Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Moacyr Scliar – Razboiul din Bom Fim

Articol postat de

Autor: Moacyr Scliar;
Titlu: Razboiul din Bom Fim;

Copilaria ne invata cum sa exorcizam fricile si cum sa reconstruim lumea prin joc. Luam in stapanire un mediu ostil si-i punem la punct pe toti cei ce ne sperie, pe care ii acuzam de nefericirea noastra. Cand ne jucam, salvam ce nu mai putea fi salvat, aveam tot ce ni se refuza si ne faceam dreptate, macar in imaginatie. Tot prin jocuri, cativa pusti dintr-un cartier evreiesc ridicat intr-un oras brazilian vor sa-i invinga pe nazisti. Vestile despre ororile din Europa anilor ’40 ajung pana la imigrantii din cartierul Bom Fim, inclusiv la urechile copiilor speriati. Dupa nopti in care stingeau luminile pentru a nu le fi bombardate casele, se inchipuiau niste bravi luptatori impotriva spionilor nazisti deghizati in oamenii respectabili si in profesorii care le spuneau elevilor ca evreii sunt asupritorii asupritorilor, mamele si tatii nedreptatilor. Scriitorul brazilian Moacyr Scliar, urmas al emigrantilor plecati din Basarabia pentru a scapa de pogromuri, a scris, in primul rand, un roman al inocentei si al umanizarii intr-o perioada a segregarii culturale. Razboiul din Bom Fim este un roman despre viata, despre forta prieteniei, a tolerantei si a duiosiei ramase din perioada copilariei.

Scriitorul brazilian construieste un tablou aparte al razboiului. Nu picteaza moarte, sange si arme, ci violonisti care zboara inainte de-a fi raspusi de boala, exact ca-ntr-o pictura a lui Chagall, apoi preia detalii din opera lui Kafka, restaurate in gama realismului magic sud-american si adauga interpretarile originale ale jocurilor din copilarie. Personajele din romanul Razboiul din Bom Fim sunt niste copii maturizati inainte de vreme, dar insuficient de pragmatici pentru a renunta la fantezia care-i fereste de imaginile sumbre ale razboiului.

In ochii acestor copii, vanatoarea de nazisti este, de fapt, proba de foc a prieteniei. Nu vor sa pedepseasca. Ei cauta, mai degraba, solidaritatea, loialitatea amicitiei si raspunsurile in fata nedreptatii. Ar vrea sa cunoasca motivele din spatele rasismului, se infurie cand un camarad se lasa infrant de o Mata Hari deghizata in fata unei familii de nemti, cand ar fi trebuit sa ofere un raspuns castigator la concursul de cultura generala, si invata cum frica ii transforma pe cei haituti din cartierul evreiesc in fiintele care se inchid in propria lume.

Bom Fim este cartierul evreilor stigmatizati, dar si al celor speriati de legendele negative puse in carca locuitorilor din cartierul african. Este latura cinica a segregarii, in care o parte dintre victimele discriminarii preiau, inconstient, dispretul agresorului. Dar in jocul baietilor din Bom Fim are loc si mulatrul urias, care-i impartaseste celui devenit seful cetei o parte dintre secretele adultilor, invatandu-l ca, uneori, regele poate simti tristetea insingurarii. Joel este acest rege din Bom Fim, care vrea sa-i alunge pe nazisti si pe toti spionii lor din cartier.

Desi viata familiei sale cunoaste rasturnari dramatice, Joel se incapataneaza sa-si creeze o lume paralela, in care fratele sau pluteste deasupra orasului, cantand la vioara si dupa moarte, iar prietenia este singura care merita a fi luata in serios. Din pacate, razboiul adultilor le influenteaza viata pustilor din Bom Fim chiar si dupa terminarea luptelor din Europa. In cartierul brazilian toti se resping. Catolicii ii umilesc pe copiii evreilor, iar copiii evreilor, peste ani, le vor purta ranchiuna locuitorilor nemti, invinovatindu-i de colaborare nazista. Ura, furia, revolta si razbunarea curg de-o parte si de alta, implicandu-i si pe cei nevinovati. Cand parintii copiilor din Bom Fim intra in razboi, nimeni nu se mai poate declara neutru.

Scriitorul Moacyr Scliar prezinta dramele comunitatii evreiesti din perspectiva emigrantilor est-europeni ajunsi in America Latina. Firul narativ este alimentat mereu de povestile (uneori bizare) tesute in jurul personajelor secundare. Aceste povesti sunt intesate de simboluri si metafore ale durerii umane, care vor declansa emotii puternice in sufletul cititorului, indeferent de spatiul cultural din care provine. Talentul autorului consta in abilitatea de a trece de la umor la teama, de la inocenta copiilor la intoleranta adultilor. Toate aceste trairi contradictorii se infasoara in jurul identitatii si a dezradacinatilor care-si apara memoria.

Razboiul din Bom Fim este genul de carte pe care nu o lasi din mana pana ce nu o termini. Fiecare pagina este surprinzatoare prin asocierea de imagini, stari si detalii memorabile. Moacyr Scliar nu cunoaste granitele impuse relatiei fictiune-verosimil. Sa nu fiti suprinsi de aparitia unor imagini suprarealiste in mijlocul unor descrieri de un realism nefiltrat. Multe scene prin care sunt redate intamplarile din cartierul evreiesc par desprinse din picturile realizate de Marc Chagall. Peste ani, casutele vechiului Bom Fim au fost inlocuite de cladiri moderne, dar, in tabloul imaginat de scriitor, zidurile cladirilor uniformizate ascund sunetele unui violonist care putea zbura peste cartierul pustilor ce le-au pus gand rau nazistilor.

Puteti comanda online cartea Razboiul din Bom Fim de pe site-ul editurii Univers.

Autor: Moacyr Scliar An aparitie: 2011 (actuala editie)
Titlu: Razboiul din Bom Fim Pret: 14.90 RON
Nr. pagini: 128 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Moacyr Scliar - Razboiul din Bom Fim, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Moacyr Scliar, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.