« Lista pentru Dragobete | Pagina principala | Alvaro Pombo – Mostenirea Matildei Turpin »
Neslihan Acu – Ce nimic frumos, dragostea
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Neslihan Acu;
Titlu: Ce nimic frumos, dragostea;
In cartierele boeme din Istanbul, doi tineri isi unesc nu doar singuratatile asurzitoare, ci si obsesiile, durerile si emotiile incandescente, intr-o poveste intensa, atat de bine spusa de scriitoarea Neslihan Acu. Citind romanul despre aeriana si timida Aysel, capabila sa puna stapanire pe mintea unui sarlatan afectiv ce-a purtat urmele traumelor din copilarie, am descoperit inca o autoare care ma determina sa consider Istanbulul o destinatie importanta pe harta mea literara. Cartile scrise de Orhan Pamuk mi-au dezvaluit un Istanbul magic, iar cartea lui Neslihan Acu m-a facut sa caut imagini ale cartierelor si ale arterelor intortocheate, care au inghitit fiecare moment dramatic trait de cei doi protagonisti ai romanului sau. Ce nimic frumos, dragostea poate fi confundat cu titlul care anunta o lectura siropoasa, usoara, perfecta pentru scenariul unei comedii romatice, pline de petale roz. Nu fa pripiti! Coperta este inselatoare! Nu veti gasi dragostea in culori pastelate. Dimpotriva, paginile vorbesc despre acele sentimente care zguduie din temelii personalitatea si creierul deznadajduitilor. Pentru ei, dragostea vine in baruri ticsite de fum, unde amorezii lasati pe drumuri de viata pe care nu o mai inteleg se ghemuiesc asemenea unor pisici infrigurate. Asa sunt Tarik si Aysel. Doi oameni care s-au nascut in singuratate, abandonati in propria familie, dar avand o mare foame de afectiune, foamea unor fiinte salbaticite, care nu stiu sa iubeasca decat prin dureri, separari si dependente afective. Povestea lor de iubire poate fi un cantec frumos si plin de talc, imprimat pe un disc zgariat de violentele timpurii, incat dragostea si ura nu se mai disting.
Romanul scris de Neslihan Acu te acapareaza si te consuma. Nu ai cum sa nu rezonezi cu dramele personajelor, indiferent daca ai trecut prin experiente asemanatoare sau nu. Vei fi surprins de agerimea observatiilor psihologice, sofisticate, si de lirismul prelins intr-o relatie distrugatoare, in care protagonistii experimenteaza masochismul unui dependent care va mari doza ori de cate ori simte ca poate pierde obiectul placerii. Unde se termina placerea si incepe atasamentul, unde se opreste dorinta pentru a se transforma in trairi adanci? Pentru Tarik si Aysel nu exista un raspuns clar. Relatia lor a inceput printr-un joc superficial, coplesit de sexualitate, dar s-a terminat printr-o fuziune afectiva ce le-a topit orice traire din afara cuplului. Ei si-au construit scenariul de viata asemenea celor care nu au avut niciodata un trecut al lor, asadar nimic de pierdut, si carora nu le-a fost deloc teama de o pasiune ce le-ar fi mistuit existenta.
Inainte sa vagabondeze pe strazile si prin barurile hippiotilor intelectuali din Istanbul, inhaland invataturile artistilor libertini despre filosofie, literatura, psihanaliza si eliberare sexuala, Tarik a fost modelul tipic de copil sarac, abrutizat in mijlocul unui cartier mizer, unde lipsurile si normele religioase ii faceau pe amarati habotnici, meschini si pregatiti in orice moment sa se napusteasca asupra oricarei libertati a trupului si a mintii. Batut mai mereu de un tata ranchiunos, care-si teroriza intreaga familie, se refugiaza in cartile despre comunism, apoi se alatura unui grup de revolutionari. In ciuda inteligentei, pornirile impotriva sistemului duc la exmatricularea lui. Nu termina nici macar gimnaziul, dar setea de cunoastere il poarta spre scoala vietii si prin inchisorile politice. Cand iese din carcera, isi promite sa traiasca departe de orice ideal revolutionar care l-ar putea readuce in camerele torturilor. Mai spera sa ajunga un impostor hedonist, care sa poata absorbi orice idee complicata emisa de intelectualii din cafenelele orasului, citeste mult, avid sa gaseasca in ideile filosofilor si ale phihanalistilor alibiul pentru dorinta lui de-a se transforma intr-un usuratic rafinat. Epateaza, sfideaza provocator si isi creeaza aura unui seducator uns cu toate alifiile, intepator, nesuferit si, in acelasi timp, irezistibil.
Pe acest Tarik ispititor, ce vroia sa mascheze lipsa educatiei si ura pentru lasitatea semenilor care preferau cafenelele in loc sa-i auda strigatele din inchisoare, il intalneste Aysel. Era victima sigura pentru ispititorul ce-a transformat cinismul si libertinajul in armura copilului visator, dar speriat. Aysel nu si-a cunoscut mama, prima sursa de afectiune, iar tatal incapabil sa-si exprime trairile, alegea companiei sticlei pline cu alcool in locul clipelor petrecute alaturi de fiica lui, care tanjea dupa atentie. In centrul vietii ei, Aysel vedea multa singuratate, stinsa, din cand in cand, de preocuparile artistice. De Tarik a unit-o vagabondajul emotional, ea fiind in cautarea unei fiinte care sa-i ofere caldura umanizanta, necunoscuta pana atunci. Tarik este intrigat de naivitatea ei si de pudoarea misterioasa, care ascundea o mare curiozitate. O seduce, Aysel devenind pariul secret pe care orice mare cuceritor si l-a facut cu el insusi in fata unei femei indaratnice. Nu avea sa ghiceasca puterea lui Aysel de a-l subjuga, desi, la randul ei, ajunge sa fie dependenta de acesta. La inceput i se va supune, fiind eleva mai putin stiutoare a unui seducator versatil, dar in final il va secatui, devenind chiar ea sursa unor sentimente ravasitoare, de care Tarik s-a ferit mereu.
Se cearta, se ranesc, apoi se impaca. Privit de la nivelul superficial, cuplul pare desprins din filmele despre vedeta rock si fata cuminte. Dar cititorul rabdator va cumpani indelung la pasajele in care scriitoarea turca insista sa analizeze gandurile si trairile celor doua personaje, incat ai impresia ca nu mai poti trasa bine linia dintre victima si calau, dintre seducator si cel ispitit. Cuplul format din Tarik si Aysel este un labirint uman, in care s-au contopit doua personalitati adanci, capabile numai de trairi clocotitoare.
Tarik si Aysel nu stiu cum sa defineasca linistea, cu toate c-au tanjit candva dupa confortul emotional. Intalnindu-se dupa douazeci de ani in apartamentul saracacios unde Aysel scrie un roman inspirat din trecutul comun, acestia se intreaba cat a fost obsesie, cat a fost dorinta de-a restaura o afectiune pierduta in copilarie si compensata prin simbioza din relatiile de cuplu, cat a fost dependenta si cat a fost autenticitate in relatia lor. Isi retraiesc amintirile, reprosurile, geloziile si faptele necugetate. La final ar fi ramas golul regretelor daca amandoi n-ar fi recunoscut ca asa-zisa tihna le devenise o dorinta straina cand s-au cunoscut langa relicvele unor idealuri imbacsite. Citatul de la inceputul romanului, preluat dintr-un film: Un peste si o pasare s-au indragostit unul de altul…Insa unde sa-si faca un cuib al lor? prevesteste dramele celor doua personaje. Cand era inchis, Tarik si-a dorit sa devina pasarea dintr-un roman scris de Jerzy Kosinski, iar Aysel era pestele abandonat, care a tot ratacit pe strazile orasului, in cautarea unui ocean de umanitate.
Puteti comanda online romanul Ce nimic frumos, dragostea de pe site-ul editurii Univers.
Autor: | Neslihan Acu | An aparitie: | 2012 (actuala editie tradusa) |
Titlu: | Ce nimic frumos, dragostea | Pret: | 24.90 RON |
Nr. pagini: | 288 | Editura: | Univers |
Subiecte: _Autor: Neslihan Acu, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »