Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Matei Visniec – Domnul K. eliberat

Articol postat de

Autor: Matei Visniec;
Titlu: Domnul K. eliberat;

In 1987, Matei Visniec fuge din Romania comunista. Eliberarea este presarata cu noi temeri, semanand cu anxietatea prizonierului obisnuit sa aiba un program fix dupa care sa-si duca existenta. Domnul K. eliberat este un omagiu adus lui Kafka, dar si prizonierului dintr-o societate absurda, aflat in cautarea unui alt scop existential, in afara de supravietuirea psihologica.

Matei Visniec a evadat pentru a cunoaste Parisul. Domnul Kosef nu stie incotro sa plece. A fost un prizonier rabdator. Nu s-a rasculat, iar ziua in care i-a fost anuntata eliberarea l-a gasit pierdut in ceata unei vieti fara perspective. Gardienii au devenit mai prietenosi, i-au dat tigari, l-au dus in bucataria amenajata doar pentru ei si l-au lasat sa petreaca mai multe ore in afara celulei. Totusi, Kosef astepta ca macar unul dintre acestia sa-i spuna cand va putea iesi pe usa inchisorii.

Statutul sau devenise fantomatic, ratacit printre procedurile sistemului. Nu mai primea hrana, ca doar era liber, nu mai figura in registrele inchisorii, desi inca nu parasise incinta. Sa-i lase pe gardieni sa aduca in discutie plecarea definitiva sau ar trebui sa-si asume responsabilitatea de a le reaminti de statutul sai incert ? Intre timp s-a strecurat dincolo de ziduri, a muscat dintr-un mar aromat, crescut in libertate, apoi si-a amintit ca mai purta inca haina cu dungi, riscand sa fie respins de cei din jur, speriati. Se intoarce la inchisoare, dar este descumpanit cand isi gaseste celula ocupata de alt condamnat. Deodata s-a simtit deposedat, uitat. Puteau sa mai astepte putin pana sa-i ia definitiv celula ocupata atatia ani!

Teama lui Kosef este o metafora a fiintelor alienate in marea detentie colectiva numita “dictatura”. Dorinta de a se afla in libertate apartine firescului, dar in societatile totalitare firescul este inabusit. Prizonierii incep sa le fie recunoscatori gardienilor pentru concesii marunte, iar libertatea este, mai nou, confundata cu dezordinea. Pentru Kosef, libertatea pare a fi un nou haos.

Cand ajunsese in dreptul portii si vazu ca, intre timp, cineva o inchisese, Kosef J. aproape ca scosese un urlet de furie. Era furios pe sine, in primul rand, ca se lasase ademenit in halul acela. Cuvantul ademenit ii suna confuz. Se lasase pur si simplu tarat de un instinct extrem de primar, de o iluzie infantila, de o himera. Isi pusese in joc toata situatia sa, tot ceea ce abia se infiripase in noua lui postura de om eliberat. Cum se va justifica in fata celor doi batrani gardieni? Cu ce ochi or sa-l mai priveaca acum? Va mai putea folosi chiuveta lor si va mai putea manca in bucatarie?

In libertate nu-i mai dirijeaza nimeni gesturile sau intentiile. In detentie avea un punct fix de intoarcere, o celula. Mai mult, avea un refugiu pus la dispozitie de altii, el trebuia sa se lase inchis dupa ce-a muncit la gradina cu zarzavaturi din curtea inchisorii. Afara, insa, Kosef va trebui sa invete cum sa-si caute noul adapost si, mai ales, sa invete cand va trebui sa revina si cand sa plece.

Perioada asteptarii se prelungeste. Kosef nu poate sta nici in celula si nici nu poate iesi din curtea inchisorii. Singura modificare din regimul detentiei: gardienii ii arata fata umana. Bataile sun inlocuite de marturisiri. Matei Visniec suprinde trecerea abrupta de la stadiul de victima la cel de agresor. Fostul incarcerat va deveni gardian, imprastiind panica si agresandu-i, la randul sau, pe cei proaspat incarcerati. Te intrebi pana unde va merge dezumanizarea. Va deveni Kosef “unul de-al lor”? Ii va suspune pe ceilalti la aceleasi cazne, imitandu-i pe cei care i-au aratat ororile din captivitate?

Matei Visniec descrie perfect absurdul din societatile inchise, unde libertatea se pedepseste cu autoculpabilizarea, iar mutilarea umanitatii, survenita in momentul dezvoltarii unei (aparente) simpatii fata de tortionari, este un bizar mecanism de aparare. Complicitatea sufleteasca dintre prizonier si gardian se naste din obisnuintele care-au inlocuit gandurile, intr-un creier spalat.

Puteti comanda online Domnul K. eliberat de pe site-ul editurii Cartea Romaneasca.

Autor: Matei Visniec An aparitie: 2010
Titlu: Domnul K. eliberat Pret: 19.73 RON
Nr. pagini: 280 Editura: Cartea Romaneasca
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Matei Visniec - Domnul K. eliberat, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Matei Visniec, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Cartea Romaneasca | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.