« Mircea Ifrim, G.C. Pienescu – Navigand in furtuna. Pagini din istoria nescrisa a medicinii | Pagina principala | Elif Shafak – Bastarda Instanbulului »

Carmen Amoraga – El tiempo mientras tanto
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Carmen Amoraga;
Titlu: El tiempo mientras tanto;
Romanul El tiempo mientras tanto aminteste putin de filmul Hable con ella!, regizat de Pedro Almodovar. In locul celor doi protagonisti care se imprietenesc in timp ce-si destainuie suferintele in fata unor femei aflate intr-o stare grava, Carmen Amoraga introduce doua personaje feminine ce stau la capataiul fiintei ce le-a umplut viata de afectiune. Una este mama de care s-a indepartat in copilarie, cealalta este cea mai buna prietena.
Maria Jose, protagonista romanului, sufera un accident de masina tocmai in momentul in care pare sa-si fi gasit fericirea langa cel pe care-l iubea inca din adolescenta. Dupa accident, trecutul ei va fi privit altfel de cei apropiati, ce i-au inteles prea tarziu trairile si dramele. Ajunsa in camera spitalului, ea se oglindeste diferit in amintirile persoanelor dragi, readuse la viata dupa accident. Pentru mama ei, Pilar, Maria Jose a fost copilul usor obez si fragil afectiv, care s-a indepartat brusc pentru a se retrage in lumea cartilor si-n discutiile interminabile cu prietena de suflet. Ultimele cuvinte schimbate intre mama si fiica tin de vesnicele dialoguri aprinse, Maria Jose preferand sa poarte discutii numai cu tatal ei. Mama nu mai poate ajunge la secretele acesteia, in schimb, pentru Marga, ea ramane cea mai buna prietena.
Cand Pilar o intalneste pe Marga la capataiul fiicei, resimte acea invidie si gelozie pe care le-a trezit mereu relatia dintre cele doua. Pilar s-a simtit nedreptatita de atitudinea ostila a Mariei Jose fata de ea, in timp ce Marga, prietena ei, beneficia de toata atentia la care visa mama. Fata de Marga, Maria Jose nu avea secrete, in timp ce mamei ii ascundea pana si numele viitorului sot. Cand Marga se hotaraste s-o viziteze pe Maria Jose in fiecare miercuri, Pilar incepe sa-i devina apropiata pentru a-si intelege mai bine fiica. Prietena din copilarie ajunge sa joace rolul unui jurnal, reluand sirul amintirilor care n-au mai ajuns insemnari dupa ce Maria Jose a implinit saisprezece ani. Acolo unde jurnalul se termina, memoria Margai continua sa-i povesteasca lui Pilar despre trecutul fiicei de care s-a indepartat.
Despre Maria Jose, cea mai buna prietana, avea sa spuna ca era o femeie speciala, dar lipsita de noroc. Isi dorea bucurii simple, daruia si tanjea dupa afectiune, fiind capabila sa astepte ani in sir atentia celui de care s-a indragostit cand avea paisprezece ani. Toata existenta i s-a invartit in jurul setei de afectiune, a celui mai bune prietene si a lui Joaquin, singura mare iubire, incercand sa dea uitarii acea relatie amara si tensionata avuta cu mama ei. Totusi, accidentul si coma din care nu va mai putea iesi, ii aduc laolalta pe toti cei de care a fost legata. Ce nu i-au spus in timpul vietii, ii vor destainui in ultimele clipe. Asa va putea cunoaste motivele din spatele tristetii ascunse de mama ei si mascate printr-o atitudine rece si artagoasa.
Timp de cateva luni, corpul Mariei Jose devine o metafora pentru cei din jur. Parintii, barbatul iubit si prietena de suflet incep sa constientizeze toate momentele in care au fost vii doar fizic, dar morti din punct de vedere afectiv. La capataiul ei isi aminteau toti anii in care au preferat letargia rutinei drept o iluzie a confortului, stingandu-si foamea de viata in relatii si-n alegeri conventionale si declarand apoi ca nu asa doreau sa-si duca zilele. Mama ei ii povesteste despre marile deceptii amoroase si materne, care au invatat-o cum este sa mori de mai multe ori. Pilar si Maria Jose au trait mai mult despartite afectiv decat unite, desi au fost mama si fiica, descoperind prea tarziu amanuntele din trecut ce le-ar fi apropiat.
In jurul patului de spital se tes povesti sau biografii pline de fragilitate si candoare neexprimate la timp, dar scoase la suprafata de scriitoarea Carmen Amoraga, interesata sa le arate cititorilor acele trairi despre care toti cei ce te-au dezamagit nu-ti vorbesc, desi te-ar fi ajutat sa-i intelegi sa sa-i pastrezi aproape, la final.
Prin romanul El tiempo mientras tanto, cititorul vede cum se intersecteaza lumi diferite pe coasta Spaniei, Carmen Amoraga dorind sa aminteasca si de probleme societatii contemporane, introducand alte doua personaje: o ingrijitoare din Cuba si un imigrant ilegal din Senegal. Talentul autoarei de-a reda starile interioare ale personajelor folosindu-se de interpretarile adanci ale observatiilor psihologice si aplecarea spre acele drame ale omului contemporan, devenite un limbaj comun dincolo de granite, amintesc de o alta scriitoare apreciata in spatiul iberic, Dulce Chacon.
Puteti comanda online romanul El tiempo mientras tanto de pe site-ul librariei spaniole Trasto.
Autor: | Carmen Amoraga | An aparitie: | 2010 (actuala editie) |
Titlu: | El tiempo mientras tanto | Pret: | 45 RON |
Nr. pagini: | 304 | Editura: | Planeta |
Subiecte: _Autor: Carmen Amoraga, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »