« Otilia Sirbu, Cristian Tiberiu Popescu – Initierea in splendoare | Pagina principala | „Eseul carnivor” de Constantin Iftime, Editura „Tracus Arte” »

Raimundo Carrero – Povestea Bernardei Soledade –pantera din sertao
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Raimundo Carrero;
Titlu: Povestea Bernardei Soledade –pantera din sertao;
Cine a zis ca nu crede-n existenta amazoanelor senzuale, nu s-a intalnit cu Bernarda Soledade, imblanzitoarea de cai salbatici si de barbati iuti la manie. In tinutul secetos din nord-estul Braziliei, denumit sertao, exista si o porecla data femeilor agile si aprige, precum iepele greu de imblanzit – pantera. Asemenea panterei, amazoana lui Raimundo Carrero stie cand sa atace prada si cum sa-i puna la pamant dintr-un salt pe barbatii care-i ameninta teritoriul dupa moartea tatalui ei. Povestea Bernardei Soledade-pantera din sertao pare desprinsa din povestile despre Calamity Jane, dar eroina nu sperie Vestul Salbatic dominat de cowboy si banditi, ci desertul din tara carnavalului, unde prada fermele vecinilor, apoi ia in stapanire tinuturile din jur pentru a ramane cu toti caii salbatici.
Bernarda Soledade se naste din imaginarul barbatilor indragostiti de farmecul androgin al amazoanelor. La o prima vedere pare desprinsa din pictorialele indraznete. Are par bogat, picoare lungi imbracate in pantaloni de piele, forme bine conturate si o privire care provoaca, dar nu la flirt, ci la o lupta corp la corp. Barbatii din jurul ei stiu asta, si nu prea se incumeta sa-i faca avansuri. Dar, toate acele trasaturi care ispitesc se dovedesc a fi doar o fatada periculoasa. In spate asteapta pantera nemiloasa ce vrea sa devoreze tot pentru a stapani pamanturile din jur.
Intr-o lume in care doar lupta virila are statut de lege si poate imparti oamenii intre sclavi si invingatori, Bernarda se impune, desi este femeie. Spre deosebire de mama ei, care nu a mai iesit din rochia de mireasa dupa ce sotul ei a fost spanzurat de vecinii potrivnici familiei, si frumoasa Ines (sora protagonistei), care viseaza la placerile oferite de capetenia familiei rivale, Bernarda refuza statutul arhaic destinat femeii din societatile machiste. Desi a invatat sa croseteze inca de mica, prefera sa prinda cei mai buni cai salbatici pentru a-i imblanzi la ferma parintilor. Cand pamanturile nu-i mai ajung, strange o ceata de barbati fideli si ataca proprietatile celorlalte familii din sertao pentru a pune mana pe vastele intinderi unde traiesc armasarii salbatici. Vecinii sunt alungati si barbatii puternici ai regiunii sunt obligati sa devina, din stapani de temut, carciumari saraci, dupa ce Bernarda ii aluga din zona.
Sa fie lacomia? Dorinta patalogica de a-i domina pe cei din jur pentru a le arata de ce poate fi in stare o femeie intr-o lume condusa de barbati? Sau o credinta ancestrala ca doar instinctul si forta celui puternic decid? Raimundo Carrero amana raspunsul cu privire la motivele din spatele tututor actiunilor impetuoase ce pot ravasi vietile din preajma Bernardei. Ea pare a fi victima unei transe, in care vointa i se ghideaza dupa legile ce definesc relatia dintre imblanzitor si calul nesupus. Vei avea impresia ca toate actiunile protagonistei se iau dupa modelul inversat al virilitatii dominatoare. In locul despotului care-si legitimeaza dominatia prin legea invingatorului ce poate lua totul dupa ce si-a dovedit suprematia in lupta fizica, scriitorul brazilian propune un model feminin greu de induplecat, ghidat dupa legile barbatilor, dar si dupa forta unei senzualitati nestavilite, ce nu tine cont de granite sau tabuuri (veti citi si veti vedea pe cine seduce Bernarda, pana la urma).
Bernarda nu se lupta doar cu barbatii ce vor sa-si recapete pamanturile. Mai are de infruntat demonii unei rivalitati latente provocate de imaginea surorii mai mici, pe nume Ines. La fel de apriga, dar mult mai calculata, Ines are tot ce-i lipseste Bernardei: feminitatea bine asumata, talentul de a stapani barbatii prin manipularea senzuala, nu prin forta, si puterea de-a invinge prefacandu-se ca-si accepta senina rolul traditional in societatea masculina, desi ascunde aceeasi nesupunere.
Povestea Bernardei Soledade poate coti usor spre o lume ireala, cu tendinte suprarealiste, daca alegi sa urmezi alt curs al interpretarii decat cel privind imaginea unei lumi tulburate, unde violenta, cruzimea, incestul si excesele sunt la ele acasa. Cartea poate fi rodul unui scenariu ireal, despre o lume paralela, atemporala, unde regulile sunt inversate. O lume a matriarhatului si a complicitatii feminine lascive, in care saua abia pusa pe un cal salbatic miroase a parfum de femeie navalnica, iar pumnalul si crucifixul pot sta unul langa altul fara sa mire pe nimeni.
Acest roman este debutul care anunta succesul unuia dintre cei mai buni scriitori contemporani. La numai 23 de ani, Raimundo Carrero impresiona prin analiza psihologica a unei lumi stranii, arhaice, prin forta personajelor conturate si prin abilitatea de-a mentine treaza atentia cititorului, imbinand misterul, erotismul, umbrele si voluptatea jocului dintre lava inconstientului si realitatea de la suprafata.
Lupta dintre lumina si intuneric, dar si pasiunile tulburatoare din lumea eroinei pregateau terenul pentru alt roman despre patimile omului din tinuturile salbatice – Greutatea umbrei.
Puteti comanda online romanul Povestea Bernardei Soledade –pantera din sertao de pe site-ul Editurii Univers.
Autor: | Raimundo Carrero | An aparitie: | 2013 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Povestea Bernardei Soledade –pantera din sertao | Pret: | 14.90 RON |
Nr. pagini: | 128 | Editura: | Univers |
Subiecte: _Autor: Raimundo Carrero, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »