Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Yasunari Kawabata – Lacul

Articol postat de

Autor: Yasunari Kawabata;
Titlu: Lacul;

Cititorii pasionati de opera lui Yasuri Kawabata, laureat al Premiului Nobel, au inca o surpriza din partea editurii Humanitas. De curand a fost tradus romanul Lacul. In acelasi volum au mai aparut doua povestiri ale autorului japonez: Grabnic se va scututa si Bratul. Alegerea traducatorului a fost inspirata. Cititorii vor descoperi un Kawabata mai intunecat, apeland la observatia psihologica din ce in ce mai abrupta si la imaginile in culori adanci.

Lacul aduce in prim-plan un personaj intalnit mai des in proza unui alt mare scriitor japonez, Yukio Mishima. Pe numele sau Momoi Ginpei, el face parte din categoria protagonistilor care jongleaza cu mastile opuse ale naturii umane. Sumbru si luminos, vulgar si pur, senin si demonic, acestea sunt extremele inselatoare din universul sau. Spre deosebire de Yukio Mishima, Kawabata ii permite unui personaj cum este Ginpei sa-si proiecteze amalgamul de trairi opuse in exterior, amanandu-i autodistrugerea. Pentru a-l salva de emotiile coplesitoare, Kawabata ii ofera lui Ginpei sansa de a cunoaste doua eroine care sa-i intruchipeze fatetele diferite ale personalitatii, mereu aflate in conflict.

Ginpei este prins in fantasmele unei lumi interioare pline de framantari, unde imaginile femeilor care l-au fascinat in trecut devin fantomele care i-au acaparat relatiile din prezent. Ginpei are o pasiune ciudata. Urmareste adolescentele, fascinat de zorii unui erotism abia mijit, fara a le agresa. Cauta afectiunea si puritatea care l-ar putea salva de propriul demon. In timpul unei astfel de urmariri, el s-a apropiat de una dintre elevele sale, dar a fost nevoit sa o paraseasca dupa ce au fost deconspirati.

Ori de cate ori se apropia de un ideal feminin, Ginpei era purtat in trecut, pe vremea cand urmarea licuricii iluminand lacul din tinutul natal. Imaginea feerica a peisajului este, in final, destramata prin aluziile sinistre. Citind romanul, imi vine in minte o cutie japoneza lacuita, decorata migalos, ascuzand petalele unei flori sleite de seva. Kawabata este un maestru al imaginilor picturale, in care pigmentii se intuneca treptat, iar maleficul isi cauta izbavirea pandind frumusetea gratioasa, pura.

Povestirea Bratul te ajuta sa-ti inchipui un Boris Vian in varianta nipona, apeland, pe alocuri, si la artificiile naturaliste folosite de Jun’ichiro Tanizaki. Kawabata creeaza un tablou suprarealist al intimitatii emotionale, acolo unde imaginile ar fi putut vira spre o zona sumbra, cum se intampla deseori in proza altui mare scriitor japonez, Tanizaki. Cititorul va intalni aceeasi obsesie a lui Yasunari Kawabata pentru ipostaza pura, virginala a feminitatii, cu putin timp inainte de invazia erotismului. Aceasta femeie pura ii va imprumuta bratul unui barbat matur. Bratul se va metamorfoza intr-un personaj feminin meditativ.

In povestirea Grabnic se va scutura, Kawabata sparge adevarul privind vinovatia unui criminal in mii de cioburi, amintindu-ti de acea tehnica folosita si de Akutagawa in Rashomon. Desi criminalul este prins, in povestirea lui Kawabata, ambiguitatea invaluie cauzele psihologice din culisele acestei fapte socante. Unul dintre personaje decide sa colectioneze marturiile, declaratiile si ramasitele interogatoriilor pentru a incropi un mic roman. El spera sa contureze, in final, o identitate diluata, aflata la granita dintre vointa si hazard.

Am citit mai multe opere scrise de Kawabata. Pana acum, Frumoasele adormite, Frumusete si intristare si Vuietul muntelui mi s-au parut cele mai bune, luand in considerare adancimea observatiei psihologice, insotita de intentia scriitorului de a-ti transmite un mesaj esential: universul sufletesc nu contine adevaruri absolute, ci numai nuante schimbatoare. Citind si prozele incluse in volumul Lacul, pot spune c-am intalnit un Kawabata mult mai matur din punct de vedere literar. Pigmentii folositi in tabloul uman sunt mai bine alesi, iar amestecul cromatic menit sa redea intunericul si puritatea este mai tolerant cu aparitia inopinata a jocului de lumini si umbre.

Puteti comanda online cartea Lacul de pe site-ul editurii Humanitas.

Autor: Yasunari Kawabata An aparitie: 2012 (tradusa in limba romana)
Titlu: Lacul Pret: 27 RON
Nr. pagini: 248 Editura: Humanitas
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Yasunari Kawabata - Lacul, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Yasunari Kawabata, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Yasunari Kawabata – Lacul”

  1. Yasunari Kawabata - Valsul florilor | TownPortal - Carti Says:
    19, 07, 2013 la 12:59 pm

    […] povestirile si nuvelele sale in limba romana, dupa aparitia volumelor Dansatoarea din Izu si Lacul. A doua surpriza a fost o seara dedicata culturii japoneze, organizata la noua librarie Humanitas, […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.