Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Pedro Almodovar – Patty Diphusa

Articol postat de

Pedro Almodovar - Patty DiphusaAutor: Pedro Almodovar;
Titlu: Patty Diphusa;
Anul aparitiei: 2008;
Autorul recenziei: Adriana Gionea;

Ce ar fi fost Madridul fara Pedro Almodovar? Probabil imaginea unei capitale pline de repere culturale furnizate in clisee, un mozaic de influente, dar niciodata nu si-ar fi dezvaluit zonele ce tanjeau dupa o revigorare artistica si nici dramele nascute in vibratia stridenta a placerilor urbane. Orasul ii ofera lui Almodovar o viziune inedita asupra universului feminin mutilat de singuratate, frustrare si incatusarea angoasanta a disperarii. Dar nu pelicula este prima forma de exteriorizare a talentului sau, ci paginile revistelor underground. In revista La Luna apare Patty Diphusa, prima ipostaza a feminitatii privite prin ochii regizorului spaniol.

Legatura lui Pedro Almodovar cu Madridul avea sa se formeze cu mult timp inaintea aparitiei filmelor sale. Evadat din platitudinea austera a educatiei rurale, Almodovar gaseste in capitala Spaniei o oaza de libertate, in care granitele unei morale patriarhale se estompeaza, permitand o incursiune frenetica si lucida printre noile tentatii culturale.

Patty Diphusa este protagonista unui roman aparut in anii ’80, in care Almodovar isi imagineaza autobiografia unei dive din lumea filmelor pentru adulti, iar cititorii vor descoperi ca “diva” nu este deloc o etichetare exagerata pentru o vedeta considerata depravata.

Inzestrata cu o sinceritate naucitoare si autoironica, Patty reuseste sa-i dezarmeze cu umorul sau pana si pe dispretuitorii moralisti:

Se pot spune vrute si nevrute, dar eu sunt, inainte de orice, o actrita. De ce s-o ascund? Si-apoi, sa nu va fie teama de cuvinte: nu numai ca am un trup care-i innebuneste pe barbati, dar sunt, in plus, si desteapta. Insa nu arat asta decat din cand in cand. Nu este de dorit sa dezvaluim populatiei masculine ca, sub infatisarea de papusa-Barbie-super-star, o femeie poate ascunde o mare inteligenta.

Histrionismul lui Patty Diphusa devine un decor tulburator pe care se proiecteaza siluetele unui oras paralel, negat cu o ipocrizie vehementa, dar foarte ravnit.

Frumusetea degradanta a lui Patty il insoteste pe cititor intr-un periplu madrilen ispititor, intr-un inconstient urban unde colcaie frenetic pulsiuni ce erup in convulsii erotice finalizate introspectiv. Patty reuseste sa inregistreze fiecare urma emotionala, analizand toate nuantele pierzaniei solitare.

Am inteles ca sunt, din fire, o femeie singura si complicata. Viata mea, ca si povestirile mele, e foarte organizata, dar ii lipsesc tocmai nodurile care s-o inchege si un deznodamant fericit.

Viata controversata a divei ce trezeste fantezii blamate devine o scena pe care se perinda personaje excentrice vicioase, cotropite de fascinatia placerilor interzise, procurate prin posedarea sexuala a lui Patty. Toti o vor pe Patty, de la adolescentul burghez dominat de complexul oedipian, la boemii pierduti in transe narcotice.

In anii ’80, un personaj ca Patty Diphusa devine constient ca socul moral provocat de tabuuri remodeleaza destinul artistic al unei decade. Apetitul curiozitatii iscat in jurul ei o transforma intr-o muza decadenta, dar greu de ignorat ca provocare estetica, la fel ca si fotoromanele in care este protagonista.

Patty Diphusa este prima dovada ca talentul lui Pedro Almodovar consta in descoperirea profunzimii umane chiar si acolo unde aparentele insista sa arate numai mizeria si viciul carnal compulsiv.

Pe langa romanul Patty Diphusa, volumul mai contine marturii ale regizorului privind evolutia sa in lumea filmului, precum si un autointerviu.

Munca nu ma destinde, dimpotriva, imi deschde usile altor insatisfactii. Ceea ce nu inseamna ca ea nu profita de mine. Iubesc, intr-adevar ceea ce fac, dar nu practic niciodata autocomplezenta: cand termin un disc sau un rol ma simt mai rau decat inainte de a-l incepe. Am rapid nevoie sa ma arunc intr-un nou proiect. Sunt o centrala electrica plina de idei haotice, de lacune culturale si de sentimente contradictorii. Pudoarea, nesiguranta si ideea de a nu ramane cu bratele incrucisate, iata celelalte elemente motorii ale acestei centrale.

Cititorii vor descoperi un artist indragostit de Madrid, devenit un alter-ego urban menit sa alunge toate traumele din perioada rurala a vietii sale. Pentru cineastul spaniol, orasul devine un creuzet in care libertatea absoluta amesteca febril experiemente artistice nonconformiste cu ample defulari emotionale si descatusari deviante.

Madridul e la fel de vast ca fiinta umana. La fel de contradictoriu si diferit. Precum omul purtator de mii de masti, Madridul reprezinta pentru mine o mie de orase intr-unul singur.”

Expresivitatea socanta, dar lucida, imortalizata mai tarziu cu ajutorul peliculei, ramane definitorie si pentru proza lui Almodovar. Puteti comanda online Patty Diphusa de pe shopul Cotidianul.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.9/10 (7 votes cast)
Pedro Almodovar - Patty Diphusa, 9.9 out of 10 based on 7 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Patty Diphusa, _Comentator: Adriana Gionea, Colectia: Cotidianul, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.