Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Gerald Martin – Gabriel Garcia Marquez. Una vida

Articol postat de

Autor: Gerald Martin;
Titlu: Gabriel Garcia Marquez. Una vida;

Cand am primit traducerea in limba spaniola a biografiei lui Gracia Marquez, din partea librariei Trasto, mi-am amintit de vorbele artistului: “Fiecare scriitor care se respecta ar trebui sa aiba un biograf englez!”. Una vida, scrisa de Gerald Martin, expert in literatura hispanica, este singura biografie autorizata de Marquez. Sa scrii despre un artist care a trait in continentul unde realismul magic este echivalent cu firescul si sa faci parte dintr-o cultura in care intalnirea dintre cotidian si mituri este pusa pe seama unei imaginatii “bizare” este o provocare! Gerald Martin a depasit limitele culturale si a pornit in calatoria vietii sale, catre Aracataca, locul unde a copilarit scriitorul columbian.

Biografia realizata de Gerald Martin se imparte in trei parti: Tara Natala, Columbia, In strainatate: Europa si America Latina, Om de lume: Faima si Politica. Martin se dovedeste a fi un biograf ordonat, imprumutand migala unui ceasornicar atunci cand pune cap la cap evenimentele din viata scriitorului preferat, dar nu rigid cand patrunde in tinutul realismului magic, unde reperele fixe au fost sfidate. Gabriel Garcia Marquez a trait intr-un spatiu aflat la confluenta dintre mostenirea spaniola si universul mitic al bastinasilor sau al sclavilor africani, unde biografia tuturor se intersecta cu niste evenimente politice violente. America Latina era locul unde imaginatia era irigata de superstitii, tabuuri si secretele unor legaturi clandestine, scapate de sub interdictiile unei morale propovaduite in familiile respectabile.

Gerald Martin iti aminteste de exploratorii aflati in cautarea unor civilizatii ascunse de vegetatia luxurianta. Pentru a cunoaste universul scriitorului, acesta si-a facut loc prin desisul unei familii extinse, pline de taine. Inca din copilarie, Marquez a fost inconjurat de personalitati vulcanice, de legende spuse in surdina pudorii catolice, de peisaje fecunde. Primii zece ani din viata i-a petrecut sub ochii unei bunici superstitioase, care l-a pus in contact cu simbolurile magice, arhaice. A fost acaparat de faima unui bunic aprig si a unui tata aventurier, impetuos. Casa bunicilor din Aracataca era un spatiu dominat de femei, in ciuda unei culturi patriarhale. Aici isi au izvoarele intamplarile din jurul miticului spatiu Macondo.

Biograful este fascinat de lumea din Aracataca si este hotarat sa capteze culorile si portretele exprersive care l-au inspirat de Marquez. Niciun detaliu privind viata familiei din Aracataca nu ramane fara urmari pentru viitorul scriitor, iar Gerald Martin stie cum sa depisteze relatia subtila dintre memoria colectiva sud-america si orientarea lui Marquez spre zona realismului magic. Martin reuseste sa evite tentatia unui demers intruziv. Detaliile ce-ar putea deveni incomode vireaza spre un ton mucalit, ajutandu-te sa-ti imaginezi atmosfera din satele Americii Latine.

Arborele genealogic al familiei Marquez este bogat, amintindu-ti de romanul Un veac de singuratate. Ti-l poti imagina pe tanarul jurnalist Marquez parasind furnicarul magic din tara natala pentru a deveni un alt intelectual debusolat la intalnirea cu lumea din Cartierul Latin al Parisului sau cu filmele cinematografiei neorealiste, promovate de regizorii italieni, filme care l-au fascinat pe Marquez si l-au pus in fata multor dileme.

Citind biografia scrisa de Gerald Martin, vei descoperi un labirint plin de oglinzi. In ele se reflecta un Marquez din Aracataca, un Marquez al camarutelor mizere din Cartierul Latin, incercand sa termine romanul El coronel no tiene quien le escriba in timp ce traieste intens alaturi de amanta lui cu aspiratii poetice, un Marquez adulat de critici si respectat de marii scriitori contemporani si, nu in ultimul rand, acel Marquez fascinat de efervescenta revolutionara din Cuba.

Viata scriitorului este un fluviu iesit din matca, cu ape umflate de afluentii unei intregi umanitati. Gabriel Garcia Marquez s-a aruncat fara urme de regret in schimbarile aduse de fiecare deceniu traversat. Revolutionari, regizori, artisti decadenti, boemi infometati, scriitori geniali, toti au cunoscut un Marquez numai de ei stiut, un scriitor avand o mie de fete si observand tot atatea deghizari magice ale realitatii.

Puteti comanda online cartea Gabriel Garcia Marquez. Una vida de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

Autor: Gerald Martin An aparitie: 2011 (actuala editie)
Titlu: Gabriel Garcia Marquez. Una vida Pret: 55 RON
Nr. pagini: 768 Editura: Debolsillo
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Gerald Martin - Gabriel Garcia Marquez. Una vida, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Gerald Martin, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.