Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mircea Ifrim, G.C. Pienescu – Navigand in furtuna. Pagini din istoria nescrisa a medicinii

Articol postat de

Autor: Mircea Ifrim, G.C. Pienescu;
Titlu: Navigand in furtuna. Pagini din istoria nescrisa a medicinii;

Volumul Navigand in furtuna prezinta o imagine a modului in care au evoluat studiul medicinei in tara noastra, aplicarea valorilor etice si un intreg context legislativ referitor la una dintre profesiile despre care s-a spus mereu ca-l apropie pe om de lumea divina. In mijlocul unor stiri ce scot din ce in ce mai mult la suprafata abuzurile si coruptia din spitale, doctorul Mircea Ifrim si unul dintre marii exegeti ai operei lui Tudor Arghezi, G.C. Pienescu, vor sa aminteasca si de personalitatile care au transformat juramantul anticului Hippocrates intr-un crez. Nu lipsesc nici acele detalii revoltatoare referitoate la jocurile de culise aparute cand lumea academica si traficul de influenta la nivel inalt se intalnesc.

Cartea prezinta evolutia universitara a lui M., pseudonimul doctorului Mircea Ifrim. Atmosfera din facultate, curajul medicilor care i-au influentat viata profesionala, oferindu-i un exemplu personal, din care nu lipseau respectul pentru omul aflat in suferinta si autoperfectionarea, si lupta pentru supravietuire dusa mai ales de intelectualii ce-au refuzat abdicarea morala in fata tovarasilor analfabeti sunt temele principale abordate in acest volum.

Aceste pagini alcatuiesc un document care se digera greu, mai ales din cauza numeroaselor controverse aparute in jurul Universitatii din Oradea, de care s-a legat si o parte din activitatea lui Mircea Ifrim. Renumitul medic face o radiografie a relatiei dintre promovarea cadrelor medicale competente si masinatiunile politice din perioada comunista si postdecembrista. Numit consilier la Ministerul Invatamantului, Mircea Ifrim a putut avea acces la partea nevazuta a procesului de admitere in anumite centre universitare din tara si la selectia unor cadre didactice. A depistat incompetenti si a cercetat abuzuri, ce l-au implicat in multe conflicte deoarece, asa cum declara in paginile cartii, a deranjat multe rude ale unor persoane sus-puse, atat in perioada dictaturii, cat si in cea democratica.

Nu lipsesc din cartea sa nici portretele unor ministri din garda veche, pe care i-a cunoscut in perioada in care a fost numit consilier, asadar cititorul va descoperi toate verigile care au dus la dinamica sistemului de sanatate actual, spitalul fiind rezultatul unor politici adesea vulnerabile in fata unor interese personale si economice meschine, din care pacientul nu face parte. Indiferent de opiniile si articolele scrise despre scandalurile din centrele universitare sau despre afacerile cu diplome false, ce au transformat anumite clinici in macelarii, cititorul va ramane cu o perspectiva mai larga asupra problemelor din sistemul sanitar, care incep cu examenele de admitere si cu selectia cadrelor universitare, continua prin excluderea unor profesionisti vizionari din mediul de invatamant sau din comisiile in care sunt dezbatute legi si se termina cu demnitatea cadrelor medicale, nevoite sa reziste in mizeria unei societati unde neputinta si zicala “fiecare se descurca asa cum poate” au devenit noile busole…care duc spre cangrena.

Puteti comanda online aceasta carte de pe site-ul editurii Vremea.

 

Autor: Mircea Ifrim, G.C. Pienescu An aparitie: 2012
Titlu: Navigand in furtuna. Pagini din istoria nescrisa a medicinii Pret: 34.20 RON
Nr. pagini: 512 Editura: Vremea
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 6.3/10 (6 votes cast)
Mircea Ifrim, G.C. Pienescu - Navigand in furtuna. Pagini din istoria nescrisa a medicinii, 6.3 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: G.C. Pienescu, _Autor: Mircea Ifrim, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vremea | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.