatata de euforia haotica a celebrarii zilei de 15 august.
Fiecare chip din multime ii aminteste de parinti, de Jamila, de toti cei pe care i-a lasat in urma, dar mai ales de copiii de la miezul noptii, haraziti sa schimbe lumea, dar striviti sub apasarea propriei natii.
It is the privilege and the curse of midnight’s children to be both masters and victims of their times, to forsake privacy and be sucked into the annihilating whirpool of the multitudes, and to be unable to live or die in peace.
Parcurgand romanul, descoperi o parada a simbolurilor mitologice indiene. Puterea distrugatoare a lui Shiva aminteste de zeul indian cu acelasi nume; Saleem este vindecat de un herpetolog, care aminteste de zeul-sarpe Naga; cele doua femei care il ajuta pe Saleem poarta numele zeitelor Parvati si Padma. Totodata, numarul copiilor de la miezul noptii simbolizeaza istoria tumultuoasa a Indiei. Dintre cei 1001 de copii, 420 mor in primii ani de viata. Numarul 420 poarta o semnificatie nefasta, fiind asociat cu frauda, dar si cu dezamagirea. Conform cosmogoniei hinduse, copiii cu puteri supranaturale s-au nascut intr-o perioada intunecata, in care puterile lor pot fi deviate intr-o directie malefica. Insusi numele lui Saleem Sinai reflecta aliajul multicultural al Indiei.
Our names contain our fates (…) Sinai contains Ibn Sina, master magician, Sufi adept; and also Sin the moon (…) with his own mode of connection, his powers of action-at-a-distence upon the tides of the world. But Sin is also the letter S, as sinuous as a snake; serpents lie coiled within the name (…) when Ibn Sin is forgotten and the moon has set; when snakes lie hidden and revelations end, it is the name of the desert – of barenness, infertility, dust; the name of the end.
Romanul lui Rushdie rescrie istoria Indiei, reducand-o la nivelul dramelor individuale. Fiecare detaliu din roman devine simbolul unei parti din colajul extins la nesfarsit, numit India, unde realitatea si fictiunea se inverseaza, la fel ca si copiii de la miezul noptii.
Puteti comanda online cartea Midnight’s Children de pe siteul librariei Okian.
Autor: | Salman Rushdie | An aparitie: | 2008 |
Titlu: | Midnight’s Children | Pret: | 50.99 RON |
Nr. pagini: | 672 | Editura: | Vintage |
Subiecte: _Autor: Salman Rushdie, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vintage, Libraria: Okian | Nici un comentariu »