Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Paulo Coelho – El Alquimista

Articol postat de

Autor: Paulo Coelho;
Titlu: El Alquimista;

Multi ii pun romanele pe raftul « placerilor vinovate ». Altii mimeaza amnezia cand aud numele de Paulo Colho, simtindu-se rusinati de perioada in care mai aveau si escapade livresti comerciale. Dar exista si iubitori ai lecturii captivati de Alchimistul, unul dintre cele mai citite romane din ultimii ani, spre disperarea acelora care sustineau ca-i doar inceputul unei apocalipse culturale, operele marilor scriitori fiind inlocuite de aforismele facile distribuite de autorii care au si un PR-ist bun. Indiferent de categoria in care te regasesti, sigur ai auzit de Alchimistul, iar daca abia te-ai apucat de studiat limba spaniola si vrei sa-ti faci incalzirea inainte de a trece la Cortazar sau Borges, poti citi varianta in limba lui Cervantes a romanului.

Am citit Alchimistul in primul an de liceu, perioada in care incep cu adevarat marile calatorii si experiente literare. Se descopera autori, stiluri, apoi se formeaza gusturile. Ispitita de indemnarile unor apropiati, am ajuns la romanul scris de Coelho, exact in anul descoperirii sale de catre publicul din Romania. Dupa traducerea acestui roman, scriitorul brazilian a inceput sa fie la moda si in tara noastra. Atunci am observat ca, fara sa vrea, devenise controversat, desi temele abordate erau cumintele. Impartise cititorii in doua tabere: cei pasionati de opera lui, care l-au trecut imediat pe lista autorilor preferati, asteptand cu infrigurare sa-i fie traduse noi romane, si cei grabiti sa-l huleasca.

De obicei nu ma implic in bataliile cititorilor, macar in lumea cartilor sa fie putin mai multa pace si toleranta. Intr-adevar, Coelho nu e Jorge Amado, nici Raimundo Carrero (daca vrem sa-l raportam la viata literara din tara natala), dar nu consider ca poate fi socotit cel mai prost scriitor. Este mai degraba un povestitor abil, care a putut demonstra, prin Alchimistul, ca poti fi vinde bine si prin absenta scenelor de sex insirate fara vreo noima in structura narativa. Atunci despre ce a fost vorba in roman? Paulo Coelho se foloseste de povestea unui pastor sarac din Andaluzia pentru a reinterpreta miturile initierii si ale cautarii de sine. Personajul sau paraseste un mediu arid pentru a cauta o comoara. Ajunge tocmai in partea de nord a Africii, pana la piramide. In drum ii apar tot felul de personaje bizare, dar pitoresti, la granita dintre fabulos si real. Printre acestea, un alchimist si o frumoasa araboaica, pe nume Fatima.

Gasirea comorii este doar un pretext. Eroul din romanul scris de Coelho are o alta menire. Aceea de a cunoaste alte spatii culturale si de a invata cum sa-si exploreze lumea interioara. Scriitorul mizeaza pe vechea tema, prin care se nu se poate da gres: calatoria spirituala, devenita si o lectie de viata. Comoara va fi gasita de pastorul andaluz acolo unde se asteapta mai putin. Dar nu mai este la fel de mare. Desi pretioasa, va fi eclipsata de aventurile traite in timpul periplului nord-african.

Alchimistul se dovedeste a fi o lectura numai buna pentru zilele de vara. Unora le va aminti de vacantele petrecute in micuta gradina a bunicilor, unde imaginatia si fructele coapte imblanzeau amiezile caniculare. Puteti comanda online varianta in limba spaniola de pe site-ul librariei Trasto.

Autor: Paulo Coelho An aparitie: 2011 (actuala editie)
Titlu: El Alquimista Pret: 55 RON
Nr. pagini: 264 Editura: Booket (Libraria Trasto)
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Paulo Coelho - El Alquimista, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Paulo Coelho, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.